Αποτελεί το τεστ αντισωμάτων ένα “διαβατήριο ανοσίας”;

5 Μαΐου 202014:57

 

Γράφει ο Δρ Νεκτάριος Βούζης, Ειδικός Παθολόγος

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε οτι πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην καινούργια πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο ιός COVID 19.

Για αυτό το λόγο θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε το καλύτερο δυνατό για να υποδεχτούμε τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προφυλάσσοντας τους εαυτούς μας αλλά και τους οικείους μας από τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου.

Η ανάπτυξη ανοσίας σε ένα παθογόνο μέσω φυσικής λοίμωξης είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων που λαμβάνει χώρα συνήθως σε 1-2 εβδομάδες.

Το σώμα αποκρίνεται σε μια ιογενή λοίμωξη αμέσως με μια μη ειδική έμφυτη απόκριση στην οποία τα μακροφάγα, τα ουδετερόφιλα και τα δενδριτικά κύτταρα επιβραδύνουν την πρόοδο του ιού και μπορεί ακόμη και να το αποτρέψουν από την πρόκληση συμπτωμάτων. Αυτή η μη ειδική απόκριση ακολουθείται από μια προσαρμοστική απόκριση όπου το σώμα δημιουργεί αντισώματα που συνδέονται ειδικά με τον ιό. Αυτά τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες.

Το σώμα παράγει επίσης Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν και εξαλείφουν άλλα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Αυτό ονομάζεται κυτταρική ανοσία. Αυτή η συνδυασμένη προσαρμοστική απόκριση μπορεί να καθαρίσει τον ιό από τον οργανισμό και εάν η απόκριση είναι αρκετά ισχυρή, μπορεί να αποτρέψει την πρόοδο σε σοβαρή ασθένεια ή επανεμφάνιση από τον ίδιο ιό. Αυτή η διαδικασία μετριέται συχνά από την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα.

πηγή:WHO

Στην προσπάθεια αυτή ιδαίτερη σημασία έχει η ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων κατά του COVID 19, τόσο για το εάν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό όντας ασυμπτωματικοί όσο και για το κατά πόσο τα αναμνηστικά αντισώματα είναι σε ικανό αριθμό για να μας προσφέρουν προστασία. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους, υποδηλώνοντας ότι η κυτταρική ανοσία μπορεί επίσης να είναι κρίσιμη για την ανάρρωση.

Αν και από τις 24 Απριλίου 2020, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η παρουσία αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από αυτόν τον ιό σε ανθρώπους, ωστόσο η εμπειρία μας από προηγούμενους ιούς αλλά και ο αγώνας που γίνεται για την ανάπτυξη εμβολίου προσδιορίζουν ότι η ύπαρξη αντισωμάτων σε ικανό αριθμό μάλλον θα προσδίδει ανοσία.

Πάντως η τάση που δημιουργείται παγκοσμίως είναι η ανάπτυξη “διαβατηρίου” αντισωμάτων το οποίο θα είναι απαραίτητο για την πρόσβαση των πληθυσμών σε κοινωνικές δομές όπως οι μεταφορές , η διασκέδαση, ο τουρισμός και ακόμα και η εργασία.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε οτι τα test έχουν ευαισθησία εως 99% και τα αποτελέσματα αποδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά ο χρόνος ανίχνευσης των αντισωμάτων IgG , IgM και o χρόνος για την ανίχνευση του ιού με PCR είναι 24-48 ώρες ανάλογα την ώρα της λήψης του δείγματος.

Το ιδιωτικό πολυιατρείο SAPESMEDICARE στο πλευρό των συνανθρώπων μας πλέον προσφέρει τόσο στις Σάππες όσο και στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με κέντρα αναφοράς την δυνατότητα ανίχνευσης τόσο του ιδίου του ιού όσο και των αντισωμάτων του.

Αρθρογράφος