Αναφορές για αυξανόμενα κρούσματα γρίπης και στην Κομοτηνή

25 Ιανουαρίου 202014:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)..

Να υπενθυμίσουμε ότι εγκαίρως το υπουργείο Υγείας είχε δώσει οδηγίες για την εποχική γρίπη, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως αποτελεσματικότερου τρόπου πρόληψης. Συστάσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο είχε απευθύνει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Λουκά Γεωργίου, Ιατρού Δημόσιας Υγείας.

Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν αναφορές για αύξηση λοιμώξεων ενώ στην Σαμοθράκη και με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πέμπτη και Παρασκευή 23-24/01/2020 παρέμεινε κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης. Επίσης δεν λειτούργησαν τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος. Με απόφαση του Δημάρχου διακόπηκε η λειτουργία και του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης από 23/1/2020 μέχρι τις 27/1/2020 λόγω της εποχικής νόσου.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο νέος διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου «στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουμε περιστατικά ιώσεων, αλλά είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται να πάρουμε έκτακτα μέτρα».Τα περιστατικά ελέγχονται και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης, ενώ όπως λέει ο κος Πατλάκας, ο αριθμός των ασθενών είναι αναμενόμενος για την εποχή που διανύουμε. Επιπλέον καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην καταγραφεί έξαρση της γρίπης, με τον γιατρό να υπογραμμίζει και τη σημασία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με μεμονωμένες μαρτυρίες γονέων μετά από έλεγχο ρινικού εκκρίμματος των παιδιών τους παρατηρούνται αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που βγαίνουν θετικα στην γρίπη τύπου Α.

Με βάση τα στατιτιστικά δεδομένα, από ιατρικές πηγές εκτιμάται ότι και φέτος θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα τα περιστατικά των λοιμώξεων, ενώ αυτή την περιόδο παρατηρείται η αναμενόμενη εποχική ιογενής έξαρση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Με βάση τα διαθέσιμα ανεπίσημα στοιχεία, πάντως, στην Κομοτηνή έχουμε αρκετά περιστατικά λοιμώξεων με τάξεις σε νηπιαγωγεία και σχολεία να σημειώνουν πολλές απουσίες μαθητών/τριών ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων ” στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχει επιβεβαιωμενα κρούσματα Η1Ν1, ήδη ένα τρίχρονο παιδί μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στην Αλέξ πολη με πιθανές επιπλοκές της γρίπης.” Ταυτόχρονα τονίζουν ότι “στα σχολεία υπάρχει σιγή ιχθύος, ενώ δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από τις αρμόδιες διευθύνσεις, τον Δήμο Κομοτηνής ή τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης”.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή 24/1 Εγκύκλιος με θέμα «Oδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» εκδόθηκε και απεστάλη στα σχολεία όλης της χώρας.

ΨΠΗΗ465ΦΥΟ-ΑΒΕ

 

Αρθρογράφος