Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την Αγία Σοφία

16 Μαρτίου 202116:03

Έναν διαγωνισμός φωτογραφίας με βάση την Βασιλική της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής φωτογραφίες με Εκκλησίες εμπνευσμένες από τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας της Πόλης, το μνημείο της Ορθοδοξίας και της Αρχιτεκτονικής. 

Με αφορμή την μετατροπή του Συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντίνου Πόλη, σε τζαμί, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) εκτός των ψηφισμάτων διαμαρτυρίας και την έκκληση καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, προχωρά α) στην έκδοση ειδικού τόμου αφιερωμένου στην παρουσίαση της ιστορικής, θρησκευτικής, νομικής και αρχιτεκτονικής υπόστασης των Μνημείων της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρο τον κόσμο και β) στην προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά, διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα: “Αγία Σοφία. Οι ναοί της Σοφίας του Θεού στην ιστορία και στον κόσμο”.

Ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται μετά από πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο., στο πλαίσιο διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου πολιτισμού, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net από την Πολωνία.

Ο τίτλος του διαγωνισμού είναι «Αγία Σοφία. Οι Εκκλησίες της Του Θεού Σοφίας στην Ιστορία και στον κόσμο» ενώ οι συμμετέχοντες πρέπει να αποτυπώνουν Εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην του Θεού Σοφία στο σύνολό τους και όχι μόνο λεπτομέρεια του Ναού.

Οι συμμετοχές μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαΐου και κάθε φωτογράφος μπορεί να στείλει μέχρι έξι φωτογραφίες.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από φωτογράφους, θεολόγους και ειδικούς επικοινωνίας από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο ενώ υπάρχει και χρηματικό βραβείο.

Ο σκοπός του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός στοχεύει στην προώθηση της έννοιας της «Σοφίας του Θεού» στο σύγχρονο κόσμο και στα ιερά μέρη που είναι αφιερωμένα σε Αυτόν αλλά και στην ανάδειξη του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Την διοργάνωση του διαγωνισμού έχει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας και η ιστοσελίδα Orthphoto.net που είναι μια διαδικτυακή κοινότητα επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων από όλο τον κόσμο με κύριο πεδίο την ανάδειξη της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Αρθρογράφος