Εκλογή μουφτήδων χωρίς τουρκοδίαιτους!

4 Αυγούστου 202116:50
  • Από τον Μανώλη Κοττάκη,

Ηταν λογικό και αναμενόμενο. Όλη η προσοχή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διαδικασία ψήφισης του Κτηματολογίου επικεντρώθηκε στην τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με βάση την οποία διαγράφονταν χρέη πανεπιστημιακών παρελθόντων ετών από πρόστιμα επιβληθέντα για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Κανείς δεν πρόσεξε πως με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονταν κάποια φαινομενικώς αδιάφορα θέματα, όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Ξάνθης, και το νομικό καθεστώς των βακουφίων στη Ρόδο και την Κω. Πρόκειται για θέματα που μοιάζουν τεχνικά, αλλά στην ουσία μπορούν να κάνουν τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος τα θέτει διαρκώς στον πρωθυπουργό, να αρχίσει να βγάζει αφρούς.

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ

Αναστέλλεται η λειτουργία 15 σχολείων στην Ροδόπη – Οι πρώτες αντιδράσεις

Στην Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3!

Κι αυτό διότι και οι δύο ρυθμίσεις που συνέταξε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής και εισηγήθηκε στη Βουλή η υπουργός Νίκη Κεραμέως (εύγε τους) κατατείνουν προς τον εξής σκοπό: την προάσπιση της κυριαρχίας μας στη Θράκη. Την ακύρωση της τουρκικής ανάμειξης και επιρροής σε ελληνικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως τα ιεροσπουδαστήρια, από τα οποία αποφοιτούν μελλοντικοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί, και τα βακούφια, τα οποία διαχειρίζονται δωρεές μουσουλμάνων.

Το Κοινοβούλιό μας ψήφισε δύο ρυθμίσεις που στην πραγματικότητα ορθώνουν τεράστια εμπόδια στο τουρκικό σχέδιο για απευθείας εκλογή μουφτή από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα συμμετείχαν διορισμένοι μόνιμοι ιμάμηδες μουσουλμανικών σχολείων επιρροής Αγκυρας και εκλεγμένα μέλη (από καθολικές εκλογές) διαχειριστικών βακουφικών επιτροπών. Με την τροπολογία κόβονται και τα δύο. Έως τώρα η Αγκυρα στρατολογούσε ιμάμηδες για τους ψευτομουφτήδες και από τα ελληνικά μουσουλμανικά σχολεία με άνεση, διότι οι θέσεις τους ήταν μόνιμες. Είχαν άρα τον γάιδαρό τους δεμένο! Το κράτος όμως ξύπνησε. Με την τροπολογία που αποτελεί πλέον νόμο του καταργούνται όλες οι οργανικές θέσεις στα ιεροσπουδαστήρια και το διδακτικό προσωπικό θα προσλαμβάνεται με ειδική προκήρυξη. Οι δε εκπαιδευτικοί που θα διορίζονται στα ιεροσπουδαστήρια για τη διδασκαλία του Κορανίου μάξιμουμ για 12 χρόνια θα περνούν τακτικώς από αξιολόγηση και δεν θα είναι μόνιμοι. Οποιοι λοιπόν θέλουν να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να το ξανασκεφτούν. Τέλος αυτά!

ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Μη φανταστεί κανείς βεβαίως πως εισάγεται κάποια δυσμενής διάκριση εις βάρος μουσουλμάνων. Ο,τι ισχύει σε όλα τα πρότυπα σχολεία ανά την Ελλάδα -διορισμοί, αξιολόγηση, μη μονιμότητα- θα ισχύει εφεξής και στη Θράκη. Οι εκπαιδευτικοί (ιμάμηδες) που θα τα στελεχώσουν πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενό τους και να ορκίζονται πίστη στην Ελληνική Δημοκρατία. Γι’ αυτό και ένα από τα κριτήρια πρόσληψης είναι η προσωπικότητα ενός εκάστου υποψηφίου. Κάτι ανάλογο θα συμβεί με τις διοικήσεις των βακουφίων στη Ρόδο και την Κω – η ρύθμιση θα αποτελέσει προηγούμενο για τις διαχειριστικές επιτροπές στη Θράκη. Εφεξής θα διορίζονται, δεν θα εκλέγονται, άρα τέρμα τα παιχνίδια της Αγκυρας στα Δωδεκάνησα. Και εδώ δεν εισάγεται κάτι ειδικό. Οταν η Ελληνική Δημοκρατία διορίζει -έχει το δικαίωμα με φετβά του αρχιμουφτή της Αιγύπτου, μολονότι χριστιανικό κράτος- τα μέλη του Δ.Σ. στο τέμενος των Αθηνών, δεν θα κάνει το ίδιο με τα βακούφια στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα; Θα το κάνει! Δικαιούται να το κάνει.

Οι δύο ρυθμίσεις Κεραμέως – Καλατζή, για τις οποίες είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίδουν πλέον τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εκλέξει μουφτή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τους όρους της και όχι με τους όρους της Αγκυρας, καθώς τα μέλη του δεν θα είναι ξενοκίνητα και τουρκοδίαιτα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στην Ελληνική Δημοκρατία να ακυρώσει την τουρκική προπαγάνδα ότι τάχα η Ελλάς δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εκλογή μουφτή. Θα τις εφαρμόσει. Με εκλεκτορικό σώμα που θα περιλαμβάνει όμως ιεροδιδασκάλους και προέδρους διαχειριστικών επιτροπών βακουφίων που πιστεύουν στην Ελληνική Δημοκρατία, όχι στην τουρκική. Ολα αυτά άλλωστε, μην το ξεχνάμε -από το πώς θα ονομάζονται οι μειονοτικοί σύλλογοι έως το νομικό καθεστώς μουφτήδων, ιεροσπουδαστηρίων, βακουφίων- είναι εσωτερικό μας θέμα. Αυστηρώς. Η Αγκυρα δεν ήθελε να το καταλάβει. Ήρθε η ώρα και γι’ αυτό!

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ

Αρθρογράφος