Δάσος της Δαδιάς: Η «ανάσα» της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης στις φλόγες – Τεράστια η καταστροφή

29 Ιουλίου 202223:45

Η επόμενη ημέρα, τα σπάνια είδη που κινδύνεψαν, τα δεκά αναπάντητα ερωτήματα και οι δεξαμενές που είναι «κλειδωμένες» σε κάποια συρτάρια.

Το δάσος της Δαδιάς έχασε κομμάτι της «ανάσας» του. Οι πληγές, βαθιές. Ο Έβρος και όλη η Ελλάδα με αγωνία παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Ο τρόμος των ειδικών ήταν να μη χαθούν μια για πάντα τα σπάνια είδη που φιλοξένει, κυρίως ο μαυρόγυπας. Το καλό κόντρα στο πύρινο σκηνικό είναι ότι το συγκεκριμένο είδος (35 ζευγάρια ζουν εκεί) επιβίωσε της καταστροφής.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο καθηγητής Δασολογίας και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης – Σουφλίου κ. Κώστας Ποϊραζίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr εκφράζει την ανησυχία του για τους κραυγαετούς αν τα μικρά πουλιά που έμαθαν να πετάνε πριν λίγες ημέρες κατάφεραν να «δραπετεύσουν».

Στο Newsbomb.gr μιλάει επίσης o συντονιστής δράσεων δασικής διαχείρισης, WWF Ελλάς Νίκος Γεωργιάδης τονίζοντας πως το δάσος της Δαδιάς, εκτός από ένα πλούσιο οικοσύστημα, έχει ιδιαίτερη σημασία ως ο σημαντικότερος στα Βαλκάνια χώρος αναπαραγωγής του γύπα και άλλων υπό εξαφάνιση ειδών αρπακτικών και η WWF δραστηριοποιείται 30 χρόνια στην περιοχή με σκοπό την προφύλαξη τους.

Τέλος, ο διεθνολόγος και δημοσιογράφος του komotinipress.gr Νίκος Αρβανίτης που ζει στην περιοχή και επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δάσος της Δαδιάς με τον γιό του τον Ταξιάρχη, μιλώντας στο Newsbomb.gr με την σειρά του θέτει 10 κρίσιμα ερωτήματα…

Περισσότερα εδώ

Δάσος της Δαδιάς: Η «ανάσα» της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης στις φλόγες – Τεράστια η καταστροφή

 

 

Αρθρογράφος