Επιμνημόσυνη δέηση για την άλωση της Κωνσταντινούπολης σε Κομοτηνή και Διδυμότειχο

30 Μαΐου 202000:14

Tο πρωί της Παρασκευής 29 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελήμων προέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των αναιρεθέντων κληρικών και λαϊκών, πατέρων και αδελφών μας, για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γρηγόρης Παπαγιάννης. Ο Μητροπολίτης σε σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην θλιβερή αυτή επέτειο και πρότρεψε όλους μας, να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των πατέρων και αδελφών μας, που προασπίστηκαν την πίστη και την πατρίδα.

Στο Διδυμότειχο, στη μνήμη του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ του Παλαιολόγου και όλων εκείνων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Πόλη το 1453, εψάλη Μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια εψάλη Τρισάγιο ενώπιον του ανδριάντος του Κωνσταντίνου του ΙΑ΄ Παλαιολόγου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου και στήθηκε στην πρόσοψη του Ιερού Καθεδρικού Ναού για να υπενθυμίζει στους νεώτερους τους πνευματικούς δεσμούς της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου με την Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε μία διαρκής υπόμνηση του μηνύματος αυτής της θυσίας είναι και το έμβλημα της XVI Μεραρχίας, που εδρεύει στο Διδυμότειχο, «πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

Να σημειωθεί ότι προ του Μνημοσύνου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Οσίας Υπομονής, μητρός κατά σάρκα του μαρτυρικού Αυτοκράτορα. Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, σύζυγος του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου (1350 – 1425) και μητέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα μετήλλαξε την βασιλική αλουργίδα με το μοναχικό ένδυμα μετονομασθείσα Υπομονή. Κατά παραχώρηση Θεού ο τελευταίος υιός της οσίας μετά την παράδοση του Μυστρά, το 1461, εξωρισθη στο Διδυμότειχο, όπου και απεβίωσε.

Αρθρογράφος