Έρχονται Ρώσοι για πιστοποίηση τυροκομείων και ιχθυοκαλλιεργειών, ώστε να ξεκινήσουν εξαγωγές φέτας και ψαριών

4 Ιουνίου 201320:57

Με αφορμή την 31η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας, που διεξάγεται στο Αικατερινμπούργκ, η Eurostat δημοσιοποίησε τη Δευτέρα αναλυτικά στοιχεία για το εμπόριο της ΕΕ με την Ρωσία, τον τρίτο σε σπουδαιότητα εμπορικό εταίρο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 να ανήλθαν σε 464 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2011 που ήταν 412 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές όμως από Ρωσία είναι 12πλάσιες και ανήλθαν σε 5,9 δισ. ευρώ (αυξημένες και αυτές σε σχέση με το 2011 που ήταν 4,8 δισ. ευρώ). Πάντως τα αγροτικά προϊόντα σηκώνουν το βάρος των ελληνικών εξαγωγών. Ο κ. Ηλίας Θανασάς, Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μόσχα, αναφέρει τα εξής: «το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών στα ροδάκινα, τις φράουλες, τα ακτινίδια και τις μαρμελάδες, ενώ ενθαρρυντική αύξηση είχαμε στα νεκταρίνια. Τα προϊόντα ενέργειας αποτελούν το 94% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών στη χώρα μας. Πάντως υπάρχουν θετικές προοπτικές αύξησης των ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, από 10 μέχρι 21 Ιουνίου, για να πιστοποιήσει τυροκομεία και ιχθυοτροφεία της χώρας μας, ώστε να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους».

Οι εταιρείες που θα ελέγξουν οι Ρώσοι είναι οι ακόλουθες: Δίας Aquaculture στην Αστυπάλαια, Νηρέας στη Βόνιτσα, Ανδρομέδα στη Βόνιτσα, Νηρέας ιχθυοκαλλιέργειες στη Χίο, Μέρκος S.A. στην Αθήνα, Σελόντα στην Αργολίδα, Δίας Aquaculture και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες στη Φθιώτιδα, καθώς και τα τυροκομεία Χότος και Βίγλα Ολύμπου στη Λάρισα αλλά και τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

Όσον αφορά τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, ο κ. Θανασάς, αναφέρει τα εξής: «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων για την κατανάλωση φέτας, αλλά για να εξάγει μια ελληνική επιχείρηση γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά της Ρωσίας θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί από το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Δηλαδή θα πρέπει η αρμόδια ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία να έρθει στην Ελλάδα και να ελέγξει τις εγκαταστάσεις της και να δώσει έγκριση ότι θα μπορεί να εξάγει στη Ρωσία».

Μείωση παρουσίασαν το 2012 (ποσοστό -4,5%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου, παρόλο το συγκριτικό πλεονέκτημα ποιότητας που έχει έναντι των ανταγωνιστικών του στη ρωσική αγορά, ισπανικού και ιταλικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Θανασάς, «στο ελαιόλαδο οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν όχι το 2013 αλλά από το 2014. Αυτή τη στιγμή στη ρώσικη αγορά δεν υπάρχουν ποιοτικά στάνταρ (έξτρα παρθένο, παρθένο, λαμπάντε κ.α.). Έτσι δεν μπορεί να αναδειχθεί η ποιότητα του ελληνικού ελαιόλάδου. Τον Ιούλιο αναμένεται να υπάρξει απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, με την οποία θα οριστούν οι ποιοτικές προδιαγραφές. Η όλη διαδικασία θα γίνει μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις της Ρωσίας με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC)».

Για τις εξαγωγές του 2013, ο κ. Θανασάς τόνισε ότι «αν και δεν έχουμε ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2013, εκτιμώ ότι οι εξαγωγές φράουλας θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2012. Αυτό οφείλεται επειδή υπήρχε μείωση της κατανάλωσης, αφού υπήρξε μεγάλη διάρκεια του χειμώνα φέτος στη Ρωσία (μέχρι αρχές Απριλίου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες) και το συγκεκριμένο φρούτο καταναλώνεται όταν η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει».

Για τα ροδάκινα, ο υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μόσχα τονίζει ότι «η εποχή ωρίμανσης παίζει σημαντικό ρόλο για την ροή των εξαγωγών. Τις χρονιές που έχουμε πρώιμη παραγωγή οι ελληνικές εξαγωγές πάνε καλά. Όταν προηγηθούν οι Ισπανοί μένουμε πίσω εμείς στις εξαγωγές».

Εμπόριο ΕΕ με Ρωσία
Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία αυξήθηκε από 52 δισ. ευρώ το 2009 σε 90 δισ. ευρώ το 2012. Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία (37,9 δισ. ευρώ ή το 31% των εξαγωγών της ΕΕ) ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στη Ρωσία το 2012, ακολουθούμενη από την Ιταλία (10,0 δισ. ευρώ ή 8%) και τη Γαλλία (9,1 δισ. ευρώ ή 7%).
Η Γερμανία (39,8 δισ. ευρώ ή 19% των εισαγωγών της ΕΕ) ήταν επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών προϊόντων, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (29,4 δισ. ευρώ ή 14%), την Πολωνία (21,6 δισ. ευρώ ή 10%) και την Ιταλία (18,3 δισ. ευρώ ή 9%).
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ το 2012 κατέγραψαν ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο παρατηρείται στις Κάτω Χώρες (-21,1 δισ.), την Πολωνία (-13.8 δισ ευρώ), την Ιταλία (-8.3 δισ ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (-5.9 δις), την Ελλάδα (-5,5 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (-5 δισ ευρώ). Τα υψηλότερα πλεονάσματα σημειώθηκαν από τη Δανία (+0,9 δισ. ευρώ) και τη Σλοβενία (+0,8 δισ. ευρώ).

Σταύρος Παϊσιάδης από το agrotypos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr