Αν. Μακεδονία – Θράκη: Μαζική παρουσία εργαζομένων ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο

10 Ιουνίου 202119:59

Με τη μαζική τους παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης απέρριψαν στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Έχοντας στο πλευρό τους αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, αγρότες συλλόγους γυναικών αλλά και νέες δυνάμεις που έδωσαν τη μάχη της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς,  τα μαχητικά  απεργιακά συλλαλητήρια ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση πως το δικαίωμα στο 8ωρο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Στην Καβάλα 

Οι εκατοντάδες των απεργών στην Καβάλα πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από κάθε άλλη των τελευταίων ετών. Μαζική και με αγωνιστικό παλμό, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καπνεργάτη και κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας βρέθηκε από νωρίς το πρωί σε όλα τα γιαπιά της πόλης, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο λεπτό, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα πετρέλαια της Καβάλας.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση, Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας όπως και ο πρόεδρος του Ν/Τ της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ιωαννίδης Τάσος καταδίκασαν το αντεργατικό έκτρωμα και δήλωσαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα το οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο εργοδοσίας ενάντια στις απολύσεις που μεθοδεύει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια με μαχητικότητα διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της Ενεργειακής για μαζικές απολύσεις και μειώσεις δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα της Καβάλας ένωσαν σήμερα τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται στη χώρα και κλιμακώνουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες για να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα. 

Στη Δράμα

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή απεργών τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας, που διοργανώθηκε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κι Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας αποδεικνύοντας πως η προπαγάνδα της κυβέρνησης να παρουσιάσει το αντεργατικό έκτρωμα ως δήθεν φιλεργατικό έπεσε στο κενό, καθώς το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση κάθε εργαζόμενου.

Η μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων – απεργών από πολλούς κλάδους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ο αγωνιστικός παλμός που κυριάρχησε στην Πλατεία της Δράμας και στην πορεία που ακολούθησε, όπως και η αποφασιστικότητα για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι και την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, δημιούργησε αισιοδοξία στις ταξικές δυνάμεις που στην ολοκλήρωση της πορείας δεσμεύτηκαν πως το επόμενο διάστημα θα φτάσουν σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς, σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά ώστε στο επόμενο αγωνιστικό κάλεσμα να ανταποκριθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι.

Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας. 

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων κι εκλεγμένος στη διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα χτυπήματα των εργατικών δικαιωμάτων, που δρομολογούνται με  το νομοσχέδιο, όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η εκτόξευση των υπερωριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως και η επιπλέον απελευθέρωση των απολύσεων αλλά και  τα εμπόδια στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ακόμα και στον κλάδο των λατομείων λέγοντας: «Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για το εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια, προσθέτοντας επιπλέον κλάδους και ειδικότητες… Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα μαρμαράδικα του Νομού, όπου μετά την καθιέρωση του εξαημέρου, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να επιβάλει και την 7ημερη εργασία, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα, να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς εργάτες».

Επισήμανε επίσης πως: «Σήμερα εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώνουμε τις γροθιές μας, τις ελπίδες μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας! Οι απεργίες του Νοέμβρη και της 6ης Μάη απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα όταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις χαρακτήριζε γελοίες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας για την προστασία της Υγείας, οι κλαδικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν τους τελευταίους μήνες, η κατά μέτωπο σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει σχεδιασμούς, να φέρει νίκες, είναι ο δρόμος της ελπίδας! Απεργούμε και καταδικάζουμε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ. Παλεύουμε για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας» και κάλεσε «με αλληλεγγύη, συσπείρωση, αγωνιστικότητα, να δυναμώσουμε τα σωματεία μας βάζοντας φραγμό στις ορέξεις των εργοδοτών και στα μέτρα των κυβερνήσεων που τσακίζουν τη ζωή μας. Μακριά από τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των εργαζόμενων, που σκόπιμα καλλιεργούν εργατοπατέρες, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι ακόλουθοί της εδώ στο ΕΥΚ Δράμας στρώνοντας το δρόμο σε  κάθε κυβέρνηση να τσακίζει τη μια εργατική κατάκτηση μετά την άλλη».

