diaggelma-papan_425x

Διάγγελμα Παπανδρέου: Ανασχηματισμός αύριο – Ναυάγησε η Οικουμενική

15 Ιουνίου 201122:29

«Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και κατάθεση αιτήματος στη Βουλή, για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Παραλλήλως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι χειρίστηκε την υπόθεση της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης με επικοινωνιακούς όρους.

Το πλήρες διάγγελμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης.»

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ στη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προήλθε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Παπανδρέου κιότεψε, σήμερα η Ελλάδα έχασε μία ιστορική ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι το δεύτερο τηλεφώνημα προς τον κ. Σαμαρά δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει σε λίγο επίσημη δήλωση από τον πρόεδρο της ΝΔ

Το ΚΚΕ, με τη συγκέντρωσή του αύριο στις 19:30 στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της ΝΔ που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό και να τον υποτάξουν στη βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

«Κατώτερες των περιστάσεων» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι κανείς από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για «ναυάγιο», το οποίο, όπως είπε, θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών.

Οι συζητήσεις

Νωρίτερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητούσαν το ενδεχόμενο σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και κοινής αποδοχής, μετά από πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν είχε αποκλεισει το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, αλλά στη θέση του να μπει κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο τηλεφώνημα ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά: «Αν θεωρείτε ότι είμαι εγώ το βάρος, να κάνω στην άκρη. Επειδή ποτέ δε μ’ένοιαξε η καρέκλα, δέχομαι να μην είμαι πρωθυπουργός, αν υπάρξει ατζέντα που θα οριστεί για μία κυβέρνηση συνεργασίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, έγιναν προτάσεις που περιλαμβάνουν στελέχωση των βασικών υπουργείων επίσης από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Τις τελευταίες ώρες, πυρετώδεις διαβουλεύσεις πραγματοποιούνταν στα επιτελεία των δύο κομμάτων.

( tanea.gr )diaggelma-papan_425x

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr