Καστοριά: Αρκούδα σκαρφαλώνει φράχτη μαζί με το μωρό της και «κλέβει» κεράσια!

23 Ιουνίου 202117:50

Τα κεράσια …λιγουρεύτηκε μια αρκούδα στην Καστοριά, που πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω να σκαρφαλώνει μαζί με το μικρό της την περίφραξη κτήματος και να ρίχνεται με όρεξη στις κατάφορτες κερασιές!

Τη μεγαλόσωμη μαμά με το αρκουδάκι της «συνέλαβε» φωτογραφικά ο υπεύθυνος της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος τριγυρνούσε στο σημείο, ύστερα από μαρτυρίες ότι αυτή την εποχή υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε μετακινήσεις τροφοσυλλογής από άγρια ζώα και ιδιαίτερα από αρκούδες, πλησίον κατοικημένων περιοχών αλλά και χώρων εργασίας υπαίθριων δραστηριοτήτων αγροτικών ή κτηνοτροφικών.

«Είδα την αρκούδα να σκαρφαλώνει με ευκολία τον περίπου δύο μέτρων φράχτη, δείχνοντας μάλιστα στο μικρό της τον… τρόπο. Μπήκε μετά μέσα στο κτήμα και “τσάκισε” τα κεράσια του δέντρου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι η αρκούδα, που θηλάζει ακόμη το μωρό της, έχει θεαθεί πολλές φορές κοντά στην Καστοριά.

«Αυτή την περίοδο τρώει μεγάλες ποσότητες καρπών, όπως κεράσια και κορόμηλα προκειμένου να συσσωρεύσει λίπος για να είναι έτοιμη για τον χειμέριο ύπνο», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει εντοπίσει πολλές φορές κόπρανα αρκούδας γεμάτα …κούκουτσια, ενδεικτικό των ποσοτήτων που τρώει το άγριο ζώο.

«Το κακό είναι», συνεχίζει, «ότι η αρκούδα, όταν σκαρφαλώνει για να φάει, τσακίζει και σπάει τα κλαδιά καταστρέφοντας το δέντρο, ενώ προηγουμένως μπορεί να έχει καταναλώσει μέχρι και 5 κιλά κεράσια!».

Ο ίδιος, ως μέτρα προφύλαξης των παραγωγών, προτείνει την έγκαιρη συλλογή καρπών όπως και των αποκριμάτων από εξωτερικούς χώρους, τον καθαρισμό παρακείμενων στις καλλιέργειες οικοπέδων από πυκνή βλάστηση, τη φύλαξη από ποιμενικούς σκύλους και την τοποθέτηση, όπου υπάρχει η δυνατότητα, ηλεκτροφόρας περίφραξης ως ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή άγριων ζώων.

«Αν ένας παραγωγός έχει -για παράδειγμα- δύο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά, η αρκούδα θα φοβηθεί και θα φύγει και ειδικά τώρα που είναι μαμά και έχει και το μικρό της, δεν εμπλέκεται εύκολα σε… φασαρίες. Αν πάντως κάποιος συναντηθεί με αρκούδα, συστήνεται να κρατήσει κυρίως την ψυχραιμία του -όσο είναι δυνατό αυτό- να μην κινηθεί απειλητικά προς αυτό ή στα μωρά του με διάφορα αντικείμενα και να οπισθοχωρήσει σταδιακά αφήνοντας στο ζώο χώρο διαφυγής».

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook

Όλοι γνωρίζουμε στην Περιοχή Καστοριάς αλλά και ευρύτερα στην Δυτ.Μακεδονίας ότι διανύουμε την εποχή που υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε μετακινήσεις τροφοσυλλογής από άγρια ζώα και ιδιαίτερα από Αρκούδες , πλησίον κατοικημένων περιοχών αλλά και χώρων εργασίας υπαίθριων δραστηριοτήτων αγροτικών η κτηνοτροφικών .
Η λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού η φυτικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων προσέγγισης χρήζει απαραίτητη για την διαχείριση του φαινομένου .
Προτεινόμενα Μετρά Προφύλαξης :
 Έγκαιρη συλλογή καρπών ( κεράσια , κορόμηλα κ.α )
 Συλλογή αποκριμάτων από εξωτερικούς χώρους ( αυλές , χωράφια )
 Καθαρισμός παρακείμενων οικοπέδων από πυκνή βλάστηση
 Ιδιαίτερη προσοχή σε κάτοχους οικόσιτων ζωών σε περιοχές εμφάνισης αρκούδων , ασφαλίζοντας καλά κατά τις νυχτερινές ώρες
 Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από Ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους
 Επισκευές περιφράξεων και τοποθέτηση (οπού υπαρχή η δυνατότητα) ηλεκτροφόρας περίφραξης (μέτρο ουσιαστικό για την αποτροπή αγ.ζώων )
 Αποφυγή ρίψης αποκριμάτων σε υπαίθριους χώρους εργασίας
 Τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης σε μελισσοκομία
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
( η αρκούδα αποφεύγει να εμπλακεί με άνθρωπο εκτός αν απειληθεί αυτή και η οικογένεια της )
 Δεν τρέχουμε κρατάμε την ψυχραιμία μας ( όσο είναι δυνατό αυτό )
 Μένουμε ακίνητοι
 Δεν απειλούμε το ζώο και δεν κινούμαστε απειλητικά προς αυτό η στα μωρά του με διάφορα αντικείμενα ( ξύλα, πέτρες κ.α )
 Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας στο ζώο χώρο διαφυγής
 Οι περιπατητές της υπαίθρου οι πεζοπόροι και οι εκδρομείς θα πρέπει να φροντίζουν να δείχνουν την ομαδική παρουσία τους δημιουργώντας σχετικό θόρυβο . Επίσης κατά την διανυκτέρευση τους να μην απορρίπτουν τροφές που τα άγρια ζώα τις θεωρούν ελκυστικές .
Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα πρόληψης αποφεύγουμε την επίσκεψη των ζών αλλά και την εμπλοκή μας με αυτά , ομαλοποιώντας την συνύπαρξη μας .
Τα τηλεφώνα που πρέπει να απευθυνθείτε σε εμφάνιση ζώου είναι της Ελληνικής Αστυνομίας και τα κατά τόπους Δασαρχεία .
( Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε) ειδοποιείτε απ΄τους δύο πρώτους )

Νατάσα Καραθάνου

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος

 

Αρθρογράφος