Αθ. Τσώνης: Μοντέλα εναλλακτικού τουρισμού στην ΠΑΜΘ για την μετά – COVID εποχή

17 Μαρτίου 202108:03

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ κ. Αθανάσιος Τσώνης στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή έναρξη της τουριστικής περίοδου, όπως άλλωστε το παρουσίασε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Αθ. Τσώνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια είναι πιο έμπειρη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά , ενώ δήλωσε ότι μείναμε υγειονομικά ασφαλείας και ως Χώρα και ως Περιφέρεια. Ο ίδιος διευκρίνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 34% των χωρών θα παραμείνουν τελείως κλειστές, λόγω αδυναμίας να διαχειριστούν το κομμάτι της πανδημίας, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας.

Έχουν ξεκινήσει οι μηχανές για τον τουρισμό, τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι “Με την απελευθέρωση της Θράκης έρχεται και η απελευθέρωση στον τουρισμό” συνδέοντας αυτή την απελευθέρωση και με το Σχέδιο Ελευθερία και την δημιουργία covid free νησιών με το πρόγραμμα οριζόντιου εμβολιασμού.

Σχετικα με το άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει ο εκεί μεθοριακός σταθμός λόγω των μέτρων και του εμβολιασμού και ενισχύεται ο οδικός τουρισμός και ο τουρισμός εμπειρίας. Αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου από τα Βαλκάνια.Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ περίπου 1,5 εκατομμύριο Ρουμάνοι και άλλοι τόσοι Βούλγαροι ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019. Όσοι ήρθαν οδικώς είχαν ως κύριο σταθμό διέλευσης τους τη Νυμφαία. Έχουμε πάρει την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθεί τόνισε ο κ. Αθ. Τσώνης.

Ο στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, επισημαίνει ο Αθανάσιος Τσώνης αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.Ο κ. Αθ. Τσώνης αναφέρθηκε στον εναλλακτικό, περιπατητικό και περιβαλλοντικό τουρισμό όπως λ.χ. η δημιουργία στον Κεντρικό Έβρο Παρατηρητηρίου Πουλιών που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους φυσιολάτρες. Ένας μοναδικός θησαυρός είναι ο τύμβος στον Έβρο. Τα ευρήματα στην Δοξιπάρα Έβρου θα χρηματοδοτηθούν με 11.000.000 €. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ενίσχυση των υποδομών δίνοντας το παράδειγμα του Μουσείου που αναμένεται να κατασκευαστεί στον Τύμβο της Δοξιπάρας Ζώνης και το οποίο αναμένεται να γίνει κέντρο προσέλκυσης τουριστών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρώτη διαπεριφερειακή συνεργασία, που είναι στα «σκαριά» μεταξύ της ΑΜΘ, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πάνω στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα πάνω στο κομμάτι της παλιάς θαλάσσιας Εγνατίας Οδού, όπου θα αναπτυχθεί η κρουαζιέρα, το γιότινγκ και η κατάδυση.

«Εμείς μιλάμε με νούμερα και όχι με λόγια και υποσχέσεις, κι αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία πριν τον κορωνοϊό η ανάπτυξη της περιφέρειάς μας κατά 158% στο τουριστικό κομμάτι, σίγουρα δεν είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από τη διοίκηση και από τον περιφερειάρχη μας τον κ. Χρήστο Μέτιο» κατέληξε ο ίδιος.

Αρθρογράφος