Αντιμετωπίζουμε έλλειψη σε σύριγγες, βελόνες, γάντια και ξηρό πάγο;

17 Ιανουαρίου 202110:40

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ήδη από το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή και (προ)αγορά εμβολίων είχε επισης επισημανθεί ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη βασικών αναλώσιμων ειδών που είναι αναγκαία για τη χορήγηση των εμβολίων.

Στις μέρες μας, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το εμβολιαστικό σχέδιο ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ υπάρχει η ανησυχία για κάποιες ελλείψεις αναλωσίμων, ενώ έγινε αναγκαίος ο αναπρογραμματισμός εμβολιασμών ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

Στις ΗΠΑ, πέντε είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν σχεδόν 663 εκατομμύρια σύριγγες τον χρόνο, οι οποίες εξυπηρετούν ήδη άλλα προγράμματα εμβολιασμού, όπως αυτό της γρίπης. Για το εμβόλιο του Covid-19 τώρα εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ θα χρειαστούν 850 εκατομμύρια σύριγγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιουλίου για το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοια έλλειψη και είχε θέσει εν κινήσει μία διαδικασία –αντίστοιχη με αυτή των εμβολίων– κοινής προμήθειας των αναγκαίων προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” έχουν ολοκληρωθεί –ή βρίσκονται στη διαδικασία του να ολοκληρωθούν– 46 συμβάσεις που αφορούν σύριγγες, βελόνες και γάντια. Συνολικά, η Ε.Ε. θα αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών 760 εκατ. ζευγάρια γάντια, πάνω από 1,2 δισ. σύριγγες και 588 εκατ. βελόνες.

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για την επείγουσα προμήθεια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού, με παράδοση στις 5 Φεβρουαρίου. Στην αποσφράγιση των προσφορών, ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Με την προκήρυξη η Ελλάδα ζητούσε να προμηθευτεί 4 εκατομμύρια από συγκεκριμένες σύριγγες και βελόνες. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που προκηρύχθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, καθώς τις δύο πρώτες στάθηκε αδύνατο να βρεθούν οι ζητούμενες ποσότητες.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις παραγγελίες των ποσοτήτων που της αναλογούν και αναμένει παραδόσεις σε έναν με τρεις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.

ι σύριγγες είναι σε έλλειψη στην παγκόσμια αγορά όπως πέρυσι οι μάσκες. Eλλειψη υπάρχει ακόμα στην παραγωγή ξηρού πάγου που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες της “Καθημερινής” κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.

Όπως γράφει και  η “Δημοκρατία”, ο διαγωνισμός για τις σύριγγες βγήκε άγονος και πλέον όλοι τρέχουν να προκηρύξουν νέο διαγωνισμό. Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες.

Έως σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να εμβολιάσει ούτε τους 8.000 πολίτες που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Μήπως πρέπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να εφαρμόσει έστω και τώρα το “μοντέλο Ισραήλ”;

Αρθρογράφος