perifereiako-antipolitefsi

Με εντάσεις και χωρίς Α. Γιαννακίδη το Περιφερειακό

7 Οκτωβρίου 201119:12

perifereiako-antipolitefsiΆλλη μια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με εντάσεις και πολλές αντιπαραθέσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Για ακόμη μια φορά τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον με κυρίαρχα εκείνα που αφορούσαν στην ανεργία, τα «χαράτσια» και την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Mε τον Περιφερειάρχη απόντα στην Αθήνα, η παράταξη της πλειοψηφίας δεν δέχθηκε να συζητηθούν ως Προ ημερησίας διάταξης, θέματα για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που έθιξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως το πετρέλαιο θέρμανσης που πρότειναν μαζί ο Γιώργος Παυλίδης με το Χρήστο Τρέλλη του ΚΚΕ. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και άσκησαν κριτική.

Παυλίδης: «Με το αιτιολογικό ότι δεν είναι εδώ ο περιφερειάρχης αναβλήθηκαν κυρίαρχα θέματα»

Για το θέμα της ανάκλησης από την κυβέρνηση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που πρότειναν η «Περιφερειακή Αναγέννηση» και η «Λαϊκή Συσπείρωση»,  ο κ. Παυλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε πως  «ουσιαστικά η δική μας περιοχή μόνο και γενικότερα  η βόρεια Ελλάδα έρχεται να πληρώσει αυτή τη διαφοροποίηση αφού οι άλλες περιοχές είτε έχουν πολύ σύντομο χειμώνα και χαμηλότερες θερμοκρασίες είτε έχουν το τεράστιο προνόμιο του φυσικού αερίου όπου το κόστος είναι πολύ μικρότερο».

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης  «πριν από λίγες ημέρες ζητήσαμε την ανάκληση αυτής της απόφασης ώστε να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση καθώς έχουν ήδη αποδομηθεί τα νοικοκυριά και οι οικονομίες τους. Δυστυχώς η πλειοψηφία αποφάσισε να αναβάλουμε το θέμα. Πιστεύω ότι δεν είναι μακριά οι μέρες που πολλές υποδομές, οι περισσότερες ίσως, γιατί πέρσι είχαμε αυτό το φαινόμενο, δε θα λειτουργούν. Θα αδυνατούν κάποιοι να συμβάλλουν στην κεντρική θέρμανση κι εμείς δε μπορούμε να ασχολούμαστε με τα άλλα τα μικρά καθώς αυτά είναι τα κυρίαρχα».  

Από την αντιπολίτευση ετέθη και το θέμα της εφεδρείας και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα , «όλα εκείνα αναβλήθηκαν επίσης για να πάμε κάπου στο μέλλον με το αιτιολογικό ότι δεν είναι εδώ ο κύριος Γιαννακίδης. Αυτή την ώρα όμως η κοινωνία μας βλέπει ότι στην ουσία είμαστε εκτός θέματος. Το θέμα που απασχολεί είναι η αγωνία του πως θα ζήσει ο καθένας, πως θα ζήσει ο άνεργος και πως θα ζήσει η κοινωνία και δε θα παγώσει τον χειμώνα» σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Τρελλης: «Η παράταξη Γιαννακίδη ύψωσε τείχος αδιαπέραστο απέναντι στα μεγάλα ζητήματα»

 «Δυστυχώς η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή η παράταξη του κυρίου Γιαννακίδη που πολιτικά εκπροσωπείται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ύψωσε  τείχος αδιαπέραστο απέναντι στα μεγάλα ζητήματα από τις άλλες παρατάξεις και τη δική μας να συζητηθούν προ ημερησίας διάταξης» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Τρέλλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». 

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμή της θέρμανσης του πετρελαίου, τα «χαράτσια» που ήδη έχουν πέσει κι έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία στην περιοχή μας.  «Έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Εμείς καλούμε τον περιφερειάρχη στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου να βγει σαν κυρίαρχο ζήτημα γιατί ακριβώς τα προβλήματα αυτά ταλανίζουν σήμερα τη συγκριτική πλειοψηφία του λαού της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των πολιτικών περιστάσεων γιατί δε μπορεί να αντέξει άλλα χαράτσια ο λαός της περιοχής μας» τόνισε ο κ. Τρέλλης.

Χαρίτου: «Ο κόσμος καίγεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευθύνη της πλειοψηφίας χτενίζεται»

Η παράταξη «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» κατέθεσε ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και πρόταση ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης,  Δημήτρης Χαρίτου «καταθέσαμε ψήφισμα για ένα θέμα που απασχολεί, συζητά και βασανίζει αυτή την περίοδο κάθε οικογένεια. Την λεγόμενη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το νέο χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, καθώς και την πρόταση το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την Κυβέρνηση να αποσύρει τα δυσβάστακτα αυτά μέτρα, και να σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας, που τα θεωρούν άδικα, αλλά και αδυνατούν να πληρώσουν. Θεωρώ ότι η άρνηση της πλειοψηφίας ακόμη και να συζητηθεί ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα την εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια όλων αυτών που πλήττονται βάναυσα από τις κυβερνητικές αυτές επιλογές. Λυπούμαι αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η ρήση «ο κόσμος καίγεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευθύνη της πλειοψηφίας χτενίζεται».

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» για το ζήτημα της τοπικής κοινωνικής οικονομίας

Με αίτημά του ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία-Αλληλεγγύη», κ. Θανάσης Μακρής ,είχε  ζητήσει  να συζητηθεί από προηγούμενες ακόμα συνεδριάσεις το θέμα της τοπικής κοινωνικής οικονομίας για τη συντονισμένη δράση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην κρίση και στις συνέπειές της στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ωστόσο για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

«Μου ήταν ακατανόητο το γιατί η πλειοψηφία αρνήθηκε μία φορά ακόμα να συζητήσει το πώς μπορεί η περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει την κρίση, να δημιουργήσει αναχώματα στην καθοδική πορεία της τοπικής οικονομίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μακρής για να συμπληρώσει λέγοντας πως « μου είναι απολύτως ακατανόητο το γιατί δε θέλει να συζητήσουμε το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Δε ζήτησα καν να συζητήσουμε την ίδια την κρίση αλλά το πώς μπορεί να αμυνθεί η τοπική κοινωνία στην καταστροφή που έχει επέλθει. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει το εισόδημά τους, πολλοί έχουν χάσει σημαντικό μέρος αυτού, άλλοι έχουν απολυθεί, κάποιων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει κι έχει μειωθεί ο τζίρος. Το σημαντικότερο από όλα είναι η απόγνωση που βρίσκονται οι άνθρωποι καθώς δε βλέπουν πού μπορούν να στηριχτούν αύριο. Ο κάθε σύμβουλος που ψήφισε κατά οφείλει να λογοδοτήσει τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο».

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση παρουσία του περιφερειάρχη. Ωστόσο κατά τον κ. Μακρή «η ίδια δέσμευση υπήρξε στις 28 Ιουλίου. Έκτοτε είχαμε 5 συνεδριάσεις και βλέπετε ότι η κρίση βαθαίνει και όσο καθυστερούμε τόσα λιγότερα μπορούμε να κάνουμε. Όσο νωρίτερα προχωρήσουμε τόσα περισσότερα  μπορούμε να κάνουμε. Δε σημαίνει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά υπάρχει δυνατότητα και το βασικότερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα μέσα στην κοινωνία. Ένα βασικό στοιχείο διεξόδου είναι να αλλάξει το κλίμα της απόγνωσης, να νιώσει ο κόσμος ότι κάτι γίνεται, κάποιοι ξέρουν τι κάνουν και να κάνουμε κάποια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση και ότι δε θα έρθει η καταστροφή όπου ο καθένας θα είναι μόνος του».

 

Πρόταση από την «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» για ψήφισμα ενάντια στο «χαράτσι» της ΔΕΗ

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.

Κύριε Πρόεδρε

επειδή οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανούς έντασης επίθεση με τα νέα άδικα και αντισυνταγματικά χαράτσια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι το Π.Σ έχει χρέος να συζητήσει και να προχωρήσει στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, με το οποίο να καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τα εν λόγω μέτρα. Να σταθεί αλληλέγγυο στο πλευρό των συμπολιτών που αρνούνται να τα πληρώσουν διότι είναι άδικα και αδυνατούν να τα πληρώσουν γιατί δεν έχουν.

«Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ»

Η άγρια και άδικη επιδρομή της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού μας, με τις πολιτικές των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, της άγριας λιτότητας κτλ. αποδεικνύονται καταστροφικές για τη χώρα, η οποία όλο και περισσότερο βυθίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, του χρέους και της ύφεσης. Όσο δεν επιτυγχάνονται οι «στόχοι», δηλαδή η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους δανειστές, τόσο περισσότερα  δυσβάστακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα το μεγάλο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες. Πρωτοφανείς μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και τις κύριες και τις επικουρικές, κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, μείωση του αφορολόγητου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές στα φάρμακα, χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις, κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων  με την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την έξαρση των ατομικών συλλογικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.  Την ίδια στιγμή  πωλείται σε τιμή ευκαιρίας ο δημόσιος πλούτος, ιδιωτικοποιείται η υγεία, η παιδεία και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία ενώ  ενισχύεται προκλητικά το τραπεζικό κεφάλαιο. Σαν να μην έφθαναν αυτά, πρόσφατα μέσω του πολυεκκαθαριστικού επιβαρύνονται οι πολίτες, αντισυνταγματικά και παράνομα, με την πληρωμή επιπλέον ποσού, υπολογισμένου επί του περυσινού εισοδήματός τους, ακόμη και επί του φόρου που ήδη κατέβαλαν, μέτρο που το βάφτισαν προσωρινό ενώ θα γίνει μάλλον μόνιμο. Επίσης, νέο χαράτσι, άδικο και παράνομο, με βάση την ιδιόκτητη κατοικία – που με δάνεια και κόπους απέκτησαν τα λαϊκά στρώματα – ψηφίστηκε την προηγούμενη Τρίτη από τη Βουλή και επιβάλλεται σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και μάλιστα με την απειλή ότι θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώσουν. Και αυτό το μέτρο ξεκίνησε ως προσωρινό, επεκτάθηκε για 3 χρόνια και μάλλον θα γίνει μόνιμο.

Σημειώνουμε ότι αυτά τα δύο χρόνια που παίρνονται πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, δεκάδες δις ευρώ έχουν διαφύγει στις τράπεζες του εξωτερικού, εκατοντάδες δις ευρώ διέφυγαν παλιότερα χωρίς να πληρώσουν φόρους οι κάτοχοί τους, και δεν παίρνεται κανένα σοβαρό μέτρο ούτε γίνονται κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  η φοροδιαφυγή και η φοροαπαλλαγή.

Επειδή τα πρωτοφανή μέτρα που παίρνονται σε βάρος των  εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών και των νέων είναι άδικα, εξαιρετικά σκληρά, οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ δεν διαφαίνεται καμία προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας και εξόδου από την ύφεση, αντίθετα νέα σενάρια περί ελεγχόμενης ή μη χρεοκοπίας έρχονται στη δημοσιότητα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» και το νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας, καλύπτοντας ενέργειες μη πληρωμής των χαρατσιών πολιτικά και νομικά, διότι και άδικα είναι και δεν μπορούν πλέον οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τα πληρώσουν, γιατί δεν έχουν».

 

Ο Περ/κός Σύμβουλος Δ. Χαρίτου

επικεφαλής της παράταξης

«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

potolias-xaritou-makris

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr