«ΔΙΑΠΛΟΥΣ»: Φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών σε Καβάλα και Δράμα

11 Φεβρουαρίου 202216:38

Το έργο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», που αφορά τη φιλοξενία και την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ασυνόδευτους ανήλικους και γυναίκες αιτούσες άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη διαδικασία της κοινωνικής τους ένταξης, παρουσιάστηκε σήμερα και στην Καβάλα, τελευταίο σταθμό μιας μεγάλης περιοδείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Μαζί με τις δράσεις του προγράμματος περιοδεύουν – ταξιδεύουν και τα εικαστικά έργα της διεθνούς συμμετοχικής καλλιτεχνικής δράσης, με τίτλο «Τα πρόσωπα της Μεσογείου», που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την καταλανική οργάνωση «STOP Mare Mortum».

Η πόλη της καβάλας, μαζί με τη γειτονική πόλη της Δράμας, αποτέλεσαν το προηγούμενο διάστημα δυο περιοχές όπου ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα του έργου «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» σε μια προσπάθεια ημιαυτόνομης διαβίωσής τους για την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική ένταξή τους.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Θάλεια Σιώπη, γενική συντονίστρια του έργου ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον τελευταίο χρόνο και μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν συνολικά 27 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά σε τέσσερα διαμερίσματα στην Καβάλα και τη Δράμα, με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού που μεριμνούσε για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, που διαμένουν προσωρινά σε σπίτια του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της κάθε πόλης, έχουν τη δυνατότητα είτε να θέσουν αίτημα οικογενειακής επανένωσης με κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο που διαμένει σε άλλη χώρα, είτε να ζητήσουν την παροχή ασύλου και να διαμείνουν στην Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν και τη μετεγκατάστασή τους σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, όπου δεν ήταν απαραίτητο να έχουν συγγενείς και να ενταχθούν εκεί σε ανάλογες στεγαστικές δομές και προγράμματα.

Η κ. Σιώπη ανέφερε ότι στο σύνολο των νεαρών παιδιών που διέμειναν σε διαμερίσματα του έργου στην ανατολική Μακεδονία, «εννέα επανενώθηκαν με συγγενικά τους πρόσωπα, τρία ζήτησαν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες -και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία- και τρία ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Τα παιδιά παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι την ενηλικίωσή τους, αλλά και στη συνέχεια υπάρχει μέριμνα από εμάς να ενταχθούν σε στεγαστικά προγράμματα ενηλίκων ή να τους παρασχεθεί βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας ή να έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη που τούς είναι απαραίτητη».

Η διαμονή των ασυνόδευτων παιδιά σε διαμερίσματα εξασφαλίζει στα ίδια τη δυνατότητα να έχουν μια ημιαυτόνομη διαβίωση, ακολουθούν το καθημερινό σχολικό τους πρόγραμμα, διατηρούν την επαφή με τους φίλους τους και γενικότερα τούς δίνεται η ευκαιρία να έχουν μια ευκολότερη και καλύτερη κοινωνική ένταξη, με όλα τα προφανή οφέλη για τα ίδια και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Επιπλέον, σύμφωνα με τη κ. Σιώπη, είναι σημαντικό να τονιστεί η αποδοχή των τοπικών κοινωνιών προς αυτά τα παιδιά και τα προγράμματα φιλοξενίας τους, καθώς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους περίοικους στις γειτονιές όπου διέμεναν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Γενικότερα, οι δομές φιλοξενίας που λειτουργούν τόσο στην Καβάλα όσο και στη Δράμα συνέβαλαν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή και κατανόηση προς τους φιλοξενούμενους.

«Τα πρόσωπα της Μεσογείου»

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης του έργου στην πόλη της Καβάλας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν στα διαμερίσματα είχαν την ευκαιρία να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στους επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι γνώρισαν παράλληλα και το έργο της ΑΡΣΙΣ και του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», αλλά και τα πρόσωπα της Μεσογείου (MEDfaces) που εκτίθενται, με ενημερωτικό υλικό, έντυπο και διαδικτυακό.

Η έκθεση «Πρόσωπα της Μεσογείου», περιλαμβάνει 40 έργα καλλιτεχνών από 15 χώρες που επικεντρώνουν σε πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τους θανάτους από πνιγμό ανθρώπων που αναζητούν σωτηρία επιχειρώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Το έργο ΔΙΑΠΛΟΥΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants Greece, από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, έλαβε συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των EEA Grants 2014-2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.

του ανταποκριτή ΑΠΕ/ΜΠΕ Β. Λωλίδη

 

Αρθρογράφος