Ενεργοποιείται το πόρισμα της Διακομματικής για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας

24 Ιανουαρίου 202315:54

Μετά και την νέα επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ  

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

  • Ειδική στρεμματική ενίσχυση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πράσινο φως από την Ε.Ε.
  • Αίτημα του ΥΠΑΑΤ για ενεργοποίηση του άρθρου 219 «Μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς» για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για τις απώλειες από την ασθένεια του 2022

 

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου με θέμα «την εφαρμογή της Έκθεσης Διακομματικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό ΑΜ-Θ και την Απευθείας χρηματική ενίσχυση από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».

Ο βουλευτής Ροδόπης, αποφασισμένος για την εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, επανέφερε με την επίκαιρη ερώτησή του την πρόταση για στρεμματική ενίσχυση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτές που καλλιεργείται ο καπνός στην Θράκη, με στόχο την τόνωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, την συγκράτηση του πληθυσμού στους τόπους παραγωγής και τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης.  

Σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή μελέτη για την απευθείας χρηματική ενίσχυση (επιδότηση) από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες καλλιεργούν ως επί το πλείστον καπνό ποικιλίας Μπασμά, ώστε να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος από τις χαμηλές αποδόσεις του παραγόμενου προϊόντος στο χωράφι, ενώ στην διάρκεια της αγόρευσής του υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του στις Βρυξέλλες με τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα αυτό στην ευρωβουλή καθώς και την έλευση στην Κομοτηνή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσου Χανιώτη.

Ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε από τον κ. Κεδίκογλου να δεσμευτεί για την σύσταση ειδικής επιτροπής από τον ΟΠΕΚΕ και τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση αυτή πιλοτικά στην Θράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου στην απάντησή επεσήμανε ότι «τόσο η καπνοκαλλιέργεια όσο και οι καπνοκαλλιεργητές επωφελούνται από το μέτρο 13: ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, εξισωτική αποζημίωση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στην επιλεξιμότητα του μέτρου εμπίπτουν όλα τα αγροτεμάχια στα οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ δικαιούχοι είναι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που είναι ενεργοί γεωργοί και ασκούν εμπορική δραστηριότητα εντός των περιοχών αυτών».

Ο ίδιος, τόνισε ότι μελετώνται από το ΥΠΑΑΤ οι τρόποι χρηματοδότησης σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ για την ειδική στρεμματική ενίσχυση.

«Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η παραγωγή του καπνού ποικιλίας Μπασμά. Το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι εύλογο και έντονο. Ο καπνός ανταποκρίνεται περισσότερο από άλλα προϊόντα προς τις φυσικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη, κυρίως στη Ροδόπη, γιατί μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα στα μικρά μεγέθη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που χαρακτηρίζουν γενικότερα τον ελληνικό κλήρο, ακόμα περισσότερο στη δική σας περιοχή. Απαιτεί επίσης μεγάλο αριθμό ημερομισθίων, αξιοποιώντας το εργατικό δυναμικό όλων των ηλικιών της αγροτικής οικογένειας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Αξιοποιεί στην περίπτωση των ποικιλιών ανατολικού τύπου, όπως ο Μπασμάς, γεωργικές εκτάσεις μέτριας και χαμηλής παραγωγικής ικανότητας με εδάφη πετρώδη και χαλικώδη και πολλές φορές με μεγάλη κλίση, σημαντικό μέρος των οποίων δεν προσφέρονται για άλλες καλλιέργειες. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, έχουν καταστήσει την καπνοπαραγωγή μία από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην περιοχή σας, αναντικατάστατη σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κεδίκογλου κατέστησε σαφές ότι «ο καπνός δεν εξαιρείται από την ενίσχυση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» και παρέσχε την διαβεβαίωση ότι «το Υπουργείο σχεδιάζει μια πολιτική που αφορά το σύνολο της παραγωγής και της καλλιέργειας καπνού ειδικά για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης».

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου αποκάλυψε ότι με βάση την μελέτη που συντάχθηκε το 2018 για τις ζημιές που υπέστησαν τότε τα καπνά από την νεκρωτική ίωση, εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 219,«Μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς» και αναμένεται η απάντησή προκειμένου να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί και για τις περυσινές απώλειες που είχαν σε παραγωγή και εισόδημα από την ασθένεια που έπληξε και πάλι το προϊόν τους.       

Επίκαιρη Ερώτηση

Αθήνα, 9/1/2023

ΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ:«Σε απόγνωση οι αγρότες καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα  προκαταβολή»

 

Οι αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης βρίσκονται αντιμέτωποι και πάλι με νέες ταλαιπωρίες εξαιτίας των κυβερνητικών εμπαιγμών, σχετικά με την απόφαση για το συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων (κορωνοενισχύσεις).

Αρκετοί αγρότες και καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για την οποία τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε πως όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και ενώ έχει παρακρατηθεί μέρος ή το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με την αιτιολογία του συμψηφισμού, η ΑΑΔΕ έχει βεβαιώσει ως χρέος το ποσό που αποτελεί τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Στην ουσία χωρίς καμία προγενέστερη ανακοίνωση προς ενημέρωση των αγροτών από τους αρμόδιους φορείς, οι αγρότες αφενός δεν εισέπραξαν τις κρατικές ενισχύσεις ενώ παράλληλα εμφανίζονται ως οφειλέτες στο Ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου δε καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής και όχι μέρος αυτής, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ τους «υπενθύμιζε», ότι έως τις 29/7/2022 θα έπρεπε να καταβάλουν εφάπαξ ή σε δόσεις τα ποσά της επιστρεπτέας.

Δεδομένου ότι, τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και οι πολυδιαφημισμένες κορωνοενισχύσεις είχαν ως στόχο την οικονομική ελάφρυνσή τους.

Δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγρότες να βρεθούν άμεσα μη φορολογικά ενήμεροι με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές συναλλαγές τους.

Δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε όλους τους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας και όχι να δημιουργεί δυσεπίλυτα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από τον συμψηφισμόεπιστρεπτέων προκαταβολών και έκτακτων ενισχύσεων;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος με στόχο την πραγματικήενίσχυση των αγροτών και όχι την ατέρμονη ταλαιπωρία τους;

O ερωτών Βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

 

Αρθρογράφος