Δεν υπογράφουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί

21 Ιανουαρίου 201808:31

 

Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες της χώρας μας αποφάσισαν να μην υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε αλλαγές στην αγορά γυλιών οράσεως προχωρά ο ΕΟΠΥΥ που ανήρτησε προ ημερών πρόσκληση σύναψης σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών.

Συγκεκριμένα μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι πλήρωναν από την τσέπη τους την δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και στη συνέχεια κατέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λάβουν τα 100 ευρώ που κάλυπτε ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Πλέον με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών,ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να προμηθεύεται τα γυαλιά οράσεως του από το συμβεβλημένο οπτικό ο οποίος θα εκτελεί τη “συνταγή” του συμβεβλημένου οφθαλμίατρου! Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη, ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).

Στα παραπάνω αντέδρασαν , όπως ήταν αναμενόμενο, οι οπτικοί-οπτομέτρες της χώρας οι οποίοι και δεν υπογράφουν σύμβαση για τους εξής λόγους:

1. Ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία τα όποια συγχωνευτήκαν σε αυτόν, μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

2. Μας επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών,το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας, των προϊόντων για τα οποία θα έχουμε ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους.

3. Ισχυρίζεται ότι θα μας πληρώνει μετά από 90 μέρες. Εμείς αναρωτιόμαστε γι αυτό το διάστημα πως θα χρηματοδοτήσουμε τις αδύνατες επιχειρήσεις μας μετά από 7 χρόνια κρίσης;

4. Συνάδελφοι οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι όποιοι έχουν οφειλές λόγω της κρίσης που επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων, (δηλαδή κατάσταση όπως αυτή που προτείνεται ξανά), δεν θα παίρνουν τίποτα και θα τους παρακρατείται όλο το ποσό.

5. Προτείναμε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσουμε αναλαμβάνοντας εμείς όλη την γραφειοκρατία ώστε ο ασφαλισμένος να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, με την προϋπόθεση η είσπραξη να γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Και σε αυτό ήταν αρνητικός ο ΕΟΠΥΥ.

6. Και το σημαντικότερο μας καλεί να υπογράψουμε σύμβαση που δεν έχουμε δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει! (τα συμπεράσματα δικά σας)

Τελικά η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;

Το ν’ απομονώνεις κάθε φορά ένα επαγγελματικό κλάδο (πχ φαρμακοποιούς, λογοθεραπευτές κλπ) και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες να το πει καθαρά. Όλο αυτό γίνεται για να μην μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές, ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι;

Καλούμε λοιπόν τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο όποιος προστατεύει την δημόσια υγεία. Έχουμε προτάσεις και λύσεις αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν. Αντίθετα μας ωθούν στην εξόντωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρθρογράφος