“Δημόσια αντιπαράθεση” Νικ. Δένδια-Μ. Τσαβούσογλου (video)

15 Απριλίου 202120:57

Για “εκτεταμένες συνομιλίες, ανοιχτές και ειλικρινείς” έκανε λόγο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των πολιτικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα, καθώς και μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αναβιώσουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια “θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά” και “να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Υπογράμμισε όμως ότι “αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.

“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα”.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα. Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε υπερβολικά πολύ καλό κλίμα στην αρχή, ωστόσο, κατά την διάρκεια της συζήτησης φάνηκαν να έρχονται σε σκληρή κόντρα.

Σε σκληρή αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Αγκυρα.

 

H αντιπαράθεση ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των δηλώσεων του κ. Δένδια.

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων ανέφερε πως υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, σημειώνοντας πως προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Σημείωσε ότι ο Tαγίπ Ερντογάν πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε λόγο για έναν διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας, όπως είπε, θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών.

Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Είχαμε προγραμματίσει αυτήν τη συνάντηση για χθες, ωστόσο λόγω των συναντήσεων για το ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία, έπρεπε να λείψω. Ευχαριστών πολύ τον Νίκο που περίμενε», τόνισε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην συνέχεια, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για την συνάντηση που ακολούθησε τον 62ο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σχετικά με την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε “πιστεύουμε ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πρέπει να λάβουν μέρος στην συνάντηση με εποικοδομητικό τρόπο. Ζητάμε απ΄ όλους να το δούμε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο”.

Ο Νίκος Δένδιας, στην αρχή της τοποθέτησής του αποκάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “παλιέ μου φίλε” και μετέφερε τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους του Μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι, καλώντας την Τουρκία να μην διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες χαλούν το θετικό κλίμα.

«Η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως πρέπει να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας», σημείωσε, κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια και στο εμπόριο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε πως η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη, σημείωσε πως “πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στην βάση του Διεθνούς Δικαίου. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε τη σχέση μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

Κάλεσε δε την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική, να άρει την απειλή πολέμου και να μην εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

«Καλώ τον φίλο μου Μελβούτ στην Αθήνα. Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία», κατέληξε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Στην συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε και πάλι τον λόγο χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε επιμένοντας πως η μειονότητα είναι τουρκική, πως δεν παραβιάζονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πως η Ελλάδα σπρώχνει παρανόμως αλλοδαπούς πίσω στην Τουρκία.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο». Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας και για παράνομες επαναπροωθήσεις.

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ

Η Τουρκία αφού έθεσε τα θέματά της με την Ελλάδα δίπλα, έδωσε δήθεν το μικρόφωνο στον κ. Δένδια να απαντήσει, δείχνοντας πως είναι χώρα που… σέβεται τον διάλογο.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσεις το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας και τόνισε: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής, ή εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Δένδιας.

ΠΗΡΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Αν θέλετε να συζητήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να συζητήσουμε και για αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών. Μιλάτε για τη Λωζάνη για αυτά που σας συμφέρουν», είπε στην συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

ΔΕΝΔΙΑΣ

«Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απειλή εισβολής από απέναντι;», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης. «Ελπίζω αυτή η διαφωνία να μη σε οδηγήσει σε ακύρωση του δείπνου, γιατί πεινάω», είπε ο Έλληνας υπουργός, σε μία δήλωση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Κυβερνητικές πηγές: Ο Ν. Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Διπλωματικές πηγές: Η ελληνική προσέγγιση βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο Διεθνές Δίκαιο

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην ‘Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

 

Αρθρογράφος