Επίσκεψη της ΠτΔ στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο

2 Μαΐου 202119:09

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, προκειμένου να βρεθεί κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

Στην Λήμνο επισκέφθηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης, όπου αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς και τα πληρώματα επιφυλακής της μονάδας. Απαντώντας στην προσφώνηση του Διοικητή Σμήναρχου Γρηγόριου Καραμπιτιάνη, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:

Από την ακριτική Λήμνο, θέλω να στείλω προς όλους τους Έλληνες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας. Ένα μήνυμα που πηγάζει από το υψηλό αίσθημα ευθύνης, από το φρόνημα και την αποφασιστικότητα που διακατέχει τα πληρώματα επιφυλακής, ιπτάμενους και τεχνικούς, καθώς και το προσωπικό της 130 Σμηναρχίας Μάχης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι όλοι αυτοί που, αγνοώντας κούραση και προσωπικό κόστος, υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Όλοι που, με πίστη, μαχητικότητα και συνέπεια, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο.

Θέλω, για μια ακόμα φορά, να τονίσω ότι η Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν.

Και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είστε εσείς, οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.
Χριστός Ανέστη!

Στη συνέχεια μετέβη στον Άγιο Ευστράτιο, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Υποσμηναγού Νικολάου Σαλμά κι έκανε την ακόλουθη δήλωση :

“Με συγκίνηση υποκλίνομαι στη μνήμη του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, του πρώτου νεκρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε αερομαχία στο Αιγαίο.

Στις 18 Ιουνίου 1992, ο 27χρονος ιπτάμενος έχασε τη ζωή του εδώ, στη θαλάσσια περιοχή του Άη Στράτη, υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο από τουρκικά αεροσκάφη.

Η ηρωική του πράξη δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η πατρίδα τον ευγνωμονεί.
Όπως ευγνωμονεί και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας και την εθνική μας κυριαρχία.”

Αρθρογράφος