Ελληνικά κρέατα στις αγορές ενόψει Πάσχα-Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στην ΠΑΜΘ

16 Απριλίου 202211:14

Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες τής αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».

Με το Πάσχα των Καθολικών να είναι μια εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι “αναγκάζονται” να πωλήσουν κάτω του κόστους».

«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πωλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».

Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».

Λίγες εισαγωγές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια

Η «χαμηλή πτήση» που καταγράφουν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στράτος Νικολάου. «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».

Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.

Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε αυτοί πραγματοποιούνται «από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθ’ όλη τη χρονιά, ενώ κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και όλες τις περιόδους των εορτών, ο οργανισμός συμμετέχει στον σχεδιασμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με υπηρεσίες από άλλα υπουργεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, σε εμπόρους και στα σφαγεία, αναφορικά με την ιχνηλάτηση των εισαγόμενων αμνοεριφίων, είτε ζωντανών είτε σφαγείων».

«Σκοπός» όπως προσθέτει «είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της αγοράς για την προστασία του καταναλωτή. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ελέγχων, αλλά αυτοί να γίνουν σωστά σε όλα τα σημεία που θα επιλεγούν, είτε αυτά είναι σημεία λιανικής πώλησης είτε σημεία εμπορίας».

 

Αυξημένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολάου και οι τιμές που θα αγοράσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία. «Είναι αρκετά πιθανόν στον καταναλωτή να φτάσουν και τα 12 ευρώ το κιλό» είπε ενώ «στα σφαγεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή προβλέπεται να είναι 8-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα διαμορφωθούν από τις συμφωνίες που θα κάνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους».

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα,ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α.Όσον αφορά το Kρέας και τα προϊόντα του:

  1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχουςκαι φέρουν σήμανση καταλληλότητας(ωοειδή σφραγίδα)στα δύο ημιμόριά τους μετα παρακάτω διακριτικά α)τον κωδικό του σφαγείου,β)τη χώρα σφαγής και γ)το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
  2. Απαγορεύεταιαπό την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στιςκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
  3. Τα αμνοερίφια α)Ελληνικής εκτροφής, β)εκτροφής σε χώρες της Ε. Κπου εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότηταςχρώματος τυρκουάζ(Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
  4. Τα αμνοερίφιαπου έχουνεκτραφεί και σφαγείσε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.
  5. ΑμνοερίφιαΤρίτων Χωρών(έκτος Ε.Κ.)ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα)φέρουν σφραγίδαχρώματοςκαστανό(Ε155 καστανό ΗΤ).
  6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες,το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες)στις οποίες αναγράφονται, η χώρα καιο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η  ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος)επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
  7. Το κρέαςκαι τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές,κ.λπ.)πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τανωπά παραπροϊόντα.
  8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνταιαποκλειστικά σε καταψύκτη(Θ <-18οC)και να διατίθενταιμε τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής.Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.

Β.Όσον αφορά τα αυγά:

  1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα:
    • μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
    • κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL= Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)
    • κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
  2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
  3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρεςαπό την ημέρα της γέννησηςτους ,όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
  4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
  5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

 

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίκαι να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

 

Αρθρογράφος