Έλενα Ράπτη: Στόχος μας να σπάσει η σιωπή των παιδιών!

18 Νοεμβρίου 202123:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε:

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους.

Τα τελευταία 8 χρόνια σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε την ελληνική κοινωνία με τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

  • Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%
  • 9 στους 10 δράστες είναι από το οικείο, στενό, οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού
  • 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές
  • Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει το φαινόμενο

Η κ. Έλενα Ράπτη μοιράζεται μαζί μας «Το μυστικό της Νίκης» (video)

Νωρίτερα, η κ. Έλενα Ράπτη,  φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Alpha Πρωινό 96.5» με τον Γιάννη Παπαγεωργίου, τη Λυδία Κοκκινά και τον Άγγελο Γαβρή στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96.5, προκειμένου να μιλήσει σχετικά με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Βουλευτής δήλωσε ότι:

  • Είναι πάρα πολύ δύσκολο τα παιδιά να καταθέσουν σχετικά με μια κακοποιητική συμπεριφορά που έχουν βιώσει. Πολλές φορές, το κρατούν μυστικό για όλη τους τη ζωή ή το καταγγέλλουν μετά από πολλά χρόνια.
  • Ο θύτης τις περισσότερες φορές είναι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης από το οικείο περιβάλλον του παιδιού. Μετά το περιστατικό, το παιδί νιώθει θυμό, φόβο, ενοχή, συναισθήματα που το εγκλωβίζουν σε μια «σιωπή».
  • Τα παιδιά αρχικά πρέπει να ενημερωθούν για τον «Κανόνα του Εσώρουχου», έναν απλό και κατανοητό κανόνα, που διδάσκει ότι κανείς δεν πρέπει να τα αγγίζει στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχό τους.
  • Τα παιδιά πρόσφυγες πρέπει να είναι εξίσου ενημερωμένα, ώστε να είναι ασφαλή. Για το λόγο αυτό, γίνονται ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Τα μηνύματα της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» έχουν τεράστια  απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Η Πολιτεία υπεύθυνα και συντονισμένα δουλεύει στην κατεύθυνση προστασίας των παιδιών, δρομολογώντας όλες τις απαραίτητες θεσμικές βελτιώσεις για την ασφάλεια των παιδιών.

Κοινωνία και Πολιτεία, μαζί στον αγώνα για τον τερματισμό του φαινομένου.

Στόχος μας να σπάσει η σιωπή των παιδιών!

Έλενα Ράπτη: Επτά χρόνια αγώνας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (video)

Αρθρογράφος