Επίσκεψη Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ σε Ξάνθη και Κομοτηνή – Τί σημαίνει η υψηλή εκπροσώπηση στο μνημόσυνο Σαδίκ

24 Ιουλίου 202208:42

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο  υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ.  Yavuz Selim Kıran, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Χώρα μας την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 προκειμένου να παρασθεί στο μνημόσυνο για την 27η επέτειο του θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο υφυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τον παράτυπο κι αυτόκλητο θρησκευτικό λειτουργό Ιμπραήμ Σερήφ αλλά και με εκπροσώπους της Μειονότητας.

Προβλέπεται επίσης και η μετάβασή στην Ξάνθη προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του προσφάτως θανόντος  Αχμέτ Μετέ.

Η  επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ δεν γνωρίζουμε εάν θα χαρακτηρισθεί ως “ιδιωτική” αλλά σίγουρα δεν είναι τυχαία. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Γιαβούζ Κιράν θα συνοδεύεται από Έλληνα διπλωμάτη.

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη εντάσσεται σε ένα μακρόπνοο σχέδιο στρατηγικής για την περιοχή του οποίου οι κύριοι άξονες εντοπίζονται στην διεύρυνση της «εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας» με την «κατασκευή τουρκικής μειονότητας» όπου και όπως είναι δυνατόν, την ενίσχυση ενός δικτύου 110 τουρκοφρόνων συλλόγων που λειτουργούν με ένα πολυπυραμιδικό σχήμα και οι οποίοι έχουν την εποπτεία του “θρησκευτικού, πολιτισμικού,κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της μειονότητας” και βεβαίως την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν την μειονότητα.

Οι “Γκρίζοι Λύκοι” κήρυξαν διπλωματικό πόλεμο στην Θράκη;

Και τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες, παραβιάζουν τα διπλωματικά πρωτόκολλα στις επισκέψεις τους , δημιουργούν σκόπιμο κλίμα σύγχυσης στα σύνοικα στοιχεία (Αλεβίτες, Πομάκους, Ρομά κ.α.) ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την δραστηριοποίηση δομών οργανωμένου εγκλήματος σε δραστηριότητες διακίνησης παρατύπων μεταναστών που βρίσκουν στήριξη σε επίσημες (παρα)κρατικές ή (παρα)θρησκευτικές δομές.

Η παθητική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ανάλογες περιπτώσεις δημιουργεί μια έντονη ανησυχία στον Χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης καθώς δίνεται η εντύπωση ότι στην δημογραφικά αποδυναμωμένη και οικονομικά εξασθενημένη Θράκη δημιουργούνται «γκρίζες ζώνες» με απρόβλεπτες επιπτώσεις και το φόβο μιας πιθανής «προβοκάτσιας».

Ας μην ξεχνάμε και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο 2020 και την Μάχη του Έβρου όπου η αποφασιστική αντίδραση των Θρακιωτών και των Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψαν την απόπειρα προσβολής των συνόρων.

Για τον ρόλο του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ βλέπε εδώ

Μία “διερευνητική” επίσκεψη…

Ο στόχοι της επίσκεψης του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Θράκη και ο βαθύς ύπνος της Αθήνας (video)

Αρθρογράφος