Αναβρασμός μετά τον θάνατο του Μόρσι – «Δολοφονία» καταγγέλουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

18 Ιουνίου 201907:49

«Δολοφονία» χαρακτηρίζουν τον θάνατο του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – το κόμμα από το οποίο προερχόταν ο Μόρσι -ενώ απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κηδεία του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμα οριστεί.

Ο Mohammed Sudan, ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Λονδίνο, χαρακτήρισε το θάνατο του Μόρσι ως «προμελετημένη δολοφονία», λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος απαγορευόταν αν δεχτεί φαρμακευτική αγωγή ή επισκέψεις και υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Το πολιτικό σκέλος της Αδελφότητας το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές αρχές είναι υπεύθυνες για το «σκόπιμο αργό θάνατο» του Μόρσι.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο, εντός του μεταλλικού κλουβιού των κατηγορουμένων και ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το απόγευμα τοπική ώρα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές του Μόρσι παρουσίασε τον θάνατο του Αιγύπτιου πρώην προέδρου ως ένα «σύμβολο του κατατρεγμού του ιδίου και του λαού του», χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα» και κατηγορώντας τους «τυράννους» της σημερινής κυβέρνησης του προέδρου αλ Σίσι ότι ευθύνονται για τον θάνατο του.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του, στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε στο Reuters ο γιος του εκλιπόντιος, Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Μόρσι, οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει η ταφή του πρώην προέδρου στο οικογενειακό κοιμητήριο.

Ο ίδιος είπε ότι η οικογένεια του Μόρσι δεν γνωρίζει που έχει μεταφερθεί η σορός του και ότι μοναδική επαφή με τις αρχές υπάρχει μέσω των δικηγόρων της οικογένειάς.

Το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε κατάσταση συναγερμού σε όλη τη χώρα, υπό τον φόβο ταραχών και επεισοδίων ενώ αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στην Σαρκίγια.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Μόρσι.

Ο Μόρσι – κορυφαία προσωπικότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου – ανέλαβε την εξουσία της χώρας στις 30 Ιουνίου 2012 διαδεχόμενος τον Χόσνι Μουμπάρακ. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουλίου 2013, ανατράπηκε από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, υπό τη διοίκηση εκείνη την εποχή του νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του.

Το 2015 ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικάστηκε σε για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Αρθρογράφος