Αναζητώντας την χαμένη νομιμότητα του ΔΠΘ

17 Μαρτίου 201808:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πλήρη στήριξη στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά του πρώην πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη εξέφρασε χθες μέσω ψηφίσματός της η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό.

Η νομιμότητα στο ίδρυμα χάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα καθώς ο παραπεμφθείς στο πειθαρχικό A. Καραμπίνης συγκάλεσε μόνος του Σύγκλητο, εξέδωσε ψήφισμα υποστήριξης της Συγκλήτου στο πρόσωπό του και στη συνέχεια επιχείρησε να ορίσει ως αναπληρωτή πρύτανη τον καθηγητή Χρήστο Κουκουρλή.

Μετά την απόφαση του υπουργού Παίδειας να παραπέμψει εκ νέου τον Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο όλες οι παραπάνω πράξεις θεωρούνται άκυρες.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι πως τα ίδια πρόσωπα που αποτελούν τη Σύγκλητο εξέδωσαν χθες απόφαση σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με όσα είχαν βιαστεί να υπογράψουν την προηγούμενη εβδομάδα υπό τις προτροπές Α. Καραμπίνη. 

«Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υιοθετεί και υποστηρίζει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης και της νομιμότητας στο ίδρυμά μας.

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ πιστεύει ότι η υπέρβαση της κρίσης που εμφανίστηκε στους κόλπους του τους τελευταίους μήνες απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση, την ουσιαστική συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του», αναφέρει το χθεσινό ψήφισμα. 

Η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο το προηγούμενο διάστημα στο ΔΠΘ με απειλές και ύβρεις στα γραφεία της διοίκησης, ενώ μέσα σε όλα ο πρώην πρύτανης εσωτερικού ελέγχου και στενός συνεργάτης του Καραμπίνη, Χρ. Κουκουρλής, φέρεται να προέβη σε μηνυτήρια αναφορά για κλοπή υπηρεσιακού αυτοκινήτου, μηνύοντας τον οδηγό του νυν πρύτανη Στ. Τουλουπίδη, επειδή πήγε να παραλάβει τον τελευταίο! 

 

Υπενθυμίζεται πως εκτός των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων ως προς τις παραπομπές των πρώην πρυτάνεων Καραμπίνη και Σιμόπουλου, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση από την αρμόδια Εισαγγελέα Θράκης του ποινικού σκέλους για το σκάνδαλο της σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ.

Στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης, με την οποία διαπιστώνεται ότι ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης «ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα» αλλά ετέθη εκ νέου σε αποχή από τα πρυτανικά του καθήκοντα με νέα απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, προχώρησε σήμερα ο Πρυτανεύοντας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σταύρος Τουλουπίδης.

Η διαπιστωτική πράξη αναλυτικά έχει ως εξής:

ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ο ΠΡΥΤΑΝΕΥΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

Την με αριθ. πρωτ. ΕΜΠ3412/Ζ2/4-7-2017 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νου Γαβρόγλου.
Την υπ’ αριθμ. 465/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Την με αρ. πρωτ. Φ140.ΕΜΠ/1416/Ζ2/5-3-2018 δεύτερη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νου Γαβρόγλου.
Το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος.
Τις διατάξεις του Ν. 3068/2002.

Διαπιστώνεται

ότι ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα, παρά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 465/2018 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετ. με αρ. 2), εφόσον δεν εκδόθηκε προς τούτου διαπιστωτική πράξη της διοίκησης, αλλά αντίθετα και σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, εκδόθηκε η με αριθ. πρωτ. Φ140.ΕΜΠ/1416/Ζ2/5-3-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (σχετ. με αρ. 3) με την οποία τίθεται αιτιολογημένα πλέον σε αποχή από τα πρυτανικά του καθήκοντα και κατ΄επέκταση αντικαθιστά την προηγούμενη πράξη (σχετ. με αρ. 1) που ακυρώθηκε.
Συνακόλουθα διαπιστώνεται ότι όλες οι πράξεις του Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη στις οποίες προέβη ως ασκών αυθαιρέτως πρυτανικά καθήκοντα από 1-3-2018 είναι ανυπόστατες.
Επίσης ανυπόστατη είναι και η υπό αυτού αναρμοδίως συγκληθείσα έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 5-3-2018, η οποία θεωρείται ως μη γενόμενη, οι δε αποφάσεις της ανύπαρκτες, μη παράγοντας κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Ο Πρυτανεύων Καθηγητής
Σταύρος Τουλουπίδης

Να υπενθυμίσουμε ότι βασιζόμενος σε  απόφαση του ΣτΕ να τον δικαιώσει εν μέρει ,  ο κ. Καραμπίνης, όπως καταγγέλλει ο κ. Τουλουπίδης μέσα από τον «Χρόνο», «κατέλαβε το γραφείο», χωρίς να περιμένει την σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας». Σημείωσε ακόμη πως αυτό το διάστημα έγιναν παραβάσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και παραβάσεις διατάξεων του κοινού ποινικού δικαίου, ενέργειες οι οποίες είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα.

Αρθρογράφος