Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λέσβο (video)

26 Φεβρουαρίου 202008:34

Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο, με τους κατοίκους να ορθώνουν τείχος για να αποτρέψουν την κατασκευή της νέας «υπερδομής» για τους αλλοδαπούς που θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση.

Πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης προσγειώθηκε μεταφορικό αεροσκάφος της ΠΑ C-130 το οποίο μετέφερε ακόμη 4 διμοιρίες των ΜΑΤ, σύνολο 80 άτομα.

Έτσι με τα επεισόδια να μαίνονται στη Λέσβο, μεταφορικό αεροσκάφος C-130 μετέφερε εκτάκτως από την Αθήνα ακόμη 4 διμοιρίες των ΜΑΤ, δείγμα ότι η κατάσταση στο νησί δεν ελέγχεται, ακόμη και με τις δυνάμεις που ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί.

Αυτές προστίθενται στις ήδη ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί (εκτιμάται έως 10 διμοιρίες) και οι όποιες μεταφέρθηκαν με το πλοίο Blue Star Naxos.
Όλη μέρα σήμερα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις.

Στο Διαβολόρεμα τα ΜΑΤ με δακρυγόνα κατάφεραν να απωθήσουν τους πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου καλλονής κύρια εκτός του παλιού δρόμου Μυτιλήνης καλλονής. Κατέλαβαν δηλαδή την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ και στη συνέχεια στου Καβακλή. Ο «ανταρτοπόλεμος» όμως με νεαρούς μέσα από το δάσος αλλά κυρίως τα βαρέως τύπου οχήματα που είχε παρατάξει ο Δήμος δυτικής Λέσβου εκεί, δεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δίοδο.

Δεδομένου αυτού και μέχρι αργά το απόγευμα που μετακινήθηκαν τα μηχανήματα, επιλέχθηκε η λύση της μετακίνησης των μηχανημάτων του Στρατού στου Καβακλή μέσω της στρατιωτικής οδού που οδηγεί από την είσοδο του καμένου δάσους στο Πετροβούνι κι από εκεί στο ΧΥΤΑ και τελικά στου Καβακλή.

Στην ουσία δηλαδή οι μάχες πλέον στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα δίνονται για να μην περάσουν οι αντιδρώντες κάτοικοι στο δρόμο και φτάσουν στη επίμαχη περιοχή.

Στο μέτωπο της Καράβας τώρα οι κάτοικοι της περιοχής του Μανταμάδου έχουν περιοριστεί βόρεια της συμβολής του δρόμου προς του Καβακλή με την οδό Θερμής Μανταμάδου. Από το μεσημέρι αντιμετωπίζουν συνεχείς ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των χημικών που πέφτουν στην περιοχή αλλά και η εν γένει πρακτική των ΜΑΤ που επιτίθενται βρίζοντας τους και αποκαλώντας τους «τουρκόσπορους» και «γκασμάδες» που κάνει πολλούς να ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Από την άλλη μεριά, νότια της συμβολής του δρόμου προς του Καβακλή με την οδό Θερμής Μανταμάδου, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αντιμετωπίζουν όσους επιχειρούν να φτάσουν στην Καράβα προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής νότια του Μανταμάδου.

Εναντίον τους αδιακρίτως επιτίθενται απωθώντας τους με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Ενώ έχοντας καταλάβει τις πλαγιές της Καράβας πετάν χημικά μέσα στο πλήθιος ή ακόμα και πίσω από αυτό εγκλωβίζοντας τους σε ένα τείχος χημικών. Μοναδικός τους σκοπός να «καθαρίσουν» σύντομα με αυτούς.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι διαδηλωτές «έσπασαν» ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας στα μετόπισθεν αλλά και ένα αυτοκίνητο της περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

Για «περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κλπ) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή» κάνουν λόγο ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, κι ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αριστόβουλος Ελευθερίου, σε με μηνυτήρια αναφορά τους προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, η οποία κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως καταγγέλουν, οι εργασίες που γίνονται σήμερα προκειμένου να υπάρξει άλλη πρόσβαση προς την υπό επίταξη έκταση από αυτή που έχουν καταλάβει οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταλύουν «κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και εν γένει νομιμότητας, δημιουργώντας πραγματικά πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί, όπου το ίδιο το κράτος παρανομεί απροκάλυπτα σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου».

Οι δύο αυτοδιοικητικοί ζητούν «την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κλπ) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Αρθρογράφος