Ασχολείται κανείς με τις Σάπες;

14 Μαρτίου 201913:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος ΕΤΕ στις Σάπες (όπως ήταν αναμενόμενο) είναι πλέον γεγονός και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι με οπαδικού τύπου διαμαρτυρίες δεν διασφαλίζονται η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική συνοχή αλλά και η ίδια η βιωσιμότητα του τοπικού πληθυσμού.

Για άλλη μία φορά ένα ευαίσθητο και στρατηγικής σημασίας τμήμα της Θράκης , αυτή τη φορά η περιοχή των Σαπών, υποβαθμίζεται επικίνδυνα και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να επιβιώσουν σε καιρούς κρίσης και συνθηκών που συνθέτουν ένα δυσμενέστατο οικονομικό χώρο.

Ο καθεαυτός χώρος της πόλης των Σαπών αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες: Ειρηνοδικείο, ΔΟΥ, ΟΤΕ, ΙΚΑ και την τελευταία στιγμή αποφύγαμε το κλείσιμο των Δημοτικών Σφαγείων, χωρίς όμως η διοίκηση του Δήμου να εκμεταλλευθεί γρήγορα την θετική αυτή συγκυρία.

Οι περίπου 120 επαγγελματίες κι επιχειρηματίες των Σαπών προσπαθούν να επιβιώσουν , ιδιωτικές επενδύσεις δεν γίνονται, παρά το γεγονός ότι η πρότυπη παγκοσμίως μονάδα της Pharmathen και το υπό νέα διεύθυνση ιδιωτικό πολυϊατρείο Sappemedical δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για αναβάθμιση του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου της περιοχής μέσα από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού τοπίου, αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός και business plan αλλά κυρίως πολιτική βούληση.

Το ζήτημα των Σαπών πρέπει να αντιμετωπισθεί και ως ένα ανάχωμα σε ενδείξεις εξωχώριας επιθετικότητας που υλοποιείται μέσα από ένα σύστημα παράλληλων δομών το οποίο στοχεύει σε οικονομική/πληθυσμιακή/πολιτισμική αλλοίωση του χώρου που ξεκινά από τον Βόρειο Έβρο για να καταλήξει στην περιοχή των Σαπών, δημιουργώντας ως πληθυσμιακό και οικονομικό αντίβαρο τα Αρριανά και τη Φιλύρα.

Θα μπορούσε κάποιος , τηρουμένων των αναλογιών, να αναφερθεί για μία παράλληλη διαδικασία που ακολουθείται από τον Ίασμο και τα χωριά του λεγόμενου Γιακά προς το “δρομολόγιο” της Ξάνθης.

Η Ελληνική Διοίκηση οφείλει να λάβει αντίμετρα και να διασφαλίσει τις συνθήκες για ομαλή διαβίωση όλων των κατοίκων της περιοχής ενισχύοντας ταυτόχρονα το αίσθημα οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής ασφάλειας.

Αρθρογράφος