Η “εκδίκηση” του Παύλου Μελά!

21 Ιανουαρίου 201820:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το γεμάτο παλμό εμβατήριο που ακουγόταν σήμερα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης , και κατέκλυσε το διαδίκτυο με τη μορφή κοινοποιήσεων, ακούσθηκε για πρώτη φορά στην ταινία  ”Παύλος Μελάς” παραγωγής του 1973 που είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις προβολές της εποχής, κόβοντας περίπου 433.000 εισιτήρια.

Πρόκειται για μία ταινία που δεν έχει προβληθεί μέχρι στιγμής από την ελληνική τηλεόραση ενώ κυκλοφόρησε ως ένθετο cd με κυριακάτικη εφημερίδα χαμηλής κυκλοφορίας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την βρουν και στο youtube.

“Τα ποικίλα γυρίσματα, με πλούσια πλάνα στην τότε Αθήνα και μάλιστα στα μέρη που έλαβαν χώρα τα ιστορικά γεγονότα, και οι αλλεπάλληλες σφοδρές πολεμικές σκηνές και συγκρούσεις φρίκης, οδηγούν από λαχτάρα σε λαχτάρα, κάνουν το έργο άκρως συγκινητικό και συναρπαστικό.

Μια μοναδική στο είδος της ταινία μεγάλου μήκους, που δικαίως χαρακτηρίστηκε από ειδικούς ως η πλουσιότερη και αυθεντικότερη υπερπαραγωγή στον ελληνικό κινηματογράφο.Φέρνει σε άμεση επαφή με τα ιστορικά εθνικά και πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδεώδη της Φυλής.Το έργο που κρατά συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, οδηγεί σε πραγματική ψυχική μεταρσίωση και εθνική μέθη, θίγει ευαίσθητες χορδές της ελληνικής ψυχής και μάλιστα με την παρουσία και δράση του μεγάλου ήρωα του ιστορικού εκείνου έπους.”

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:Λάκης Κομνηνός, Φαίδων Γεωργίτσης, Καίτη Παπανίκα, Λίλλη Παπαγιάννη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιάννης Αργύρης. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φίλιππος Φυλακτός ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Σπανός. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125’

Η υπέροχη μουσική ανήκει στον Γιάννη Σπανό και ταιριάζει απολύτως με το πνεύμα της ταινίας. Εκτιμάται πως είναι ίσως ό,τι καλύτερο έγραψε ο δημιουργός στη μεγάλη οθόνη.

Το μοναδικό τραγούδι του φιλμ ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη σε ποίηση Κωστή Παλαμά με τίτλο «Σε κλαίει λαός», το οποίο ακούστηκε το 1976 από χορωδία και στην τελευταία σκηνή της τηλεοπτικής σειράς «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», βασισμένη βεβαίως στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Αρθρογράφος