Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις σε αγρότες για τις καταστροφές – Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Ροδόπη

12 Ιουλίου 201908:48

Για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Χαλκιδική, έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης σε έκτακτη ενημέρωση σε δημοσιογράφους.

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα διαπιστωθούν και θα καταγράφουν οι ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες, που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.
Σε ποιες περιοχές έχουν σημειωθεί ζημιές

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια

Ειδικά, σε ό,τι έχει να κάνει με την περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής, η οποία και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την προϊσταμένη και, ήδη, έχουν ενημερωθεί οι ασφαλισμένοι και οι φορείς που εκπροσωπούν για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Η κατάσταση στη Ροδόπη

Σήμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης  χθές πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιάσμου  σύσκεψη, παρουσία πολιτικών εκπροσώπων και διοικητικών προϊσταμένων προκειμένου να υπάρχει μια συνολική αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή μετά την καταστροφική κακοκαιρία.

Παρών στη συνάντηση και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στη Θράκη κ. Θανάση Πανάγος, ο οποίος μιλώντας για τις ζημιές, που καταγράφονται στις καλλιέργειες της περιοχής τόνισε πως το 70% των ζημιών εντοπίζονται σε καλλιέργειες με βαμβάκι με τις πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με τον ίδιο να δίνουν την εικόνα πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις περιοχές προς Ξυλαγανή. Ήδη οι εκτιμητές βρίσκονται σε όλη την έκταση της Ροδόπης για την καταγραφή των ζημιών. Έργο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πανάγο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αύριο οπότε και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα έχουν την πλήρη εικόνα της έκτασης και έντασης των ζημιών στις καλλιέργειες.

Ιδιαίτερη κατατοπιστική είναι η ανάρτηση sto facebook του εξειδικευμένου περί των αγροτικών θεμάτων κ. Σάκη Αντωνίου που περιγράφει με το καλύτερο δυνατό τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ:

“Και φυσικά τα χωράφια :απελπισία. Πανομοιότυπες εικόνες καταστροφής Τόσα χρόνια στον χώρο του αγροτικού ρεπορτάζ και όχι μόνο δεν ξαναείδα τόσο εκτεταμένη και μαζική καταστροφή .Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκια,καπνά,μπάμιες,τεύτλα ,κρεμμύδια ,δέντρα καταστράφηκαν από τη μανία της κακοκαιρίες σπέρνοντας την απελπισία στους αγρότες αφού η ζημιά είναι σε περίπου 50.000 στρέμματα ολοκληρωτική .Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν από τον ΕΛΓΑ την στήριξη και την καταγραφή των ζημιών κάτι που είναι αλήθεια πως ξεκινά άμεσα.
Βέννα,Μοίρανα,Εργάνη,Νέα Πέτρα,Ξυλαγανή ,Άγιοι Θεόδωροι των Δήμων Κομοτηνής και Μαρώνειας Σαπών οι σταθμοί του σημερινού οδοιπορικού .
Αμεση ήταν και η αντίδραση των νέων βουλευτών:Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ συναντήθηκαν και επικοινώνησαν με τον νεο Υπουργό Μάκη Βορίδη ενώ τον Τάκη Χαρίτου συναντήσαμε στην Ξυλαγανή .Ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης από την πρώτη στιγμή στα χωράφια με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ενώ στους Αγίους Θεοδώρους βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τον τ Αντιπεριφερειάρχη Αχμέτ Ιμπράμ. Ο γεωπόνος Δημήτρης Κυριαζόπουλος στη Βέννα,ο Πρόεδρος του Συν\μου σκορδοπαραγωγών και της ομάδας βάμβακος Ξυλαγανής Γιάννης Στογιαντσάκης στην Ξυλαγανή,στους Αγίους Θεοδώρους με τον Κυριάκο Κρόκο ,οι αγρότες Πέτρος και Γιώργος Παναγιώτου ,ο Πρόεδρος του χωριού Σωτήρης Ιωάννου μας έδειξαν τις τεράστιες ζημιές σε βαμβάκια ,κρεμμύδια και τεύτλα . .Η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή χωριά του Δήμου που επλήγησαν διατυπώνοντας την άποψη ότι εκτός από τις αποζημιώσεις θα πρέπει να κινηθεί και η διαδικασία στήριξης των αγροτών μέσω διαθέσιμων κονδυλίων που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει αναγνωρίζοντας πλέον τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα.Στο ρεπορτάζ συναντηθήκαμε και με τις καλές συναδέλφους Μαρία Νικολάου από την ΕΡΤ και ΕΡΑ Κομοτηνής και Μαρία Αμπατζή από τη ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ,Δίαυλο Ροδόπη και Ύπαιθρο Χώρα.”

Αρθρογράφος