Μπουρχάν Μπαράν:Πρέπει να ενισχυθεί η σύμπνοια μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού πληθυσμού

29 Ιουλίου 202209:06

 

Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην σταθώ και να μην τονίσω ένα ευαίσθητο ζήτημα στο τρίτο μέρος του παρόντος σχεδίου νόμου και συγκεκριμένα,σε αυτό που αφορά τη νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις διατάξεις για τη μουφτεία και τις οποίες έφερε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση η Κυβέρνηση και που οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση θα έπρεπε να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας.

Αφορμής δοθείσας, λοιπόν, θα ήθελα καταρχάς να πω ότι ήταν πλέον καιρός να ασχοληθεί κάποιος θεσμικά με αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα της εκλογής μουφτήδων στη Θράκη.

Θα γίνω,όμως, πιο σαφής και πιο αναλυτικός σκέψεις μου.Σε πνεύμα πλήρουςειλικρίνειας, ως ψυχίατρος και ως γνώστης της ατομικής και συλλογικής ψυχολογίας στη μειονότητα της Θράκης, θέλω βαθύτατα να σας διαβεβαιώσω ότι το μεγάλο ζητούμενο σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με θρησκευτικά ζητήματα, τα πιστεύω,την πίστη και γενικότερα την αυτοαντίληψη των ανθρώπων μας είναι η δύναμη της εμπιστοσύνης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιδιώκουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου της μειονότητας και, ίσως, μέσω της διαδικασίας του που διαμορφώνεται κατά το άρθρο 158 του σχεδίου νόμου για την επιτροπή των τριάντα τριών μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής να υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Στο παρόν σχέδιο νόμου, όμως, προβλέπεται η τελική επιλογή από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με τι κριτήρια άραγε;Ευλόγως δημιουργούνται ερωτήματα και για το τι θα επηρεάζει την απόφαση της/του Υπουργού. Θα υπάρχουν επιπλέον κριτήριακαι ποια θα είναι αυτά; Θα είναι αντικειμενικά και πώς θα διασφαλίζεται ότι αυτά θα είναι τέτοια ή και κάποια πιο υποκειμενικά;

Η διαδικασία της κλήρωσης εμπεριέχει το στοιχείο της δικαιότερης συμμετοχής. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν είναι κληρωτέα και τα τριάντα τρία μέλη της επιτροπής.Οι πέντε θεολόγοι κληρώνονται και όλοι τοποθετούνται. Άρα, αυτά τα ερωτήματα σίγουρα θα απασχολήσουν τη μειονότητα, κάτι που δεν θα βοηθήσει την εμπέδωση της μέγιστης δυνατής εμπιστοσύνης στον κόσμο αυτό. Χρειάζεται ριζική αφύπνιση και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μας ενδιαφέρει η σκέψη αυτών των ανθρώπων.

ΚύριοιΥπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώντας ωςψυχίατρος και ωςΒουλευτής του νομού της Ξάνθης και θεωρώντας ότι εκφράζω όλο τον πληθυσμό του τόπου μου, θα ήθελα να σας πω το εξής απλό, αλλά τόσο αληθινό. Τα θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας απαιτούν συνετούςχρησμούς,εργώδεις προσπάθειες και μεγάλη ευαισθησία, τα οποία, θεωρώ, πως όλοι μας διαθέτουμε σε αυτή την Αίθουσα.

Θα πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί η σύμπνοια μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού πληθυσμού. Απλώς σας παραθέτω ερωτήματα που ήδη φαίνεται πως απασχολούν τον κόσμο της μειονότητας και με κίνδυνο, αντί να ενισχύουμε κάθε μέρα το σπουδαιότερο από όλα τα ζητήματα, δηλαδή, την εμπιστοσύνη από και προς αυτή, τελικά να ποτίζουμε το δένδρο της αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Μακάρι να μην υπήρχαν παρελθόντα ζητήματα που έδρασαν υπέρ της δυσπιστίας εντός της μειονότητας, ώστε τα θέματα των μουφτειών να ήταν απλώς διαδικαστικά,πράγματα χωρίς ντόρο και αμφιβολίες καιο μουφτής να είναι ένα πρόσωπο άξιο σεβασμού και αποδεκτό από το σύνολο της μειονότητας.

Κατά την προσωπική μου άποψη, ζώντας στον πυρήνα αυτής της κοινωνίας και αφουγκραζόμενος καθημερινά τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις των απλών πολιτών της κοινότητας, αντιλαμβάνομαι πως το απώτερο αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών θα είναι η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης και ίσως περαιτέρω η επιδείνωση της, μιας και έχω την αίσθηση πως η πλειοψηφία της μειονότητας δεν θα αποδεχθεί τις υπάρχουσες αγωγές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείστε, κύριε Μπαράν.

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ: Τελειώνω.

Τονίζω, όμως, ότι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον το πλέον αναγκαίο δεν είναι οι διατάξεις επί διατάξεων, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα η εμπιστοσύνη. Έτσι χτίζουμε και έτσι προχωράμε στις υποθέσεις της κοινής ευημερίας. Αυτό που όλοι πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε είναι να μπορούμε να κερδίσουμε τις καρδιές, το πνεύμα και την εμπιστοσύνη όλων αυτών των συμπολιτών μας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή αποδοχή τους σε τέτοιου είδους ζητήματα και όχι μόνο για να έχει αίσια έκβαση όλο αυτό το επιχείρημα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αρθρογράφος