Αργηγός ΓΕΕΘΑ Σγός Κων. Φλώρος: Ο Έβρος δεν πέφτει! (pdf, photos, video)

1 Οκτωβρίου 202107:55

Τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την Τελική Φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21» που διεξήχθη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21».

Η ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21» είναι άσκηση πλήρους ανάπτυξης δυνάμεων (LIVEX/FTX) και διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού με την συμμετοχή μονάδων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που διεξάγει νυχτερινό αγώνα αρχικά αμύνεται προκειμένου να εφελκύσει τον αντίπαλο σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα εκτελούν επιθετική ενέργεια με την εφεδρεία τους, με την υποστήριξη πυρών Πυροβολικού, Επιθετικών Ελικοπτέρων και Μαχητικών Αεροσκαφών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του σε συνδυασμό με ενέργειες Επιθετικών Ελικοπτέρων και Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Τα αντικείμενα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ήταν:

–           Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.

–           Εκτέλεση πυρών από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη.

–           Εξάλειψη Αεροπρογεφυρώματος.

–           Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την Τελική Φάση της Άσκησης παρακολούθησαν, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων καθώς και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά την ολοκλήρωση της ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ-21», εξήρε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς και την άριστη διακλαδική συνεργασία επί του πεδίου σε μια υψηλών απαιτήσεων συνέργεια νυκτερινού αγώνα.

Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίησή του με την επίτευξη όλων των τεθέντων Αντικειμενικών Σκοπών της Άσκησης από προσωπικό και μέσα, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «με τα καταιγιστικά τους πυρά μετέτρεψαν τη νύχτα σε ημέρα», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όσον αφορά στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι αποτελεί την κορυφαία διακλαδική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σε σενάρια τα οποία αναβαθμίζουν περαιτέρω την συνέργεια, την μαχητική ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Επίσης ανέφερε ότι λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ικανότητα, τη θέληση και την αποφαστικότητα να εκπληρώνουν την αποστολή τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική, με το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη της ειρήνης να υπαγορεύουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και στην αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών με φίλους, συμμάχους και εταίρους και τόνισε τις διαρκείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα των εξοπλισμών, προκειμένου να διατηρείται και να αναβαθμίζεται συνεχώς το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν καρπούς ενισχύοντας περαιτέρω την αποτρεπτική τους ικανότητα.

Κλείνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο παρατηρητήριο της άσκησης, ιδιαιτέρως όμως όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισημαίνει:
Η νύχτα έγινε ημέρα στο #ΦρουριοΕβρος
Νυχτερινός αγώνας με Μηχανοκίνητο Πεζικό, Άρματα Μάχης, Πυροβολικό, Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, Ελικόπτερα, Μαχητικά Αεροσκάφη, σε πλήρη αρμονία επί του πεδίου της μάχης!
Διαπίστωσα για μία ακόμη φορά και με τον πλέον σαφή τρόπο την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των μέσων και του προσωπικού μας. Με υψηλό ηθικό οι άνδρες και οι γυναίκες των Μονάδων που συμμετείχαν, ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία μια υψηλού επιχειρησιακού ρυθμού και απαιτήσεων άσκηση, επιτυγχάνοντας όλους τους αντικειμενικούς σκοπούς που τέθηκαν κατά τη σχεδίασή μας.
Αποτελεί δε απτή απόδειξη του άριστου συντονισμού προσωπικού και μέσων για την αναχαίτιση οποιασδήποτε μορφής επιθετικής ενέργειας κι αν εκδηλωθεί στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς.
Διαθέτουμε και την ικανότητα και τη θέληση και το χάρισμα ως Έλληνες να τα καταφέρνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες. Ένα είναι το μόνο βέβαιο, και το δήλωσαν απερίφραστα και αναντίρρητα τα καταιγιστικά πυρά των όπλων μας που άστραψαν μέσα στη νύχτα, κάνοντάς την ημέρα.
Συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άριστη σχεδίαση και εκτέλεση, αποτέλεσμα των οποίων, ήταν το εντυπωσιακό θέαμα και η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ -21».
Σας προτρέπω να συνεχίσετε να υπηρετείτε με υψηλό φρόνημα την Πατρίδα, έχοντας κατά νου ότι αποτελείτε τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνάς μας, τους υπερασπιστές και θεματοφύλακες της εδαφικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας που πραγματικά «Φυλάττουν Θερμοπύλας» στον Έβρο, στα νησιά και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.
Ο Έβρος δεν πέφτει!
Βλέπε και το κείμενο του χαιρετισμού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

 

Αρθρογράφος