ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης: Καινοτόμες πρακτικές για την στήριξη των ατόμων με ΔΑΦ στην Θράκη

21 Ιουλίου 202107:53

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ) κ. Αναστασόπουλος Δημήτρης μίλησε στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου παρουσιάζοντες τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζει ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ προκειμένου να στηρίξει τα αυτιστικά άτομα.

Ο κ.Δημήτρης Αναστόσοπουλος έθεσε εξ’αρχής, παράλληλα με τις εννοιολογικές διαφοροποιήσεις, το ζήτημα ότι 1 στα 8 άτομα που γεννιούνται βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού , η οποία είναι μία εκ γεννετής πολυδιάστατη νευροφυσιολογική διαταραχή , επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα.

Αναφερόμενος στην αποστολή του Συλλόγου ο κ. Δημ. Αναστασόπουλος , είπε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα τα μέλη του ΔΣ προσπαθούν μέσα από σειρά δράσεων να ενημέρωσουν κοινό και γονείς, να παράσχουν συνδρομή και στήριξη στα 100 μέλη του, να ευαισθητοποιήσουν Κοινωνία και Πολιτεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα και κυρίως να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Η αγωνία των μελών του ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης ξεκινάει για το πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με ΔΑΦ ήδη απο την σχολική ηλικία από τις κρατικές δομές χωρίς να αξιολογείται η λειτουργικότητα των παιδιών τονίζοντας ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια αλλά διαφορετικός τρόπος λειτουργίας κι εδώ βρίσκεται η σημασία της πρώϊμης παρέμβασης.

Ξεκινώντας από το τρομακτικό ποσοστό ότι το 90% των ενηλίκων αυτιστικών είναι άνεργοι διότι δεν υπάρχει καμία δομή στην Ελλάδα να τους απορροφήσει παρά το ότι κάποιοι διαθέτουν τρομερές δεξιότητες (μέχρι και πτυχίο Πανεπιστημίου) ο κ. Δημ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΔΑΔΑΑ να προχωρήσει στην ίδρυση ΚΟΙΝ.ΣΕΠ για την επαγγελματική στήριξη των μελών του με ένα άλλο μεγάλο όνειρο που είναι η ίδρυση Μονάδων Διαβίωσης για το “μετά” , όταν κάποιοι φροντιστές και γονείς δεν θα μπορουν να στηρίξουν τα άτομα με αυτισμό..

Ο ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης στηρίζει τις οικογένειες των ατόμων με ΔΑΦ και μέσα από προγράμματα εναλλακτικών προσεγγίσεων, λειτουργία προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης γονέων προς την κατεύθυνση εκείνη της κατανόησης του κόσμου των αυτιστικών ατόμων που έχουν άλλο λειτουργικό σύστημα από εκείνο των ατόμων με νευροτυπική ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Σύλλογος συμμετείχε σε μία διεθνή προσπάθεια με άλλες 7 χώρες για την δημιουργία ενός Προγράμματος Προσωποκεντρικής Προσέγγισης που στην Κομοτηνή έχει πλέον 70 συντονιστές-γονείς που δημιουργούν έναν κύκλο υποστήριξης των αυτιστικών ατόμων στην μετάβασή τους σε διάφορα στάδια κοινωνικής ένταξης από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Ο ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης διοργάνωσε και σεμινάριο με 300 συμμετοχές ενώ συμμετείχε και στην παραγωγή 6γλωσσου εκπαιδευτικού υλικού που είναι ήδη αναρτημένο και στο διαδίκτυο.

Ακούστε την συζήτηση εδώ

Αρθρογράφος