Εκτός ορίων ο Τούρκος Πρόξενος – Προσέβαλε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο

4 Μαρτίου 202205:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του στην Κομοτηνή, είχαμε επισημάνει ότι ο κ. Μουράτ Ομέρογλου επιχειρεί μία εξίσωση προσώπων και θεσμών με στελέχη του μειονοτικού παραϊερατείου που συναντώνται μαζί του εντός ή εκτός τουρκικού προξενείου, δείχνοντας μία προσχεδιασμένη μεθόδευση δημιουργίας εντυπώσεων.

Ο ίδιος είναι αρκετά έμπειρος και “διαβασμένος” διπλωμάτης, θητεύοντας στο ΥΠΕΞ απο το 1998 με προϋπηρεσία στο Κιργιζιστάν, στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο και στην Ινδία ενώ έχει υπηρετήσει στις Διευθύνσεις Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής του υπουργείου.

Το πρόβλημά του στην Κομοτηνή ,ίσως, είναι η αδυναμία στρατολόγησης στελεχών από την μειονότητα με επίπεδο άνω του μετρίου. Η διαρκής ανακύκληση των ιδίων προσώπων και το τουρκομπαρόκ στυλ των επωνύμων της μειονότητας δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για “μεγάλα” διπλωματικά παιχνίδια που επιθυμεί η Άγκυρα και σίγουρα τον πιέζουν οι προϊστάμενοί του.

Ενδεικτικό των παραπάνω ,είναι η απαράδεκτη στάση του κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην Κομοτηνή, δημιουργώντας σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που επιμελώς αποκρύπτεται μέχρι αυτή την στιγμή.Πιο συγκεκριμένα:

Όπως προκύπτει κι απο το παρακάτω μαγνητοσκοπημένο υλικό κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα από το ΔΠΘ ο κ. Ελπιδοφόρος καλωσόρισε στην τουρκική γλώσσα του Τοποτηρητές Μουφτήδες και την Α.Ε….. τον τούρκο Πρόξενο …. κ. Αλί Ριζά (Ακιντζί) [προκάτοχος του κ. Μουράτ Ομέρογλου].

Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου ατόπημα, καθώς προκύπτει ότι οι σύμβουλοι του κ. Ελπιδοφόρου αγνοούσαν τα βασικά ενώ οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των Κρατικών Αρχών δεν είχαν μεριμνήσει για τον “επανέλεγχο” των απαραιτήτων λεπτομερειών. ΥΠΕΞ, ΙΜΜΚ, ΔΠΘ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο για τον χαρακτήρα του κ. Μουράτ Ομέρογλου, δημιουργήθηκε ένταση, ο Πρόξενος ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο και σε ….ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρέστη στο επίσημο γεύμα που παρετέθη σε γνωστό εστιατόριο της Κομοτηνής ενώ δημιούργησε και φραστικό επεισόδιο με παρισταμένους, διαπραττοντας μία άνευ ορίων προσβολή.

Δεν γνωρίζουμε αν κατεβλήθησαν προσπάθειες από άλλους πιο ψύχραιμους εκ των επωνύμων για να ηρεμήσει ο θιγείς διπλωμάτης αλλά σίγουρα η στάση του και οι μεθοδεύσεις του βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διμερείς προσπάθειες για την τήρηση ενός κλίματος κατανόησης και αμοιβαίας (τόσο όσο) εμπιστοσύνης.

Δεν αποκλείεται η αποσιώπηση του γεγονότος να έγινε όχι για να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις αλλά για να αποσιωπηθεί η ευθύνη των διοργανωτών της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπίδοφόρου γεγονός που αξιοποίησε για δικούς του λόγους ο κ. Μουράτ Ομέρογλου.

Τα παραπάνω,άραγε, έχουν περιέλθει εις γνώσιν του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη;

Θα κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα να δώσει εξηγήσεις για την στάση του υφισταμένου του στην Κομοτηνή;

Τί θα συνέβαινε σε μία αντίστοιχη κατάσταση με αντιστρεφομένους ρόλους;

Αυτό που τονίζουμε, με την μικρή και ταπεινή μας εμπειρία στον χώρο του διπλωματικού ρεπορτάζ, είναι ότι οι ορθές πρακτικές, η τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων, η ευελιξία της διπλωματικής γλώσσας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την οριοθέτηση του αντιπάλου!

Στον βαθμό που ο κ. Μουράτ Ομέρογλου ενοχλήθηκε από τα λουκούμια της ΔΕΜΠ και το μήνυμα ενότητας, αγάπης, ειρήνης, αλληλοκατανόησης και συμφιλίωσης που εξέπεμψε με οικουμενικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, δεν έχει παρά να ζητήσει την συνδρομή του φίλου του και ψυχιάτρου κ. Μπουρχάν Μπαράν.

Αρθρογράφος