Εναλλακτικές προτάσεις οικοτουρισμού και βιολογικής διατροφής από την Θράκη

18 Ιουλίου 202111:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μια παραγωγική συνάντηση του Πρύτανη Dobri Jarkov και των καθηγητών του πανεπιστημίου Θράκης της Στάρα Ζαγόρα Βουλγαρίας για μια Ελληνοβουλγαρική συνεργασία.

Η Μαριάννα Λαλίδου υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη τον Πρύτανη Dobri Jarkov και τους ακαδημαικούς καθηγητές περιφεριακής ανάπτυξης του πανεπιστημίου Θράκης της Στάρα Ζαγόρα Juliana Yarkova και τον κορυφαίο επιδημιολόγο καθηγητή Ilia Tsachev.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν βιολογικά προιόντα με μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή τσίπουρου από σύκα και την προώθηση του στα Βαλκάνια.

Τι προιόντα παρουσιάσατε στον συκεώνα σας;

Στο κτήμα Λαλίδη και στον συκεώνα μας παρουσιάσαμε όλα τα χειροποίητα

smart

προιόντα μας και οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακές πίτες , χειροποίητες μαρμελάδες με βότανα , συκόμελο , λιαστά σύκα , ανθοίαμα συκιάς και να αισθανθούν την ιδιαίτερη Θρακιώτικη φιλοξενία μας.

Πόσο ουσιαστική ήταν η επίσκεψη ;

Οι υψηλοί επισκέπτες , μας προσκάλεσαν στο πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία για να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μας σε τομείς παρασκευής τσίπουρο από σύκα , μαρμελάδων , συκόμελου , γλυκών αλλά και παρασκευής καλλυντικών και σαπουνιών με βάση το σύκο.

Από το αναμνηστικό λεύκωμα των πρυτανικών αρχών που προσφέρθηκε με δώρα στην συνάντησή μας.

Η αγάπη σας για τα σύκα … Ένας υπέροχος συκεώνας.. Πότε ξεκινήσατε να υλοποιείτε τις ιδέες σας , τα επιχειρηματικά σχέδια σας , τα ονειρά σας;

Το 2013 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια ιδέα που είχαμε χρόνια στο μυαλό μας. Να παράγουμε βιολογικά φρέσκα και ξερά σύκα , χειροποίητες μαρμελάδες , παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, συκόμελο , καλλυντικά και σαπούνια με βάση το σύκο.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το τρόφιμο;

Δημιουργώντας προιόντα με άριστες πρώτες ύλες και έμφαση στην ποιότητα έχουμε την δυνατότητα παραγωγής ενός προιόντος ωφέλιμου και απαραίτητου για τον άνθρωπο.

Ποιά είναι η φιλοσοφία σας για το εγχειρημά σας;

Όλη η φιλοσοφία μας βασίζεται στην βιολογική και φυσικη καλλιέργεια των σύκων σε συνδιασμό με την μοναδικότητα που έχει η επεξεργασία και η ποιότητα.

smart

Πείτε μας λίγα λόγια για τα προιόντα σας..

Με βάση το σύκο και πιστοί στην ιδεα του αγνού χειροποίητου δημιουργήσαμε παραδοσιακές μαρμελάδες δικής μας παραγωγής. Φτιαγμένες με διαλεχτά αγνά υλικά , τέχνη , αγάπη και μεράκι. Πρωτότυπες γεύσεις και πλούσιο άρωμα Ελλάδας. Μαρμελάδες σύκου με φρέσκια λουίζα , με αρμπαρόριζα , κανέλλα και γαρύφαλλο , με τζίντζερ , με χυμούς εσπεριδοειδών , λεμόνι πορτοκάλι και γκρέιπ φρουτ.

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν την διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προιόντων .
Το φως , το έδαφος , το Μεσογειακό κλίμα αποτελούν συστατικά της ποιοτικής ανάδειξης των προιόντων.

Από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση όλα γίνονται χειρωνακτικά και κοπιαστικά με πολλά στάδια και διαδικασίες;

Με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι καλλιεργούμε τα κτήματά μας στην Αλεξανδρούπολη εφαρμόζοντας τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Τα παραγόμενα προϊόντα μας τα οποία είναι σύκα ( βασιλικά , λευκά και ξήρανσης , ελαιόδεντρα και άλλα οπωροφόρα δέντρα ) χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα , ακαταμάχητη γεύση και θεωρούνται άκρως υγιεινά.

Ο συκεώνας σας είναι επισκέψιμος για τον κόσμο που θέλει να έχει την επαφή με τη φύση;

Η επίσκεψη στο κτήμα είναι μοναδική εμπειρία ! Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας μπορούν να ξεναγηθούν στο κτήμα σε οργανωμένα γκρουπ. Κατά την ξενάγηση θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τις καλλιέργειες του κτήματος σε όλα τα στάδια και πως φτάνουν τελικά στο πιάτο μας , θα μοιραστούν την εμπειρία για την γη και τις μεθόδους σε κάθε στάδιο της εξέλιξης από την σπορά έως το τελικό προϊόν και στην συνέχεια μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας.

Αρθρογράφος