Επίσημη Επίσκεψη ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο

22 Νοεμβρίου 202222:30

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα,Τρίτη 22 Νοεμβρίου, το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό κ. Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki) και υπέγραψαν τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για τη Συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Η τελετή υπογραφής έγινε παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Δένδια και Αιγύπτου, κ. Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shoukry). Συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, κ. Οσάμα Ασκάρ (Osama Askar).

Στην ομιλία του, κατά την τελετή της υπογραφής, ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι με την Συμφωνία, η οποία αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και της κοινής θέλησης των δύο χωρών για περαιτέρω διεύρυνσή της.

Υπογράμμισε, επίσης, την σημασία της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στην «Άσκηση MEDUSA», που πραγματοποιείται από 19-25/11/22, με μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ως κοινό στόχο την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον εμπλουτισμό της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί η ομιλία του του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση να ευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Κάιρο, καταρχήν για να συναντήσω έστω και για λίγο τον αγαπητό φίλο κι έναν αξιωματούχο που σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα τον Υπουργό, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, και να υπογράψουμε μαζί την Συμφωνία Συνεργασίας στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την χαρά μου διότι την, σημαντική, αυτή στιγμή, είναι μαζί μας, εδώ, και συμμερίζονται την ικανοποίησή μας για το νέο ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις, Ελλάδας και Αιγύπτου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μας, ο αγαπητός φίλος Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός κ. Σαμέχ Σούκρι, καθώς βέβαια και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών -καλός φίλος- κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος όπως είπε ο Υπουργός θα υπογράψει ακολούθως μια συμφωνία σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, μία πολύ δυνατή κυβερνητική εκπροσώπηση της Ελλάδας για μία πολύ δυνατή στρατηγική σχέση.

Επιτρέψτε μου, Κύριοι Υπουργοί, να αναγνωρίσω την συνεισφορά και τον ηγετικό ρόλο σας για το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο ευρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Η Συμφωνία καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των αρμοδίων Κέντρων συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης των δύο κρατών, συνεργασίας ιδιαίτερης σημασίας που προϋποθέτει αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη μειζόνων καταστροφών.

Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σήμερα, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία με τον Υπουργό κ. Zάκι να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, την πρόοδο της διμερούς μας συνεργασίας μας και τρόπους για να την εμπλουτίσουμε και να την εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο.

Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τη διεξαγωγή πολλών κοινών εκπαιδεύσεων και εμβληματικών διακλαδικών ασκήσεων, όπως η «Άσκηση MEDUSA», η οποία πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων κρατών με μεγάλη επιτυχία.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη <<MEDUSA>>, η οποία αντανακλά, με τον καλύτερο τρόπο, το άριστο επίπεδο και το πνεύμα συνεργασίας, αλλά και την υψηλή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κοινός μας στόχος είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Για τον λόγο αυτό σπεύδουμε να καταδικάσουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού αλλά και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα.

Πιστεύουμε ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για όλες τις χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Χαίρομαι διότι σήμερα όχι μόνον επιβεβαιώνεται αλλά και ενισχύεται η αποφασιστικότητα των χωρών μας να προωθήσουν την δέσμευσή τους για περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία και να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και απειλές στην περιοχή μας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστούμε για την εγκάρδια φιλοξενία σας.

Με μεγάλη χαρά θα σας υποδεχθώ στην Αθήνα!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!»

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά την υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki (Κάιρο, 22.11.2022)

Εξοχότατε κύριε Υπουργέ, εξοχότατοι κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα  που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στο Κάιρο. Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από μια σειρά πολλών επισκέψεων που έχω πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο και εντάσσεται στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων.

Σήμερα η χαρά μου είναι  ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραβρέθηκα στην υπογραφή, από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, κυρίους Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερούς Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της Συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.

Αμέσως μετά θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και μία άλλη Συμφωνία, την οποία θα υπογράψει ο Αναπληρωτής  Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης. Μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου.

Θα ήθελα να δώσω τώρα τον λόγο στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για να αναφερθεί στην ελληνο – αιγυπτιακή Συμφωνία Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Αρθρογράφος