Διάλεξη – Ρεσιτάλ Πιάνο: Το φλαμένκο ως πηγή δημιουργίας στην Iberia του ΙsaacAlbéniz

10 Απριλίου 201908:47

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει  Διάλεξη και Ρεσιτάλ Πιάνου του Μιχάλη Τσιαΐρα με θέμαΤο φλαμένκο ως πηγήδημιουργίας στην Iberia του ΙsaacAlbénizτηνΠαρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων» (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη).

ΟIsaacAlbéniz(1860-1909), από τους σημαντικότερους πιανίστες της Ισπανίας, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός ως συνθέτης μουσικής για πιάνο. Τα έργα του αποτελούν ένα κράμα υψηλού επιπέδου δεξιοτεχνίας και πολλών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας του. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Ισπανικής Σχολής και κατάφερε με τις δημιουργίες του να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.

Η Iberia είναι το μεγάλο του συνθετικό αριστούργημα και ίσως το σημαντικότερο έργο της ισπανικής μουσικής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον δεξιοτεχνικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου. Αποτελείται από 12 ανεξάρτητα κομμάτια τα οποία αποτελούν γραφικές αναπαραστάσεις ισπανικών σκηνών και τοπίων, κυρίως της Ανδαλουσίας. Σε αυτά του τα έργα, επικαλείται στοιχεία από το φλαμένκο.

Στην παρούσα διάλεξη-ρεσιτάλ παρουσιάζονται τα 6 από τα 12 κομμάτια της συλλογής με σκοπό την ταυτοποίηση των φολκλορικών αναφορών στο έργο του συνθέτη.

Ο Μιχάλης Τσιαΐρας κατάγεται από τις Σέρρες και είναι Διπλωματούχος Πιάνου (Άριστα και Α΄ Βραβείο παμψηφεί) και Πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα) του Ωδείου Σερρών. Αριστούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), σπούδασε πιάνο με την Τατιάνα Παπαδοπούλου (Ph.D.) στην οποία οφείλει τη βασική του κατάρτιση. Μελέτησε με τον αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Guillermo González στο Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid όπου και γνώρισε σε βάθος το ισπανικό ρεπερτόριο. Ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση της Μουσικής Ερμηνείας – Διδακτικής του Πιάνου. Από το 2015, στο ίδιο  Πανεπιστήμιο είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Παιδαγωγική του Πιάνου με επιβλέπουσα την Πιανίστα και Επίκουρη Καθηγήτρια Αθηνά Φυτίκα, η οποία μεταξύ άλλων τον καθοδηγεί στη μελέτη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ., βραβεύτηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με γνωστούς καλλιτέχνες.

Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο 4ο Κοντσέρτο του Beethoven στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας. Το ρεπερτόριό του είναι εκτενές και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από έργα για σόλο πιάνο και κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα.

Από το 2005 ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία. Είναι Καθηγητής Πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών και στα μαθήματά του εφαρμόζει με επιτυχία σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά μοντέλα διδασκαλίας (αυτοσχεδιασμός, σύνθεση, sight reading, παίξιμο με το αυτί κ.α.) αποσκοπώντας στην ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και την ολιστική καλλιτεχνική διαμόρφωση των μαθητών. Παράλληλα με το παραδοσιακό ρεπερτόριο, αξιοποιεί τη σύγχρονη παιδαγωγική εργογραφία συνθετών από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Διοργανώνει μαθητικές συναυλίες με σκοπό την καλλιέργεια και την προβολή νέων μουσικών.

Είσοδος με προσκλήσεις.

Αρθρογράφος