ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις Κινέζων ειδικών από τους Σέρβους

25 Μαρτίου 202016:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυξανόμενη πορεία ακολουθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Σερβία αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό έφτασαν τα 303. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους τέσσερις.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό βρίσκεται και βρέφος 28 ημερών που νοσηλεύεται, όπως και όλα τα μέλη της οικογένεια του, σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι.

Η Σερβία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή πιο επιθετικής τακτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως συμβούλεψαν οι Kινέζοι εμπειρογνώμονες που έφτασαν το περασμένο Σάββατο από το Πεκίνο και αναμένεται κλιμάκιο Κινέζων ειδικών να επισκεφθεί και την Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Η νέα προσέγγιση αφορά τον εντοπισμό των προσβληθέντων από τον ιό, όπως και τον τρόπο νοσηλείας και θεραπείας. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσο τον δυνατόν περισσότερα κρούσματα για να απομονωθούν και να θεραπευτούν. Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μαζικά τεστ του πληθυσμού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας στην μάχη κατά του κορωνοϊού θα ενταχθούν και οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας. Οι «ύποπτοι φορείς» θα καλούνται στα τοπικά κέντρα υγείας της γειτονιάς όπου θα λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα το οποίο στην συνέχεια θα εξετάζεται στα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν φέρουν τον ιό. Ο Σέρβος υπουργός ισχυρίστηκε ότι σε συνεργασία με τους Kινέζους γιατρούς έχει γίνει ένα ακριβές πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα καλούνται οι «ύποπτοι φορείς» να εξεταστούν.

Σε πρώτη φάση θα καλούνται όλες οι επαφές που είχαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δύο εβδομάδες πριν νοσήσουν, ανεξάρτητα από το γεγονός αν παρουσιάζουν ή όχι συμπτώματα. Ο Ζλατιμπορ Λόντσαρ κατέστησε σαφές ότι η υποβολή σε εξετάσεις δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή αλλά υποχρέωση και όποιος αρνείται θα αναγκάζεται να τις πραγματοποιήσει.

Στον τρόπο θεραπείας των ασθενών επίσης θα γίνουν αλλαγές προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση του συστήματος υγείας, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τέσσερα νοσοκομεία- δύο στο Βελιγράδι, ένα στο Νόβισαντ και ένα στην Νις – θα μετατραπούν σε ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς, των οποίων η κατάσταση υγείας κριθεί σταθερή, θα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους για τον κορωνοϊό. Όσοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου με ελαφρά συμπτώματα θα νοσηλεύονται σε εκθεσιακούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια, στάδια και φοιτητικές εστίες που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία.

Στο Βελιγράδι ο στρατός έχει ήδη διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους της διεθνούς έκθεσης τοποθετώντας 3000 κλίνες.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα στην οικία τους όπου επίσης θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και για τα ελληνικά δεδομένα η ανάρτηση του Έλληνα ανταποκριτή στη Σερβία κ. Νίκου Πέλπα ο οποίος αναφέρει τα εξής:

“Οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες πρότειναν στη Σερβία επιθετική τακτική για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αρχίζουν μαζικά τεστ. 249 κρούσματα, 130 νοσηλεύονται, 15 σοβαρά, τρεις θάνατοι…μέχρι τώρα γινόταν αυτό που γίνεται στην Ελλάδα μόνο αν είχες συμπτώματα και μετά από τηλεφωνήματα δέχονταν να σου κάνουν το τεστ… Οι Κινέζοι πρότειναν ενδιαφέροντα πράγματα: είπαν ότι είναι λάθος η τακτική που ακολουθεί η Ευρώπη δηλαδή η αμυντική, πρότειναν αντεπίθεση που σημαίνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό για να εντοπιστούν και οι ασυμπτωματικοί και να απομονωθούν όπως και να λαμβάνουν θεραπεία. Επίσης στην οργάνωση του συστήματος υγείας για να ανασάνουν τα νοσοκομεία αναφοράς πρότειναν να υπάρξουν τρία επίπεδα αντιμετώπισης των προσβληθέντων από τον ιό. Οι βαριά ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία, όσοι είναι πιο ελαφρά διασπορά στα υπολοιπα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους. Οι εντελώς ασυμπτωματικοί στο σπίτι με θεραπεία και γιατρούς που θα τους επισκέπτονται ενώ όσοι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο στα κλειστά στάδια και τις φοιτητικές εστίες που θα διαμορφωθούν σε νοσοκομεία και θα εχουν ιατρική φροντίδα...πρότειναν επίσης να μην χρησιμοποιούν τα κοκτέιλ διαφόρων φαρμάκων όπως γίνεται στην Ευρώπη αλλά μόνο χλωροκίνη (δεν είμαι σίγουρος αν το λέω καλά)….ήταν ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Στη Σερβία ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 η ώρα το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στις πόλεις και 70 ετών στα χωριά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν την οικία τους. Οι επαναπατριζόμενοι υπήκοοι της Σερβίας εφόσον προέρχονται από χώρες «υψηλού ρίσκου» οδηγούνται σε καταυλισμό που δημιουργήθηκε κοντά στα σύνορα με την Κροατία και τίθενται σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

Στη Σερβία από την περασμένη Δευτέρα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, έκλεισαν σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν επιτρέπεται στους ηλικιωμένους άνω τον 65 ετών να βγαίνουν από το σπίτι τους ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας υπάρχει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διαβάσεις έχουν κλείσει και ο στρατός σε συνεργασία με την αστυνομία φροντίζει για την τήρηση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αρθρογράφος