Το ελληνικό πρότυπο διαθρησκευτικής συνύπαρξης παρουσιάσθηκε στο 31ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο στην Τεχεράνη – Η Κομοτηνή ως κέντρο όσμωσης του διαθρησκειακού διαλόγου!

16 Δεκεμβρίου 201709:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το 31ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες του Ισλαμικού Πολιτισμού και η ενότητα στον ισλαμικό κόσμο» που διοργανώθηκε  από το Διεθνές Φόρουμ Προσέγγισης Ισλαμικών Δογμάτων, από τις 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2017 στην ιρανική πρωτεύουσα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας για την ανάδειξη του μοντέλου της διαθρησκευτικής κοινωνίας που εφαρμόζεται στην Θράκη.

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Χασάν Ρουχάνι πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης, από διάφορους Μουφτήδες και Υπουργούς Εξωτερικών του ισλαμικού κόσμου.

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο εκπροσώπησε την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης κι ενώπιον 520 συνέδρων από 70 χώρες του ισλαμικού κόσμου, είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντικές επισημάνσεις στην ολομέλεια του συνεδρίου, σχετικά με την θεολογική προσέγγιση του Ιερού Κορανίου απέναντι στα θέματα ανεκτικότητας και ειρηνικής συμβίωσης.

Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι οι θέσεις που διετύπωσε ο κ. Τζεμαλή ενσωματώθηκαν και στο τελικό κείμενο με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, γεγονός που αναδεικνύει το επιτυχημένο μοντέλο διαθρησκευτικής συνύπαρξης που εφαρμόζεται στην Θράκη ως μία βασική παράμετρο για την ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου που αναπτύσσεται στην Κομοτηνή!

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο συμμετείχε σε δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ισλαμικού Πολιτισμού, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και Μουφτήδες από ενενήντα τρεις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις παραπάνω συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τον διάλογο μεταξύ σουννιτικού και σιϊτικού κόσμου.

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο, επεσήμανε, ότι για να μπορεί να επικρατήσει ειρήνη, κυρίως στην Μέση Ανατολή, πρέπει να συμβάλλουν πρώτα οι Σουννίτες και Σιΐτες πνευματικοί ηγέτες, και ότι οφείλουν οι ίδιοι, να αποτελούν με τα κηρύγματά τους και την εν γένει δράση τους, πρότυπα ειρηνικής συνύπαρξης για την κοινωνία.

Ο Μουφτής Κομοτηνής σημείωσε για μια ακόμη φορά, την θρησκευτική ελευθερία και την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που είναι γνώρισμα της περιοχής μας και ενημέρωσε τους συνέδρους για τα προνόμια που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Αρθρογράφος