dendias-episkeppsi

Δένδιας από Κάιρο: Επιτάχυνση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, εκτός κάδρου η Κύπρος

1 Δεκεμβρίου 201921:15

Κινητικότητα σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο επιχειρεί να αναπτύξει τώραη ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, μετά το πέρας των επαφών που είχε στην Αίγυπτο, στο ευρύτερο πλαίσιο της οικοδόμησης μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην κατακλείδα της δήλωσής του, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερους τόνους και απέφυγε τον άμεσο συσχετισμό της διμερούς ατζέντας Ελλάδας-Αιγύπτου από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κινήθηκαν σε δύο μέτωπα, αφενός την επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας, η οποία εδραιώθηκε στο πλαίσιο του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ για την περιοχή και αφετέρου στην αντίθεση των χωρών για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία.

Ο Νίκος Δένιδας επισήμανε ότι υπάρχει σύμπνοια ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, για την οποία η επικρατούσα άποψη είναι ότι “στερείται νομικής βάσης”, ενώ παράλληλα επικρίθηκε και η συμπεριφορά της κυβέρνησης της Λιβύης με τον Νίκο Δένδια να αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών.
Διαφήμιση

Η επιτάχυνση των διεργασιών σε διμερές επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σε αυτή τη φάση αποτελεί κυρίως μήνυμα και δευτερευόντως πραγματοποιήσιμη απόφαση, καθώς οι διαδικασίες έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αποδέκτες του μηνύματος όμως δεν ήταν μόνο η Άγκυρα και η Τριπολη, αλλά η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.

Διπλωματικά, πάντως, αξιολογείται και η απουσία της Κύπρου από τη συνάντηση, ένδειξη ότι οι δύο χώρες δεν θέλουν να εμπλέξουν το Κυπριακό στην αντιπαράθεση, αν και το πράττει ήδη η Τουρκία, Η εξαίρεση της Κύπρου, μπορεί όμως να στείλει και μήνυμα απομόνωσης της Λευκωσίας ακόμα και ρήξης με την Αθήνα, γεγονός που θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπλοκές.

Οι δηλώσεις Δένδια

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφτώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο υπουργό των Εξωτερικών, τον Σάμεχ Σούκρι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου»,τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί, Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

«Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ (Sarraj). Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».είπε ο Έλληνας υπουργός Έξωτερικών, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

(crisismonitor.gr)

Αρθρογράφος