Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών: «Χάρη στον άριστο συντονισμό δεν υπήρξαν θύματα και ζημιές»

10 Ιουλίου 202014:52

«Ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα, μία πολύ δύσκολη περίπτωση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση και πλησίον οικισμού, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο άριστος συντονισμός είχε ως αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικίες. Υπάρχει μία καταστροφή στο δάσος, την οποία θα αντιμετωπίσουμε συν τω χρόνω», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος.

«Άριστος συντονισμός και εκκένωση του οικισμού παλιννοστούντων Ποντίων»

Σκιαγραφώντας τα όσα ακολούθησαν της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι δυνάμεις του δήμου, με τα μηχανήματα και το προσωπικό, έσπευσαν αμέσως. Υπήρχε ένας τέλειος συντονισμός και συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Στρατό, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τη Μητρόπολη και τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής. Περιορίσαμε το μέτωπο της φωτιάς, εκκενώσαμε τον οικισμό, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή και προλάβαμε να μην επεκταθεί η φωτιά στα σπίτια. Τα προλάβαμε μέσα από μάχες και σήμερα δεν θρηνούμε θύματα και δεν κλαίμε περιουσίες συμπολιτών μας […] Η εκκένωση του οικισμού, η μεταφορά των κατοίκων, έγινε με τα λεωφορεία του δήμου και με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ Κομοτηνής. Διαθέσαμε στους κατοίκους, το γήπεδο, τα σχολεία, το Κέντρο Κοινότητας και φυσικά το Κέντρο Υγείας, για τους ηλικιωμένους και όσους συμπολίτες μας αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η Μητρόπολη άνοιξε τις εκκλησίες της πόλης. Όλα λειτούργησαν άψογα και η κοινωνική και τεχνική υπηρεσία του δήμου παραμένει σε επαγρύπνηση».

Το μέγεθος της καταστροφής και η αιτία

Ως προς την έκταση την οποία κατέκαψε η πυρκαγιά, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών αναφέρει ότι μέχρι τα ξημερώματα οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 500 στρέμματα, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εμπρησμού, δεδομένων των τριών εστιών έναρξης της πυρκαγιάς, τονίζοντας όμως ότι «αυτό θα μας το πει η ειδική υπηρεσία της πυροσβεστικής». Σημειώνεται ότι ήδη μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπως προβλέπεται σε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και σε μία σειρά θεμάτων τα οποία εκτιμά ότι χρήζουν διευθέτησης προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της αρτιότερης δυνατής ετοιμότητας της δημοτικής Αρχής.

«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει προβληματισμένους διότι πρέπει ν’ αναδείξουμε και να προωθήσουμε ορισμένα θέματα», δηλώνει αναφέροντας επιγραμματικά την αναγκαιότητα:

– Παρουσίας ενός ή και περισσότερων εναέριων μέσων, στην Αλεξανδρούπολη «για να προλαμβάνουμε καλύτερα αντίστοιχες περιπτώσεις».

– Αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σαπών «διότι δόθηκε μία μάχη με 100 πυροσβέστες, αλλά το πυροσβεστικό κλιμάκιο είναι μικρής δυναμικότητας και καλύπτει έναν μεγάλο δασικό ορεινό όγκο, παραθαλάσσιες περιοχές κ.λπ.».

– Βάση του ΕΚΑΒ «για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και ν’ αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις συνεχώς».

«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία επιπλέον στήριξη στην Αυτοδιοίκηση όχι μόνο σε αρμοδιότητες αλλά και με πόρους και με μέσα. Περάσαμε τρεισήμισι μήνες τον κορονοϊό, μία περίοδο λειψυδρίας στους παραλιακούς μας οικισμούς και στην παραλιακή μας ζώνη, που προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε και φτάσαμε να έχουμε και μια μεγάλη πυρκαγιά. Φανταστείτε να μην άντεχαν αυτά τα συστήματα, πού θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή αυτός ο κόσμος και πόσα θύματα θα θρηνούσαμε. Είναι σημεία, δεδομένα, τα οποία πρέπει να τα προσέξουμε. Αν σταθούμε πολύ κοντά στην Αυτοδιοίκηση ως Πολιτεία, ως κράτος και ως εμπλεκόμενοι φορείς, τότε τα αποτελέσματα θα είναι όπως αυτά χθες στις Σάπες. Μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά, με πολλούς κινδύνους, που όμως δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Χαριτόπουλος.

Ο μηχανισμός αναγέννησης του πευκοδάσους έπειτα από πυρκαγιά. Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με απροσδιόριστη, μέχρι στιγμής, την ακριβή έκταση που κατέκαψε η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Ενότητα Σαπών, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, Μαρίνα Γκοτσαρίδου, διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον μηχανισμό αναγέννησης του πευκοδάσους και πώς αυτός συνδέεται με την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ζημίας, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Πρόκειται για πευκοδάσος, με αναδασώσεις που έγιναν περίπου τη δεκαετία του 1980», αναφέρει η κ. Γκοτσαρίδου και εξηγεί: «Η πεύκη, αναγεννάται μόνη της. Έχει αναπτύξει προσαρμοστικούς μηχανισμούς, επομένως η πυρκαγιά βοηθάει τους κώνους ν’ ανοίξουνε, φεύγει η παρεδάφια ανταγωνιστική βλάστηση κι ως εκ τούτου βρίσκει πρόσφορο περιβάλλον ν’ αναγεννηθεί, ενώ τα δέντρα είναι στην ηλικία παραγωγής γόνιμων κώνων», χαρακτηριστικά που φέρεται να μειώνουν το μέγεθος της προκληθείσης περιβαλλοντικής καταστροφής και τον κίνδυνο ερημοποίησης και διάβρωσης του εδάφους.

«Τα αείφυλλα, πλατύφυλλα παραβλαστάνουν και η πεύκη αναγεννάται, αλλά θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και αν χρειαστεί να επέμβουμε, θα το πράξουμε», σημειώνει η κ. Γκοτσαρίδου.

(amna.gr)

Αρθρογράφος