Το δεύτερο Γυμνάσιο δείχνει το δρόμο της εξωστρέφειας: Είκοσι χρόνια Φίλοι και Αδελφοί το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Λανίτειο Λεμεσού Κύπρου – Έπεται εκδήλωση επίσκεψης των τότε μαθητών, νυν εκπαιδευτικών και πετυχημένων επαγγελματιών

27 Μαρτίου 201407:52

Ξεχωρίζει και λάμπει με τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και δράσεις του το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής! Πριν 20 χρόνια είχε ξεκινήσει ένα εγχείρημα αδελφοποίησης δύο σχολείων: Του Δευτέρου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Λανίτειου Σχολείου Λεμεσού της Κύπρου!

Είκοσι ολόκληρα χρόνια κρατάει αυτή… η αδελφοσύνη!!! Σφυρηλατήθηκε, κτίστηκε, άντεξε και αντέχει! Μια γέφυρα Φιλίας με σχέσεις δυνατές,  επαφές ζωντανές και τακτικότατες, οι οποίες περιλαμβάνουν επισκέψεις εκ περιτροπής σε Κομοτηνή και Λεμεσό σε ετήσια βάση, με πρώτη  τον Απρίλιο του 1994! Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα παιδιά αξιοποιώντας και το διαδίκτυο, συνδέονται με «τα αδέλφια τους» στην Κύπρο, πολύ πιο συχνά!

lanitio7

Φέτος ήταν η σειρά 33 μαθητών του Λανιτείου να βρεθούν στην Κομοτηνή! Τριάντα τρία σπίτια γονέων  στην Κομοτηνή, άνοιξαν μια ζεστή αγκαλιά και για περίπου πέντε μέρες αύξησαν την οικογένειά τους κατά ένα παιδί. Δεν ήταν δηλαδή, δεν είναι,  μια απλή φιλοξενία, πια οι σχέσεις είναι οικογενειακές και οι γονείς εκατέρωθεν  ξέρουν ότι έχουν άλλο ένα παιδί…άλλη μια οικογένεια λίγο πιο μακριά! Εδώ και 20 χρόνια οι γονείς, είναι στην ουσία  οι αφανείς ήρωες-στυλοβάτες της προσπάθειας να κρατηθεί σε στέρεες βάσεις η γέφυρα διασύνδεσης των δύο σχολείων και απ’ ότι φαίνεται τα έχουν καταφέρει μια χαρά!

lanitio6

Οι μαθητές του Λανιτείου, οι συνοδοί καθηγητές και από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου  ήταν εδώ για περίπου πέντε μέρες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρκετές από τις ομορφιές του νομού Ροδόπης, όπως το Οχυρό της Νυμφαίας, όπου τα παιδιά  ξεναγήθηκαν μέσα στο οχυρό και έκαναν και  κατάθεση στεφάνων. Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στην Εκκλησία της Παναγίας, τον παλιότερο Ιερό Ναό στην Κομοτηνή και μάλιστα είχαν την τύχη και τη χαρά να τους ευλογήσει και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, Παντελεήμων. Από πλευράς αρχών τα παιδιά είχαν κάποιες συναντήσεις με αντιδημάρχους, μια και ο Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, δεν μπορούσε, αλλά και με τον αντιπεριφερειάρχη, Πέτρο Δαμιανίδη.

lanitio5

Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε και μια ημερήσια εκδρομή στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων Καβάλας και στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.

Μάλιστα τα παιδιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με θεατρική παράσταση, αλλά και στην μαθητική παρέλαση!

lemesos

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν και τοπικές γεύσεις και προϊόντα, να που τα καλύτερα για το καφέ Κομοτηνής, με το ωραίο άρωμα και ιδιαίτερο ψήσιμο, αλλά και για το σουτζούκ λουκούμ.

lanitio3

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση-γεύμα  πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη και έγινε και με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κάποιες στιγμές μαζί  παρακολουθώντας το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι συμμαθητές τους, όπως έξοχα χορευτικά και απαγγελίες ποιημάτων που εξυμνούσαν τη Φιλία…αλλά και διαβάζοντας και στίχους  από τον Ομήρου Ιλιάδα!

lanitio1

«Λίγο πριν ξεκινήσουν τα δάκρυα του αποχαιρετισμού, όπως τα ζούμε κάθε χρόνο, με τα παιδιά και τους γονείς να ανανεώνουν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, θέλω να πω για την μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζουμε, των 20 χρόνων που είναι αδελφοποιημένα τα σχολεία μας. Μιλάμε πια για καθηγητές, για επαγγελματίες που πριν 20 χρόνια ήταν μαθητές μας και τώρα είναι φτασμένοι και σπουδαίοι επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να συναντηθούν και να ξετυλίξουν το κουβάρι με τις ωραίες αναμνήσεις, τότε που είχε πρωτοξεκινήσει η προσπάθεια», δήλωσε συγκινημένος ο Δ/ντης του 2ου Γυμνασίου Κλεόβουλος Ηλιάδης.

«Μην ρωτάτε εμάς για να δείτε την επιτυχία της προσπάθειας, κοιτάξτε τα μάτια των παιδιών και το αντιληφθείτε. Θέλω να  υπογραμμίσω το ρόλο των γονέων που πραγματικά είναι οι αφανείς ήρωες για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος και η υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε θεωρείται βέβαιη», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Χρήστος Μαχαίρας.

Ενθουσιασμένος δήλωσε από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και ο αντίστοιχος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αβράαμ Κυριακίδης.

laftsilanitio

Ραντεβού του Χρόνου στο όμορφο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο!

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr