ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: “Μοντέλο Debar” εφαρμόζεται και στο Κουμάνοβο (video)

5 Απριλίου 202016:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία (όπως είναι η επίσημη ονομασία μετά την Συμφωνία των Πρεσπών) αντιμετωπίζει μία εν εξελίξει σοβαρή κρίση ,καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αυξήθηκε σε 17 ο αριθμός των θυμάτων από τον Covid19 ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 53 νέα κρούσματα, τα περισσότερα μέσα σε μία ημέρα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη βαλκανική χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονταν μέχρι στιγμής της σύνταξης του παρόντος σημειώματος στα 483 άτομα, ενώ 20 έχουν λάβει εξιτήριο.

H χώρα έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 18 Μαρτίου. Όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια και τα περισσότερα καταστήματα (με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία) παραμένουν κλειστά από τότε, ενώ ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών.

Ως προς την ποιοτική ανάλυση , τα μισά από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Κουμάνοβο (σήμερα έχει 93 περιστατικά) , κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες και οδήγησε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ/ Βόρειας Μακεδονίας στην απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας από χθες το βράδυ μέχρι το πρωί της Δευτέρας, στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων με μεικτό πληθυσμό κι έντονο αλβανόφωνο στοιχείο, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και στα σύνορα με την Σερβία.

Παρακολουθώντας το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης της πανδημικής νόσου στην ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία βλέπουμε ότι τόσο στο Κουμάνοβο όσο και σε άλλες περιοχές με μειονοτικό πληθυσμό, όπως στο Debar, Centar Zuba,Struga, Kicevo, Tetovo, που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής, έχει εξ’αρχής εφαρμοσθεί η πρακτική της δίγλωσσης ενημέρωσης του πληθυσμού ταυτόχρονο με τον πλήρη αποκλεισμό αυτής της πολυεθνικής/πολιτισμικής πόλης από την αρχή της εξάπλωσης του ιού.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονίας εκτιμούν ότι το μοντέλο του υγειονομικού αποκλεισμού που εφάρμοσαν στο Debar ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο καθώς μειώνονται τα κρούσματα και δίνεται ιδαίτερη έμφαση και στην ενημέρωση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Έχουν ενταθεί οι περιπολίες και οι έλεγχοι της αστυνομίας καθ’όλη την διάρκεια του 24ώρου σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας, εστίασης, διασκέδασης καθώς και σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Διεξάγεται έλεγχος οχημάτων, επιβατών ενώ ελέγχονται πλήρως οι είσοδοι/εξοδοι των πόλεων καθώς και η κυκλοφορία των όμορων δήμων.

Προτεραιότητα δίνεται στην εξασφάλιση πλήρους επάρκειας αγαθών, τροφίμων, υγειονομικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες. Το υπουργείο εσωτερικών της χώρας απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και περιορισμού διάδοσης της νόσου επισημαίνοντας ότι τυχόν παραβίασή τους συνιστά ποινικό αδίκημα των Άρθρων 205 και 206 του Ποινικού Κώδικα.

Σε καθημερινή βάση διεξάγονται ενημερωτικές καμπάνιες και συγκαλούνται 2 συνεντεύξεις τύπου στην οποία οι δημοσιογράφοι ενημερώνονται από τον (σλαβο)Μακεδόνα Υπουργό Υγείας και τον αλβανόφωνο υφυπουργό με μετάδοση από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο με τη συμμετοχή ειδικών από όλη την χώρα.

Παράλληλα, η συμμετοχή εκπροσώπων και των υπολοίπων μειονοτήτων στην Κυβέρνηση των Σκοπίων εξασφαλίζουν την ενημέρωση σε όλες τις γλώσσες των εθνοτήτων που ζουν στην ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία.

Αναμένεται η αξιολόγηση των μέχρι στιγμής ληφθέντων μέτρων καθώς και τα αποτελέσματα των θεραπευτικών σχημάτων που εφαρμόζονται στην γειτονική χώρα.

 

Αρθρογράφος