«Δώρα φερμένα από τη Σμύρνη»

4 Ιουλίου 202222:14

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, συμμετέχοντας στην επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και αξιοποιώντας υλικό από τα βιβλία, τα αρχεία και τις εφημερίδες της, κάλεσε το κοινό να γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής στη Μικρά Ασία των αρχών του 20ού αιώνα. Tο Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022, ολοκληρώθηκε σε συγκινησιακό κλίμα η δράση «Δώρα φερμένα από τη Σμύρνη», στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν 218.

Η μνήμη, η ιστορία και η σύγχρονη πραγματικότητα της προσφυγιάς συναντήθηκαν μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Οι αφηγήσεις, τα τραγούδια και τα θεατρικά δρώμενα των μαθητριών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, του 52ου Γυμνασίου Αθηνών, του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου και του 7ου Γυμνασίου Νικαίας μετασχημάτισαν το συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε δημιουργία. Καθηγητές, γονείς και φίλοι της Βιβλιοθήκης μοιράστηκαν τις εμπειρίες των παιδιών που συμμετείχαν στην Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και απόλαυσαν επιλογές από τη μουσικοχορευτική παράδοση της Μικρασίας, σε εκτέλεση του Βυζαντινού Οργανικού Συνόλου του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες μοιράστηκε συλλεκτικός σελιδοδείκτης με εικαστικό εμπνευσμένο από τα πλακίδια τύπου Ιζνίκ, που κοσμούν το γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Τα πλακίδια αυτά κατασκευάστηκαν στη βιοτεχνία «Κιουτάχεια-Αθήναι» του Νέου Φαλήρου, ιδρυθείσα το 1922 από τον Μ. Πεσμαζόγλου, με εργατοτεχνικό προσωπικό που αποτελούνταν από πρόσφυγες, έμπειρους κεραμοποιούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αρθρογράφος