mpalkoni

Ένα μποστάνι στο μπαλκόνι

30 Ιανουαρίου 201210:08

mpalkoniΗ κηπουρική είναι μια εμπειρία που προσφέρει το αίσθημα της ανταμοιβής και επιπλέον το να μπορείς να προσφέρεις στο πιάτο της οικογένειάς σου μερικά υγιεινά μυρωδικά (χωρίς λιπάσματα, φάρμακα κτλ) είναι μεγάλη πρόκληση. Τι γίνεται όμως αν μένουμε σε διαμέρισμα;


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

 Δεν έχουμε καμία ελπίδα να βγάλουμε τον κηπουρό ή τον αγρότη που κρύβουμε μέσα μας; Η κηπουρική αποτελεί ιδανική λύση καθώς μπορούμε να φυτέψουμε και να έχουμε «σοδειά» στο παρτέρι της πιλοτής, στο μπαλκόνι ή ακόμα και στο περβάζι μας.  Πάρτε λοιπόν τα παιδιά σας, τα χοντρά γάντια κηπουρικής και ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας «μποστάνι», διδάσκοντας στα παιδιά μας την επαφή με την φύση, διακοσμώντας το μπαλκόνι μας οικολογικά και απολαμβάνοντας τελικά τους καρπούς της δικής μας σοδειάς.

Γλάστρες

Αν θα φτιάξετε τον κήπο σας στο παρτέρι της εισόδου ή σε βεράντα, τότε κάθε δοχείο που χωράει στο χώρο σας είναι κατάλληλο. Εκτός από τις κλασικές γλάστρες σκεφτείτε τις εναλλακτικές: τενεκέδες από λάδι ή φέτα, πλαστικοί σωλήνες, ξύλινα κουτιά μπορούν να φιλοξενήσουν τα φυτά σας. Επίσης κρεμαστές γλάστρες μπορούν να φιλοξενήσουν αναρριχητικά φυτά όπως τομάτες και φασόλια. Αν έχετε μωρό, υπολογίστε ότι θα πρέπει να του περιορίσετε την πρόσβαση στον «λαχανόκηπο». Ένα πλέγμα ή ακόμα και πλέξιγκλας είναι μια καλή λύση.

Πότισμα

Το σωστό πότισμα είναι βασικό για κάθε κήπο, ακόμα περισσότερο όμως στην περίπτωση των γλαστρών, που οι ρίζες είναι περιορισμένες και τα φυτά εκτεθειμένα στον ήλιο.  Προσοχή ωστόσο , να μην το παρακάνετε και «πνίξετε» τα φυτά σας. Τα περισσότερα φυτά σε γλάστρες συχνά υποφέρουν από υπερβολικό πότισμα. Δοκιμάστε την υγρασία του χώματος βυθίζοντας το δάχτυλό σας σε κάθε γλάστρα. Αν το χώμα είναι υγρό, μην ποτίζετε.

Αποστράγγιση

Ανεξάρτητα με το είδος των δοχείων που φιλοξενούν τα φυτά σας, θα πρέπει να φροντίζετε το περιττό νερό να αποστραγγίζεται σωστά ώστε να αποφύγετε τις ασθένειες που μπορεί να αναπτύξουν τα φυτά. Πριν φυτέψετε λοιπόν τις γλάστρες σας, βεβαιωθείτε ότι στο κάτω μέρος τους έχουν τρύπες. Αν δεν έχουν κάντε μερικές με ένα τρυπάνι και βάλτε ένα στρώμα χαλίκια πριν βάλετε το χώμα. Στη συνέχεια βάλτε τις γλάστρες σας πάνω σε τούβλα για να τις υπερυψώσετε από το δάπεδο ώστε να βελτιώσετε περισσότερο την αποστράγγιση.

Τροφή

Τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος «ξεπλένονται» γρηγορότερα στις γλάστρες από ότι στο έδαφος, γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέτετε στα φυτά σας ειδικά σκευάσματα που θα εμπλουτίσουν το χώμα με τα χαμένα θρεπτικά του στοιχεία. Ρωτήστε κάποιον ειδικό γεωπόνο γιατί διαφορετικά φυτά ίσως χρειάζονται διαφορετικά σκευάσματα.

 

 http://fe-mail.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr