selman_perifereia_006

Χαμηλά τα επίπεδα συμμετοχής εργαζομένων στην απεργία

5 Οκτωβρίου 201117:49

selman_perifereia_006Χαμηλά ήταν τα επίπεδα συμμετοχής, στην Κομοτηνή, των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους φορείς ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου στην απεργία της Τετάρτης.

Η απεργία που προκηρύχθηκε από τις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ  με αιχμές της κινητοποίησης το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, σε συνδυασμό με τα γενικότερα οικονομικά μέτρα με τις συγχωνεύσεις και τις μειώσεις μισθών, χαρακτηρίστηκε από πολύ μικρά ποσοστά ενώ συγκέντρωσε ελάχιστα άτομα στην απεργιακή κινητοποίηση. Κυρίως όσοι πλήττονται από τα μέτρα της εργασιακής εφεδρείας βρέθηκαν στο εργατικό κέντρο και οι συνδικαλιστές-εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, φοιτητές και μέλη πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς.

Σε επίπεδο 17-20 % κυμάνθηκε το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων της Κομοτηνής στην απεργία. 

Την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με το κύριο σώμα της πορείας να αποτελείται κυρίως από φοιτητές  αριστερών οργανώσεων.

Με απόφαση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε από νωρίς το πρωί κατάληψη στο δημαρχείο με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποίησαν και οι  Δικηγόροι ενώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχε η ΠΟΕ ΟΤΑ, οι Μηχανικοί του Δημοσίου και άλλοι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς.  Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν 11.00-13.00 νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση στην πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ και φοιτητές του ΜΑΣ.

Για τις 19 Οκτωβρίου, έχει προαναγγελθεί νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, με πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Συμβολική κατάληψη περιφέρειας από εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι των εργοστασίων ΣΕΛΜΑΝ και ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ. Οι  εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων προχώρησαν σήμερα σε  24ωρη απεργία πραγματοποιώντας συγκέντρωση στις 6 το πρωί έξω από τα δύο εργοστάσια, συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις 11 και κατόπιν πορεία διαμαρτυρίας προς την κεντρική πλατεία. Μοναδικό αίτημα των εργαζομένων είναι να σταματήσουν οι απολύσεις στα δυο εργοστάσια, οι οποίες σπέρνουν αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Πριν από λίγους μήνες στο δυναμικό της ΣΕΛΜΑΝ ανήκαν 156 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα παραμένουν στις θέσεις τους 116. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το Μάιο του 2011 και σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Η διοίκηση της εταιρίας επανήλθε όμως τον περασμένο Αύγουστο, δηλώνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απολύσεις, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει συγκεκριμένο αριθμό υπό απόλυση εργαζομένων. Οι απολύσεις γίνονται βάσει της εργατικής νομοθεσίας, που δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να απολύει 6 εργαζομένους κάθε μήνα.

Έτσι προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της περιφέρειας, αντιπροσωπεία εργαζομένων συνομίλησε με τον εκτελεστικό γραμματέα της ΠΑΜ-Θ, Κώστα Κατσιμίγα, λόγω της απουσίας του περιφερειάρχη στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα προβλήματα λειτουργίας του εργοστασίου καθώς  και τις σχεδιαζόμενες επικείμενες απολύσεις.

Ο κ. Κατσιμίγας διαβίβασε στους εργαζόμενους ότι ο περιφερειάρχης θα έχει αύριο συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων καθώς επίσης εξασφάλισε την επαφή του ίδιου και των εργαζομένων με τον υπουργό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ.Φούρλα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιμίγας σε δηλώσεις του «υπήρξε διάλογος και συζήτηση για τη γενικότερη κατάσταση και τις κοινές προσπάθειες που αναπτύσσονται για την ελαχιστοποίηση της  αποβιομηχάνισης τόσο της Ροδόπης όσο και της Περιφέρειας και τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει  αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, κάτι που θα περάσει μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παντελής Μαγαλιός, τόνισε πως «από όσα τέθηκαν και συζητήθηκαν είναι ότι δε θα γίνουν τα λάθη που έγιναν με την Κλωστοϋφαντουργία , δε θα πάμε υποτονικά να παρακαλάμε , πρέπει να αντιδράσουμε όλοι οι φορείς δυναμικά και να δώσουμε το «παρών» σ’ αυτήν την κρίση που περνάει η ΣΕΛΜΑΝ».

Ο κ. Μαγαλιός εκτίμησε ότι  η κρίση είναι εικονική διότι όπως σημείωσε «και παραγγελίες υπάρχουν και φεύγουν τα προϊόντα της ΣΕΛΜΑΝ και μειώνεται το προσωπικό κι από εκεί και πέρα τους πιέζουν να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή. Άρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει όλοι οι φορείς να αντιδράσουμε δυναμικά. Θα ξανασυναντηθούμε και θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και όχι υποτονικά όπως με την Κλωστοϋφαντουργία και πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς για το καλύτερο αυτής της επιχείρησης».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

selman_perifereia_001 

selman_perifereia_005 

dimarxeio-katalipsi-apergia

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr