Εκλογές ΣΕΜ: Πρωτιά Χ. Μπαλτατζή – Επίδειξη ισχύος Ιλχάν Αχμέτ

23 Ιανουαρίου 202316:32

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας. Προηγήθηκαν οι εργασίες της εκλογοαπολογιστικής 41ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που διήρκεσε τέσσερις ώρες και περιελάμβανε απολογισμό πεπραγμένων, ομιλίες του απερχομένου Προεδρείου και και των προξενικών εγκαθέτων.

Είχε προηγηθεί έντονη κινητοποίηση από το σύστημα των εγκαθέτων του Προξενείου με την αποστολή εκατοντάδων μηνυμάτων προκειμένου να δοθεί κατεύθυνση για επτά (7) εκ των δέκα (10) υποψηφίων στο ΔΣ.

Οι πέντε (5) εκ των επτά (7) εκλεγέντων συμπεριλαμβάνονται στην λίστα ονομάτων που διοχετεύθηκε από το Προξενείο ενώ οι άλλοι δύο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνδέονται με το Προξενείο με τον έναν εξ αυτών να είναι κι έμμισθος υπάλληλος αυτού. Εξελέγησαν επίσης και τρία (3) μέλη για το εποπτικό συμβούλιο.

Η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής: ΔΣ: Hüseyin Baltacı 174, Burak Adil: 116, Handan Ali Hüseyin: 107, Murat Ahmet: 125 , Ali Alioğlu: 103, Mehmet Emin: 94,Sema Halil: 83, Pelin Koca Mollaoğlu: 79, Mustafa Yüzbaşı Osman: 73,Serhat Nuri: 56 ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Meltem Giritli: 153, Gülsüm Hüseyin: 145, İlhan Mehmet: 124

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον ρόλο και την αποστολή του ΣΕΜ επισημαίνοντας πάντοτε την δυναμική που μπορεί ν’αναπτύξει, αλλά δυστυχώς τον “παροπλίζουν” οι εγκάθετοι του Προξενείου και αυτό οδηγεί στην βαθμιαία απαξίωσή του από τους σκεπτόμενους και τα μορφωμένα στελέχη της Μειονότητας που αντιδρούν στην αυξανόμενη “τουρκοποίηση” του σωματείου.

Ο ΣΕΜ είναι ένας Σύλλογος με μεγάλη ιστορία και με διαφορετικές προοπτικές προ 20ετίας αλλά σήμερα ελέγχεται από τους εγκαθέτους του Προξενείου που τον χρησιμοποιούν ως “νομιμοποιητικό μηχανισμό διεκδικήσεων” εντός κι εκτός Χώρας με έμφαση την παρουσία του στα διεθνή fora. Η τυπική νομιμότητα λειτουργίας του Συλλόγου παρέχει και το απαραίτητο άλλοθι για την δημοσιοποίηση της τουρκικής προπαγάνδας.

Από το ρεπορτάζ του Komotinipress προκύπτουν τα ακόλουθα αξιοσημείωτα:

  • 1. Ο ΣΕΜ είναι απαξιωμένος στην μειονοτική κοινή γνώμη, δεν απολαμβάνει της αίγλης του παρελθόντος και οι διαδικασίες υποστηρίχθηκαν από τον στενό πυρήνα των μελών του και τους εγκαθέτους του Προξενείου.
  • 2. Η παρουσία του Παραμουφτή κ. Μουσταφά Τράμπα, προσωπικό φίλο του απερχομένου Προέδρου (και Νο 7 διώκτη μας) δίνει τον τόνο της εμπλοκής της βασικής παρακρατικής δομής του πολιτικού ισλάμ στην Ξάνθη που “εξάγεται” και στη Ροδόπη!
  • 3.Ο επηρεασμός των εκλογέων με την αποστολή μηνυμάτων, η (υπερ)προβολή από τους μηχανισμούς του Προξενείου ορισμένων εκ των υποψηφίων κατά το προηγούμενο 15νθήμερο και το εκλογικό αποτέλεσμα όπως αυτό καταγράφεται, δείχνει την νέα ομάδα κρούσης του ΣΕΜ , την ανακύκληση αξιωμάτων και την ανακατανομή ρόλων με τον κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή να προτείνεται εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου καθώς εξελέγη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο στη σειρά προτιμήσεων..
  • 4α.Στα αξιοσημείωτα της εκλογικής διαδικασίας η ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ εκλογή του κ. Μεχμέτ Εμίν, Πρώην Προέδρου του ΣΕΜ και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λειτουργήσει ως συνιστώσα στο νέο ΔΣ και αναδεικνύει μια υπόγεια συνδιαλλαγή των τοπικών δομών του ΣΥΡΙΖΑ με το Προξενείο. Αυτή η παράμετρος θα πρέπει να ενεργοποιήσει την ομάδα του κ. Τάκη Χαρίτου
  • 4β. Η ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ εκλογή της κ. Σεμά Χαλήλ , η μη εκλογή δύο εκ των εκλεκτών του Προξενείου παρά την κατεύθυνση που δόθηκε, φαίνεται ότι δείχνει μία ενδομειονοτική διαφοροποίηση από τα κελεύσματα του Προξενείου, αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών και ισορροπιών.
  • 5.Εκ των παρισταμένων ΚΑΝΕΙΣ δεν ζήτησε τον λόγο, δεν έγινε διάλογος για τα πεπραγμένα του ΣΕΜ και οι “επώνυμοι Εκπρόσωποι της Προξενικής Μειονότητας” περίμεναν την σειρά τους έκαστος για την κατάλληλη φωτογραφική λήψη.
  • 6. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου . ο οποίος φαίνεται ότι λειτουργεί με δωρεές και οικονομική ενίσχυση από την Τουρκία: παρουσιάσθηκε ισολογισμός με 80.000 ευρώ έσοδα από δωρεές και εισφορές και 77.000 ευρώ έξοδα για την λειτουργία του εν λόγω σωματείου.
  • 7. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η (άνετη) παρουσία του Ιλχάν Αχμέτ γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια ενώ δεν αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ του τουρκόφωνου μειονοτικού (ούτε και των υπολοίπων τοπικών μέσων ενημέρωσης), αποσιωπώντας βεβαίως ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει διατελέσει και μέλος του συλλόγου και των παραρτημάτων του (όπως και της ΠΕΚΕΜ).
  • 8α. Εκ των 4α και 4β προκύπτει ότι και η παρουσία Ιλχάν Αχμέτ εντάσσεται σε μία ισχυρή ενδομειονοτική συνιστώσα που όχι μόνον δεν “εξαερώθηκε” από την διαμάχη Ιλχάν Αχμέτ – Μουράτ Ομέρογλου αλλά εδραιώθηκε και αποκτά και παράσταση νίκης. Η μέχρι τώρα πολιτική παρουσία συνδέεται με την διαπίστωση ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Μειονότητα και δεν διαφαίνεται -ακόμη- η προοπτική εκλογικής αποδυνάμωσης του.
  • 8β.Το μήνυμα είναι αμφίδρομο: Ο Ιλχάν Αχμέτ δείχνει ότι η διαμάχη με τους προξενικούς μηχανισμούς δεν τον έχει καταβάλει και προχωρά προς την διασφάλιση της επανεκλογής του μηνύοντας σε όσους ελπίζουν στην κατάρρευσή του πως ματαιοπονούν.
  • 9. Οι τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΕΜ σε συνδυασμό με την παρουσία Ιλχάν Αχμέτ είναι ο προάγγελος της “συμμόρφωσης” του Προξενείου αλλά και των συνομιλητών του με μία διαμορφούμενη πραγματικότητα που θα (εξ)αναγκάσει το προξενικό σύστημα να προβεί σε αναδιάταξη δυνάμεων και συμφωνιών. Ο Αϊκούτ Ουνάλ δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μία άγονη διαμάχη επί προσωπικού ανεξάρτητα από τις βαθιές επιθυμίες του και σίγουρα δεν θα ήθελε να “ηττηθεί” . Η προεκλογική περίοδος σε Ελλάδα και Τουρκία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για λάθος κινήσεις.
  • 10.Ταυτόχρονα, η άνετη παρουσία του Ιλχάν Αχμέτ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΜ και τα ως άνω περιγραφέντα δημιουργούν νέα δεδομένα και για τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς α) ο Ιλχάν αποδεικνύει ότι δεν πέφτει, είναι δυνατός και ανέκτησε κι επικοινωνιακά την παρουσία του χωρίς ν’απειλείται β) οι Προξενικοί μηχανισμοί έχουν φθαρεί και δεν μπορούν να παρέμβουν συνολικά στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος λόγω ενδομειονοτικών διαφοροποιήσεων γ) η κυριαρχία στον μειονοτικό χώρο του Ιλχάν Αχμέτ δημιουργεί ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Οζγκιούρ Φερχάτ να μην φαίνεται τόσο σίγουρη επιλογή αφού δ) για ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάκης Χαρίτου αποτελεί μονόδρομο όπως και ε) η επανεκλογη Ευρ. Στυλιανίδη ή και ενός πολιτικά ισοδύναμου κεντροδεξιού υποψηιόυ ενώ στ) δεν διαφαίνεται η εμφάνιση πολιτικά ισοδυνάμων στελεχών στην τοπική πολιτική σκηνή σε σχέση με τους σημερινούς  βουλευτές της περιοχής. ζ)η στάση Ιλχάν Αχμέτ αποενοχοποιεί και απελευθερώνει τα στεγανά των κομμάτων, καθώς η προξενική ψήφος είναι λιγότερο κατευθυνόμενη  και ισχυρή από,τι σκοπίμως παρουσιάζεται. και η μη αξιοποίηση αυτού του στοιχειου ίσως να ενισχύσει τις δεξιές τάσεις στην περιοχή….

Αρθρογράφος