Εορταστική έρευνα στηρίζει τη θεωρία ότι οι άνδρες είναι ηλίθιοι

14 Δεκεμβρίου 201421:21
Ξεχάστε την Πρωταπριλιά, η επιστήμη έχει κάτι καλύτερο να προσφέρει. Κάθε Δεκέμβριο, η έγκριτη επιθεώρηση British Medical Journal δημοσιεύει μια εορταστική μελέτη, η οποία πληροί μεν τις προδιαγραφές της αυστηρής επιστήμης, είναι όμως λίγο εκκεντρική.

Προηγούμενες χριστουγεννιάτικες έρευνες του BMJ περιλαμβάνουν τη μελέτη για το πόσο έπινε ο Τζέιμς Μποντ, την έρευνα για την κόκκινη μύτη των ταράνδων του Άη Βασίλη, και βέβαια το πείραμα για τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βλέπει έναν άνδρα σε μονόκυκλο.

Η φετινή έκπληξη δεν απογοητεύει, τουλάχιστον τις γυναίκες. Δύο άνδρες ερευνητές καταπιάνονται με τα ανεπίσημα Βραβεία Δαρβίνου, έναν «θεσμό» που καθιερώθηκε στο Διαδίκτυο και τιμά πράξεις ακραίας βλακείας.

Το βραβείο απονέμεται, συνήθως μετά θάνατο, σε πρόσωπα που βελτίωσαν την γονιδιακή δεξαμενή απομακρύνοντας τον εαυτό τους από την ανθρωπότητα με εντυπωσιακά ηλίθιες μεθόδους.

Για παράδειγμα, ένας από τους βραβευθέντες είναι ο τρομοκράτης που έστειλε παγιδευμένη επιστολή χωρίς να βάλει αρκετά γραμματόσημα. Όταν η επιστολή τού επεστράφη, την άνοιξε και σκοτώθηκε.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο κλέφτης που ήθελε να πάρει το συρματόσχοινο ενός ανελκυστήρα. Το έλυσε ενώ βρισκόταν μέσα στο ασανσέρ και σκοτώθηκε από την πτώση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «τα Βραβεία Δαρβίνου είναι απίθανο να απονεμηθούν σε άτομα που πυροβολούν τον εαυτό τους στο κεφάλι ενώ προσπαθούν να αποδείξουν ότι το όπλο είναι άδειο. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και θεωρείται ατύχημα.

»Αντίθετα, για Βραβείο Δαρβίνου μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που πυροβολεί τον εαυτό του για να αποδείξει ότι είναι γεμάτο -όπως ο άνδρας που πυροβόλησε τον εαυτό του στο κεφάλι με ένα “όπλο-στιλό” για να δείξει στους φίλους του ότι είναι αληθινό».

Η μελέτη εξετάζει τα Βραβεία Δαρβίνου για μια περίοδο 20 ετών (1995-2014) και διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των βραβευθέντων είναι άνδρες. Τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη «θεωρία των ηλίθιων ανδρών», σύμφωνα με την οποία «οι άνδρες είναι ηλίθιοι και οι ηλίθιοι κάνουν ηλίθια πράγματα».

Από τα 318 βραβεία που μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές, τα 282 τιμούν άνδρες και μόλις 36 γυναίκες. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι στατιστικά σημαντική και με το παραπάνω, λένε οι ερευνητές.

Παραδέχονται ωστόσο ότι η μελέτη έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ίσως είναι πιθανότερο να προτείνουν άνδρες για τα βραβεία, και η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δύο φύλα ίσως ανακλά διαφορές στη χρήση αλκοόλ.

Πιστεύουν όμως ότι η θεωρία των ηλίθιων ανδρών χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. «Ενόψει της εορταστικής περιόδου», γράφουν, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη μελέτη με μια πειραματική δοκιμή -άνδρες και γυναίκες, με και χωρίς αλκοόλ, στο περιβάλλον ενός ημίγυμνου χριστουγεννιάτικου πάρτι».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr