Balkan Günlüğü: Ένα ακόμη εργαλείο πληροφοριακής παρέμβασης της Τουρκίας στα Βαλκάνια

16 Οκτωβρίου 202209:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η πολυδιάστατη επιθετική τακτική της Τουρκίας στην βαλκανική χερσόνησο, τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια, στηρίζεται -όπως έχουμε περιγράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας- σε έναν οργανωμένο ιστό προπαγάνδας που αξιοποιεί κάθε δυνατότητα φυσικής ή και εικονικής παρουσίας.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί η εφημερίδα Balkan Günlüğü που διευθύνεται από τους μηχανισμούς της Προεδρίας Επικοινωνιών και Διαφήμισης Τύπου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας εξεδόθηκ στις 23 Δεκεμβρίου 2007, και απευθυνόταν εξ’αρχής στους βαλκάνιους μετανάστες που ζουν στην Τουρκία αλλά και σε περίπου 10 εκ μέλη των τουρκικών κοινοτήτων των χωρών της Βαλκανικής.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα ξεκίνησε να εκδίδεται σε 12σέλιδο έντυπο με εκτύπωση όφφσετ (4 εγχ, 8 α/μ σελίδες) σε διαστάσεις 30,9×52,5 cm, κι εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο İhlas (Τουρκία) στο Gaziemir-İzmir με τιράζ 5.000 φύλλων και κέντρα διανομής αρχικά σε μεγάλες τουρκικές πόλεις ενώ μέσω του Ινστιτούτου Yunus Emre διανεμόταν κατόπιν αιτήματος σε Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Τίρανα, Σκόδρα, Βουκουρέστι, Σεράγεβο, Μόσταρ, Ζάγκρεμπ ενώ ταυτόχρονα άρχισα να εξελίσσεται ο διαδικτυακός τόπος http://balkangunlugu.com/

Η επόμενη κίνηση ήταν η διανομή της εφημερίδας μέσω των πτήσεων της Turkish Airlines ενώ διατίθεται πλέον δωρεάν στα δύο περίπτερα THY Newspaper Delivery Point στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ είναι διαθέσιμη σε VIP σαλόνια όλων των αεροδρομίων της Τουρκίας και σε όλα τα σαλόνια CIP σύμφωνα με τη συμφωνία ανταλλαγής που συνάψαμε με την TAV, και στα σαλόνια VIP/CIP του αεροδρομίου Μακεδονίας των Σκοπίων. .

Η Balkan Günlüğü αποστέλλεται σε 15 πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα ενώ έχει ήδη καταχωρηθεί σε όλες τις κρατικές, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της γείτονος.

Μετά τις συναντήσεις μας με το YÖK, 15 διαφορετικά πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνα στα Βαλκάνια έγιναν συνδρομητές μας. Η εφημερίδα μας αποστέλλεται τακτικά στις βιβλιοθήκες αυτών των πανεπιστημίων. Η εφημερίδα μας είναι επίσης διαθέσιμη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τις Επαρχιακές Δημόσιες και τις Βιβλιοθήκες του Κοινοβουλίου.

Η εφημερίδα υποστηρίζεται οικονομικά από: Ziraat Bank, Halk Bank, TEB, PETKİM, Türk Telekom, PTT, TIKA, BKT (Çalık Group), Δήμος Kemalpaşa, Μητροπολιτικός Δήμος Προύσας, Δήμος Osmangazi, Μητροπολιτικός Δήμος Denizli, Δήμος Buca, Ajans Press, TAV, Skala Medya, Native media , Media Life, Media One

Ο δικτυακός τόπος της εφημερίδας έχει καταχωρηθεί σε όλες τις ψηφιακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες ενώ έχουν διαμορφωθεί και οι ειδικές ρυθμίσεις της Google και οι μελέτες διαδοσιμότητας είναι συνεχώς σε εξέλιξη. ( http://dijital.turktelekom.com.tr/urunler/programattik , http://anadolununsesi.iletisim.gov.tr/, ttps://www.pressreader.com/turkey/daily-balkan-news ,https://www.dijitalbasin.com/Read/683/balkan-gunlugu, https://www.turkcell.com.tr/servisler/turkcell-dergilik
https://bireysel.turktelekom.com.tr/mobil/web/servisler/ Sayfalar/mobil-uygulamalar/e-dergi.aspx , http://www.sanalbasin.com/balkan-gunlugu-gazetesi.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται η αποστολή της έντυπης μορφής της εφημερίδας στην Πριζρένη του Κοσσυφοπεδίου η οποία διατίθεται και σε ειδικά διαμορφωμένα σταντ και διατίθεται ως free press , γεγονός που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις ντόπιων αλβανών διανοουμένων που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αυξανόμενη επιθετική στάση της Τουρκίας στις αλβανόφωνες περιοχές των Βαλκανίων (με την ανοχή πάντα των κρατικών αρχών των Τιράνων και της Πρίστινας)

Έλεγχο στα μκδ “αλά τούρκα” θέλει να επιβάλει το Προξενείο στην Θράκη

Αρθρογράφος