Επίκαιρη Ερώτηση για τη ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα από τον κ. Ιλχάν Αχμέτ

3 Δεκεμβρίου 201823:07

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά τις δηλώσεις της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο εκεί ΑΕΙ, που τελεί υπό την σκέπη της πολιτικής βούλησης του υπουργού Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε κατατεθεί και στις 28 Μαρτίου του 2018 αλλά έως σήμερα εκείνη η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ, ή απαντήθηκε διά της σιωπής του κ. Γαβρόγλου.

Με την επίκαιρη ερώτηση πλέον η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καλείται ενώπιον της Ολομέλειας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα και να δώσει απάντηση στο σύνολο των πολιτών της Ροδόπης και της Θράκης αλλά και στο νομικό κόσμο της χώρας για τις πραγματικές προθέσεις και ποιοι οι πραγματικοί λόγοι που την οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-Δημοκρατική Συμπαράταξη

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αθήνα 3-12-2018

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας -Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα και αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, του νομικού κόσμου της χώρας και του συνόλου των φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Θράκης  

 

 

Επί πολλούς μήνες ολόκληρη η Θράκη και ο νομικός κόσμος της Ελλάδας αντιδρούν έντονα και με κάθε θεμιτό τρόπο στην αιφνιδιαστική, πρόχειρη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη δημοσιοποίηση της πρόθεσης σας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης δια του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας, περί ιδρύσεως και λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα τη πόλη των Πατρών.

Προσφάτως, το θέμα επανέφερε η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως συντελεσθείσα απόφαση με βούληση του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης!       

Ήδη, με δημόσιες τοποθετήσεις τους και ψηφίσματά τους έχουν καταστήσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- πέραν της Νομικής Σχολής Κομοτηνής του Δ.Π.Θ.- και οι άλλες δύο Νομικές Σχολές που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Ε.Κ.Π.Α. και το Α.Π.Θ. αντίστοιχα.

Παράλληλα, την αντίθεσή τους έχουν διαδηλώσει με ομόφωνες αποφάσεις τους οι δικηγορικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, οι παραγωγικοί φορείς όπως είναι τα επιμελητήρια της Θράκης που εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το Δ.Π.Θ., οι τέσσερις Μητροπολίτες της περιοχής, συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και δεκάδες σύλλογοι, επιστημονικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που εδρεύουν στην Θράκη. 

 

Με Ψήφισμα της, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και με αφορμή δικές σας δηλώσεις κ. Υπουργέ, προς τους φορείς της Θράκης με τους οποίους συναντηθήκατε στο Υπουργείο σας- τη εξαιρέσει των βουλευτών της αντιπολίτευσης πάντα- ότι «το ζήτημα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, πολιτικά σας υπερβαίνει», εκφράζει την αγωνία της για την ύπαρξη αυτής καθ’ αυτής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.Διακηρύσσει παράλληλα, την απόλυτη αντίθεσή της στην ίδρυση νέας ή νέων Νομικών Σχολών στην Ελλάδα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει σχετικά: «δηλώνουμετην έκπληξη αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντηση μας, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και το νομικό κόσμο και να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας».

Εντωμεταξύ, μετά από παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης,η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επαναβεβαίωσε την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή.

Στον αντίποδα όλων αυτών, ζήσαμε όλο το προηγηθέν χρονικό διάστημα ένα μπαράζ υποσχέσεων για την ίδρυση νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ., λες και υπάρχει έστω και ένας πολίτης στην Θράκη που θα έβαζε στην ζυγαριά μιας μικροπολιτικής και κοντόθωρης αντιμετώπισης του μέλλοντος της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., διάφορα ανταλλάγματα για την εξασφάλιση σιωπής και κατευνασμού.

Κύριε Υπουργέ,

η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. συνιστά από μόνη της ένα τεράστιο επιστημονικό και ιστορικό μέγεθος για την Θράκη και την Ελλάδα, που δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να υποτιμηθεί στον βωμό πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το επιστημονικό της δυναμικό, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. στο σύνολό της αλλά και η κοινωνία της Θράκης στάθηκαν στο πλευρό της Νομικής Σχολής Κομοτηνής την περίοδο 1992-94 και ακύρωσαν στην πράξη την τότε απόπειρα ίδρυσης νομικού τμήματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Να είστε βέβαιος ότι το ίδιο ομόθυμα αντιμετωπίζεται και η νέα πρόκληση για τη Νομικής Σχολή της Θράκης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε :

Α) Ήταν, εντέλει, προειλημμένη εκ μέρους της κυβέρνησης η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και αν ναι, γιατί δηλώσατε ενώπιον των φορέων της Θράκης ότι δεν θα αιφνιδιάσετε με τις αποφάσεις σας;   

Β) Κάτω από ποιες συνθήκες διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης, προηγούμενης ακρόασης όλων των εμπλεκομένων μερών και του νομικού κόσμου της χώρας, έγινε η ανακοίνωση προθέσεων στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα;   

Γ) Σε ποια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια, υπακούει αυτή σας η απόφαση, που φαίνεται να αγνοεί τόσο καταλυτικά τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, την αυξανόμενη ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο,σε μία περίοδο συρρίκνωσης των αναγκαίωνπόρων από τις υπάρχουσες Νομικές σχολές, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη Νομική σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή;

Δ) Τι εννοούσατε όταν δηλώσατε ενώπιον φορέων της Θράκης, ότι:«το θέμα για την 4η Νομική Σχολή με υπερβαίνει»;

Ε) Είναι δόκιμο να υπερβαίνουν έναν καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό μείζονες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενό του κι αν όντως για κάποιους λόγους τον «υπερβαίνουν», τι είναι έτοιμος να αντιτάξει ο Υπουργός προκειμένου να καταδείξει την πιθανή αντίθεσή του σε πράξεις που τον υπερβαίνουν;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

 

Αρθρογράφος