Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα η ΒΑΤ

19 Οκτωβρίου 201807:43

Την Ελλάδα επέλεξε η British American Tobacco (BAT) ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θα διαθέτει ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων επόμενης γενιάς του ομίλου, λανσάροντας το καινοτόμο προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo. Συνολικά, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει με 150 εκατ. ευρώ την ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια δημιουργώντας παράλληλα 250 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2019, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προϊόντος.

Το glo, είναι σύμφωνα με την BAT, είναι προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου με το αερόλυμα που σχηματίζεται από τη θέρμανση να παράγει μια φυσική γεύση καπνού, αντίστοιχη με αυτή του τσιγάρου, αλλά με περίπου 90%-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Η συσκευή είναι εύχρηστη και θερμαίνει ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού (NEO Sticks) χωρίς καύση. Η συσκευή glo είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέσω των καταστημάτων και του e-shop της NOBACCO (nobacco.gr/glo), ενώ οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στη συσκευή είναι διαθέσιμες και σε άλλα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η British American Tobacco, με στόχο να ηγηθεί της κατηγορίας των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών, στο κάπνισμα, προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα προϊόντα ατμίσματος. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσα και από τις δυνατότητες που ανοίγονται από την ανάπτυξη στον τομέα αυτό, η British American Tobacco Hellas στηρίζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας τους Έλληνες λιανεμπόρους, προμηθευτές και εργαζόμενους και παράλληλα επεκτείνοντας περαιτέρω το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Πειραιά, το οποίο συνεχίζει να συμβάλλει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας. Το λανσάρισμα του glo αποτελεί σημαντική βάση για αυτή την επένδυση, καθώς το λανσάρισμα δημιουργεί αμέσως 100 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, έως το 2019 πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 250 νέες θέσεις εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής της British American Tobacco για τη Νότια Ευρώπη, Andrea Conzonato, δήλωσε σχετικά: «Μετά από το επιτυχημένο λανσάρισμα του Vype λίγους μήνες πριν, το λανσάρισμα του glo στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύει μια στρατηγική κίνηση για τη British American Tobacco στην Ελλάδα. Αποδεικνύει τη σημασία της χώρας για την εταιρεία, καθώς καθιστά την Ελλάδα μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, που θα διαθέτει την πλήρη γκάμα των Προϊόντων Επόμενης Γενιάς του Ομίλου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, Juan Jose Marco, ανέφερε: «Συνεπείς με τον στόχο της British American Tobacco να προσφέρουμε στους ενήλικες καταναλωτές εναλλακτικές επιλογές στο κάπνισμα, υποδεχόμαστε με μεγάλο ενθουσιασμό το glo στην Ελλάδα. Με τη φιλοδοξία να ηγηθεί της κατηγορίας των Προϊόντων Επόμενης Γενιάς και έχοντας επενδύσει σημαντικά σε αυτήν, η British American Tobacco αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου του Ομίλου της British American Tobacco, δρ. James Murphy, είπε: «Αναπτύξαμε το glo, με στόχο να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές μια εμπειρία αντίστοιχη του καπνίσματος αλλά με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η καύση του τσιγάρου παράγει πολλές από τις τοξικές ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αποφεύγοντας την καύση, το glo παράγει περίπου 90%-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τα τσιγάρα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της NOBACCO, Μάρκος Μαρκόπουλος, τόνισε: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για εμάς καθώς το λανσάρισμα του glo σηματοδοτεί το πέρασμα της NOBACCO σε μια νέα εποχή. Πλέον η εταιρεία μας γίνεται η πρώτη στον κλάδο της στην Ευρώπη που είναι σε θέση να προσφέρει στον καταναλωτή όλες τις νόμιμες, ασφαλείς και εξελιγμένες εναλλακτικές στο κλασικό τσιγάρο λύσεις, παραμένοντας πιστή στην αποστολή της: να είναι δίπλα σε όλους όσοι σκέφτονται να κάνουν την επιλογή ζωής και να αφήσουν πίσω τους το παραδοσιακό κάπνισμα. Σε όλους αυτούς λέμε ότι από σήμερα όλα πλέον είναι στο χέρι τους. Γιατί τώρα η Nobacco τους δίνει τη Δύναμη της Επιλογής».

Το πρώτο λανσάρισμα του glo έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία. Έκτοτε, το glo έχει επεκταθεί σε διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων στον Καναδά, στη Νότια Κορέα, στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στην Ιταλία. Το glo έχει λιγότερη μυρωδιά και καθόλου στάχτη. Άλλο ένα βασικό πλεόνεκτημά του είναι η απλότητα: η συσκευή διαθέτει μόνο ένα κουμπί και διαρκεί για έως και 30 χρήσεις χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση μετά από την κάθε χρήση.

Το λανσάρισμα του glo σηματοδοτεί τη συνέχεια της σημαντικής συμβολής της British American Tobacco στην ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Από το 2013, η εταιρεία έχει συμβάλλει 2,3 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα, στηρίζοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης. Την ίδια περίοδο, έχει επίσης στηρίξει με 320 εκατομμύρια ευρώ τις ελληνικές επιχειρήσεις και με περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ τους Έλληνες αγρότες, αγοράζοντας περίπου το 20% βασικών ελληνικών ποικιλιών καπνού. Παράλληλα, το λανσάρισμα του νέου προϊόντος θα αυξήσει σημαντικά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της British American Tobacco στον Πειραιά και θα στηρίξει περαιτέρω την επέκταση του λιμανιού. Το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο, που διακινεί μέσω του Πειραιά, προϊόντα αξίας 1,1 δισ. ευρώ ετησίως σε άλλες χώρες, αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι περίπου 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έρχονται ετησίως από τα εργοστάσια της British American Tobacco στην Ελλάδα.

Επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, προσδοκά η κυβέρνηση, δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης 

Την προσδοκία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση επενδύσεων της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας δημοσιοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα η British American Tobacco με αφορμή το λανσάρισμα του καινοτόμου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού glo.

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο οικονομίας με τις τράπεζες κάναμε μια ανασκόπηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και χάρηκα να ακούσω τις τράπεζες να μου λένε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά και τη δική τους ρευστότητα και ότι εφέτος, το 2018, θα κλείσει με συνολικές αναχρηματοδοτήσεις και νέες χρηματοδοτήσεις 11 δισ. ευρώ. Το 2019 θα είναι το πρώτο έτος με καθαρή πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο δεν είχαμε έως τώρα. Επίσης ανακοινώσαμε στις τράπεζες ότι εμείς ως υπουργείο επεξεργαστήκαμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ με στόχο να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και κυρίως να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Αυτά τα εργαλεία αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8,5 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα τριετίας προσδοκούμε να ενεργοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ». 

Ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επένδυση της BAT λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική. «Είναι μια επένδυση η οποία υπηρετεί πλήρως τους στόχους που έχουμε ως χώρα σήμερα και ως κυβέρνηση. Είναι σημαντική διότι δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας. Είναι σημαντική επειδή επιλέγεται η Ελλάδα για να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα, ενώ η συγκεκριμένη επένδυση επιλέγει ειδικά τον Πειραιά για βάση για το διαμετακομιστικό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια επιχειρηματική απόφαση που μας βοηθάει ως χώρα. Από την άλλη πλευρά είναι μια επιχειρηματική απόφαση που θα δικαιωθεί διότι έρχεται σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της μια οδυνηρή κρίση με βαθιά ύφεση με μεγάλη ανεργία με παρατεταμένη λιτότητα και προχωρούμε και προχωρούσε σε μια φάση ανάκαμψης και της οικονομίας και της απασχόλησης. Μια φάση όπου φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων να αποκαθίστανται. Πιστεύω ότι η επένδυση θα είναι επιτυχής διότι πέρα από το ότι ανήκει σε έναν όμιλο με επιτυχημένη πορεία γίνεται στη χώρα μας σε μια συνθήκη όπου το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνονται και θα συνεχίζουν να βελτιώνονται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς».

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κρίση που βίωσε η χώρα επισημαίνοντας ότι «η κληρονομιά της κρίσης που περάσαμε είναι ιδιαίτερα βαριά και αρκετές από τις συνέπειες είναι ακόμα μαζί μας. Η κρίση είχε αιτίες πολλές από τις οποίες ανάγονται σε παθογένειες του παρελθόντος, ορισμένες από τις οποίες εξακολουθούν να βαρύνουν τα βήματά μας για το μέλλον. Για την παρούσα κυβέρνηση δεν τίθεται δίλλημα αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως, πρέπει να τις εντείνουμε και να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που βοηθούν την ανάπτυξη, τη συνοχή της κοινωνίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος». 

Ο αντιπρόεδρος της Κκυβέρνησης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Η χώρα πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει αναπτυξιακό σχέδιο με τη μορφή μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία αποτελεί ένα είδος γέφυρας από την περίοδο των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στη φάση της παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Υλοποιώντας αυτή την ενδιάμεση στρατηγική σχεδιάζουμε ταυτόχρονα τη νέα προγραμματική περίοδο με ορίζοντα το 2020-2030 με βασικό άξονα το νέο ΕΣΠΑ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027. Στόχος αυτού του σχεδιασμού δεν είναι μόνο η επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και η ταχεία μείωση της ανεργίας και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια τη δημιουργία μιας οικονομίας ανθεκτικής στην κρίση. θέλουμε να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας υπόδειγμα από ένα εσωστρεφές και κρατικοδίαιτο μοντέλο οικονομίας σε ένα εξωστρεφές καινοτόμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης».

Κωστής Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις είναι η μαγική λέξη για την ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της επένδυσης της BAT στη χώρα. Όπως ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του «Είμαστε διψασμένοι για επενδύσεις στην Ελλάδα και οι επενδύσεις είναι η μαγική λέξη για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν καινούριες ποιοτικές δουλειές και να σταματήσεις το brain drain που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η επένδυση της BAT είναι καλοδεχούμενη τόσο από τη ΝΔ όσο και από όλους τους Έλληνες. Εμείς στη ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να κάνουμε απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Θέλουμε να εκπλήξουμε θετικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, θέλουμε να πιστεύουμε, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές στηριγμένοι σε ένα τρίπτυχο λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι και θαρραλέο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα που είναι και μοχλός για την πρόοδο της χώρας».

Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που η νέα επένδυση από μια μεγάλη διεθνή καπνοβιομηχανία γίνεται σε ένα προϊόν που είναι λιγότερο επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ΒΑΤ έχει λάβει τα μηνύματα της ευαισθησίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο για το ζήτημα της δημόσιας υγείας» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης. 

 

Αρθρογράφος