Επιφυλακτικοί οι γονείς για την επιστροφή των μαθητών (video)

26 Μαΐου 202013:50

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να χτυπήσει το κουδούνι και πάλι στα σχολεία από τον Μάιο, εντούτοις πολλοί επιστήμονες, καθηγητές και γονείς διατηρούν πολλές -συχνά βάσιμες- επιφυλάξεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η διαφωνία των γονέων εστιάζεται στο ενδεχόμενο άνοιγμα (σ.σ. όπως έχει ανακοινωθεί τα Δημοτικά ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, μόνο αν υπάρχει βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά) καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, ενώ τα ίδια παραμένουν ως επί το πλείστον ασυμπτωματικά κρούσματα. Επίσης, τονίζουν ότι ο αριθμός των καθαριστριών στα σχολεία είναι μικρός ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και δεν επαρκούν οι αίθουσες για να στεγαστούν τα παιδιά ανά δεκάδα στο πλαίσιο της αποστασιοποίησης.

Το Infokids.gr θέλοντας να καταγράψει την άποψη των γονιών αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων διενήργησε δημοσκόπηση το χρονικό διάστημα από 22/4 – 28/4 σε δείγμα 3.000 ατόμων.

  • To ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων δεν βρίσκει σύμφωνο το 60% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι το άνοιγμα δεν είναι καθόλου ασφαλής επιλογή. Από το ποσοστό αυτό, το 17% δηλώνει ότι δεν θα στείλει τα παιδιά στο σχολείο.
  • Μόλις το 19% των γονιών δηλώνει ότι θα τα στείλει.
  • Το 16% των γονιών υποστηρίζει ότι θα στείλει τα παιδιά στο σχολείο παρόλο που δεν ξέρει κατά πόσο είναι ασφαλής μια τέτοια επιλογή.
  • Τέλος, το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Ας σημειωθεί ότι το 59,83% όσων απάντησαν είναι γονείς μαθητών Δημοτικού, το 22,28% παιδιών που φοιτούν σε παιδικό σταθμό και Νηπιαγωγείο, 12,69% μαθητών Γυμνασίου και το 5,21% μαθητών Λυκείου.

Τέλος, η πλειοψηφία των γονιών (ήτοι 1.716) μένει στην Αττική, 384 στην Κεντρική Μακεδονία, 153 στην Στερεά Ελλάδα, 149 στην Πελοπόννησο, 137 στην Θεσσαλία, 127 στην Κρήτη, 19 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και οι υπόλοιποι σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.

Ορισμένοι γονείς πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν από τους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσκόπηση κατέγραφε τον προβληματισμό μεγάλης μερίδας των γονέων για το άνοιγμα των δημοτικών.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, βασικός προβληματισμός πριν από την επανεκκίνηση ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γινόταν.

Η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το θέμα της καθαριότητας και της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, όλο το προσωπικό καθαριότητας έχει μετακινηθεί με ευθύνη των δήμων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Θα μπορούσε να υπάρχει προετοιμασία για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας», δήλωσε η κυρία Βαλαβάνη, ενώ για το ζήτημα του ολοήμερου, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

(infokids, open, tanea)

Αρθρογράφος