Τέλος, απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα κλιμάκωσης με νέα απεργία την προηγούμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και απογευματινά συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση έκλεισε με μαζική, δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Κομοτηνή

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή, με αυξημένη συμμετοχή από νέους χώρους εργασίας, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στη συγκέντρωση που κάλεσε η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) συμμετείχαν ο σύλλογος φοιτητών κοινωνικής διοίκησης, ο σύλλογος γυναικών Ροδόπης, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, ο σύλλογος εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομού Ροδόπης, ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α’βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης.

Χαιρετισμούς από τα πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς απεύθυναν από το ΣΦ Κοινωνικής Διοίκησης η πρόεδρος του ΔΣ, Αλεξάνδρα Αλεξανδράτου, από το σύλλογο γυναικών η γραμματέας του ΔΣ, Κλειώ Χρυσοχοΐδου, απλό το σύλλογο εργαζομένων στις ΔΟΥ η πρόεδρος του ΔΣ, Μαρία Μιτανούδη, από το σύλλογο εκπαιδευτικών Α’βάθμιας εκπαίδευσης ο πρόεδρος Στέφανος Μακρυγιάννης, από το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Σπανός Αλέκος, από το ΝΤ Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ ο γραμματέας του ΔΣ, Γιώργος Τριανταφυλόπουλος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Αμαλία Κασαπαντωνίου, γραμματέας του ΔΣ της ΕΝΙΔΥΚ.

Μεταξύ άλλων η Αμ. Κασαπαντωνίου ανέδειξε πλευρές του νομοσχεδίου εκτρώματος και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς για να πεταχτεί αυτός ο νόμος στα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, στάθηκε στη διαχρονική αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που λίγο λίγο ξήλωναν τα εργατικά δικαιώματα και δρομολογούσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δίνοντας τη σκυτάλη στη σημερινή κυβέρνηση.

Με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως, «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, είναι η απάντηση των εργατών».

Η πορεία στάθηκε μπροστά από το δημαρχείο Κομοτηνής όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς» καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. Εκεί, τα σωματεία διατράνωσαν πως ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα θα κλιμακωθεί και πως θα εντείνουν τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλειάς, καλώντας ταυτόχρονα στην προετοιμασία της νέας απεργιακής απάντησης των εργαζομένων μπροστά στην ψήφιση του νόμου (δείτε βίντεο εδώ).

Στην Ξάνθη

Δυναμική και μαζική ήταν η απάντηση που δόθηκε στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης για την κατάργηση του οκτάωρου, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και το δικαίωμα στην απεργία από την απεργιακή συγκέντρωση και της Ξάνθης.

Από τα χαράματα, μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις εγκαταστάσεις της «E-VALUE» του ομίλου της COSMOTE δίνοντας το στίγμα του αγώνα και της αντίστασης ενάντια σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να εξαφανίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει απομείνει.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, μίλησε η πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Γιώτα Ρόιδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε, δεν θα περάσει το αντεργατικό τερατούργημα που χτυπάει κάθε έννοια σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου, που διαχωρίζει την έννοια του εργαζόμενου από το σκλάβο. Δεν θα μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω. Δήθεν ότι ο Χατζηδάκης θυμήθηκε τις εργαζόμενες μητέρες και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νομοσχεδίου, “για την προστασία των εργαζομένων”, θέλει να τις υποχρεώσει να δουλεύουν 15 μέρες συνεχόμενα για να δουν τα παιδιά τους μια Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι και συνδικάτα μίλησαν, η απεργία πέτυχε, η ιστορία γράφτηκε, αυτό το νομοσχέδιο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων».

Από το βήμα της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε νέα απεργιακή απάντηση μία μέρα πριν μπει το νομοσχέδιο σε ψήφιση στη Βουλή και συλλαλητήριο τη μέρα που θα μπει σε ψήφιση.

  • Επίσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης, οργανώνεται την Κυριακή 13 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης εκδήλωση για τα 93 χρόνια από τη ματωμένη απεργία του 1928 με τίτλο: «Εμπνεόμαστε – διδασκόμαστε από τους αγώνες των καπνεργατών του Μεσοπολέμου».

(πηγή: 902.gr)

Αρθρογράφος