Εμμηνόπαυση, μια δεύτερη εφηβεία

24 Νοεμβρίου 201809:03

Καλό θα ήταν αν στα 45α γενέθλιά σου ένας γιατρός σε τοποθετούσε απέναντί του και σου έλεγε «να τα πράγματα που πρόκειται να συμβούν». Τελικά οι τρίχες θα αραιώσουν παντού εκτός από τη γραμμή του μπικίνι, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πάντα επιθυμούσες. Το λίπος στο σώμα θα αναδιανεμηθεί έτσι ώστε καθένα από τα μπούτια σου να μοιάζουν με τον Γκρίμας, το τέρας των Μακ Ντόναλντ. Το δέρμα κάτω από τους βραχίονες θα κρεμάσει. Αυτά απλώς έτσι έχουν. Επίσης, τα πάντα σε σχέση με την περίοδο θα αλλάξουν. Θα γίνει βραχύτερη, πιο συχνή και πιο επώδυνη. Και θα γίνεται πιο παράξενη μέχρι που θα σταματήσει. Σαν κάποιος να σου έλεγε «πρέπει να προετοιμαστείς συναισθηματικά και σωματικά για τη μέση ηλικία». Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν το κάνει.

Βάζουμε πολύ κόπο και χρόνο για να προετοιμάσουμε τα παιδιά για τις αλλαγές της εφηβείας, αλλά για κάποιες γυναίκες η μέση ηλικία είναι ένα άλλο είδος εφηβείας. Η περιεμμηνόπαυση είναι ένας δρόμος που εμείς στα σαράντα ακολουθούμε τυφλές, χωρίς αρκετή πληροφόρηση από τους γιατρούς μας ή από άλλες γυναίκες.

Μπορεί να αναρωτιέστε τι είναι η περιεμμηνόπαυση; Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται τόσο σπάνια ώστε το πρόγραμμα διαχείρισης λέξεων της Microsoft δεν τον αναγνωρίζει ως λέξη. Πρόκειται για έναν όρο που είναι καινούργιος μέχρι που τον εκστόμισε η Γκουίνεθ Πάλτροου τον περασμένο μήνα σε ένα βίντεο της Goop. Περιεμμηνόπαυση είναι όλα τα τρελά πράγματα που συμβαίνουν προχωρώντας προς το σταμάτημα της έμμηνης ρύσης.

Οι ιατροί πρέπει να μιλούν στις ασθενείς τους σχετικά με τις αλλαγές που θα συμβούν και πώς να προετοιμαστούν γι’ αυτές. Και εμείς οι γυναίκες που βρισκόμαστε στην περιεμμηνόπαυση πρέπει να μιλούμε μεταξύ μας και με τον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με το τι συμβαίνει. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της είναι πραγματικά παράξενο, πραγματικά εκπληκτικό και είναι δύσκολο να κάθεσαι άνετα και να το υπομένεις, από τις άγριες τρίχες στο σαγόνι μέχρι την έλλειψη της οστικής μάζας. Περίπου το 40% των γυναικών έχει διαταραγμένο ύπνο στην περιεμμηνόπαυση. Από 10 έως 20% έχουν διαταραχές της διάθεσης. Κάποιες πάσχουν από αιμορραγίες της μήτρας ή από κολπική ξηρότητα αλλά και από το σήμα κατατεθέν της εμμηνόπαυσης, τις εξάψεις. Η επιθυμία μου να γνωρίζω ολόκληρη την ιστορία δεν περιορίζεται στα θέματα υγείας. Πώς θα μπορώ να αστειεύομαι γι’ αυτά τα συμπτώματα αν δεν γνωρίζω ποια είναι;

Πρόσφατα ζήτησα από τους φίλους μου στο Facebook τι δεν τους είχε πει κανείς για τη μέση ηλικία. Καμία άλλη ανάρτησή μου δεν συγκέντρωσε τόσες απαντήσεις, τόσο αστείες όσο και λυπητερές.Υπάρχουν τα θέματα φυσικής υγείας αλλά και τα συναισθηματικά ζητήματα. Πως νιώθω διαφορετικά για τον εαυτό μου καθώς μεταβάλλεται το ορμονικό μου προφίλ.

Η συζήτηση με τον γιατρό δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως κακή. Ανάμεσα στα πράγματα που σημείωσαν οι φίλοι μου στο Facebook ήταν ότι ένιωθαν καλύτερα και δυνατότεροι από ό,τι στα 20 και τα 30 και ότι ήταν πολύ λιγότερο ματαιόδοξοι. Ετσι ο γιατρός σας μπορεί να πει «μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν ασχολείσαι με τα μικροπράγματα, ότι νοιάζεσαι λιγότερο για την αποδοχή των άλλων και ότι ενδιαφέρεσαι λιγότερο για τους τομείς της ζωής σου που δεν έχεις πετύχει. Και το να είσαι αόρατος είναι μία μέγιστη δύναμη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς πλεονέκτημά σου».

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr